Nationaal Park
De Meinweg

Oude eiken en unieke terrassen

Welkom in De Meinweg

Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park.

Naar de portretten

Het Gebied

Klik op een icoon in de kaart voor meer informatie. Gebruik de legenda om te filteren op categorie.

Nieuws

Dag van het Nationaal Park: programma

15 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. Daarom is er van maandag 20 mei t/m zondag 26 mei van alles te beleven in de Meinweg.

Aankondiging: Dag van het Nationaal Park 2024

11 april 2024

Op 24 mei vieren we in heel Europa de Dag van het Nationaal Park. Een dag waarop we deze unieke natuurgebieden in het zonnetje zetten en iedereen laten zien hoe bijzonder en belangrijk ze zijn. 

Broedseizoen aangebroken: gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

27 maart 2024

Het broedseizoen is weer aangebroken. Daarom is het tussen 15 maart en 15 juli éxtra belangrijk om de regels in de natuurgebieden te respecteren, zoals: blijf op de paden, houd honden dichtbij aan de lijn en neem afval mee naar huis.

Agenda

Er zijn op dit moment geen geplande activiteiten.

Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

We erven de aarde van onze voorouders en lenen het van onze kinderen. Al eeuwenlang zetten mensen zich in om bijzondere natuur en historie te behouden, ook in de gebieden die wij nu nationale parken noemen. Generatie na generatie zorgt voor het landschap. Elk op een eigen manier. Het zijn verhalen van tijd en aandacht geven, verhalen van verbondenheid met de natuur.

Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park.

De nationale parken in Nederland vormen een bron van inspiratie en verwondering voor mensen van alle leeftijden. Het zijn plekken om te ontspannen en te ontdekken. De parken vormen een decor voor avontuurlijke tochten en ontmoetingen met de rijke flora en fauna. Deze ervaringen roepen een diepere waardering op voor de schoonheid en diversiteit van de nationale parken. Het maakt ons bewust van het belang om deze prachtige plekken te behouden voor toekomstige generaties.

Claudine Bours

"Met natuurontwikkeling kun je hier heel veel, maar ook boeren moeten in het gebied een toekomst blijven hebben. Dat hoort bij de lokale cultuurhistorie."

Lees meer...

Laura en Thim van den Berg

"In de toekomst hoop ik op een harmonieuze wijze steeds meer samenwerkingen aan te gaan met agrariërs, recreatie en natuur, waarbij iedereen het recht heeft op een bestaan en op ontwikkeling. Ik denk dat dat een mooi streven is en dat iedereen elkaar kan versterken."

Lees meer...

Sjraar van Beek

"De oplossing voor stikstof is simpel: we moeten gewoon weer gaan boeren als 100 jaar geleden."

Lees meer...

Jan Schreurs

"De Meinweg bevat oude verhalen, zo ook het kruis van boswachter Gerard Hommen waar ik telkens een steentje op leg als ik deze plek bezoek."

Lees meer...

Ruud Snijders

"Het moment dat een reebok mijn pad kruiste tijdens het mountainbiken op de Meinweg, heeft een onuitwisbare indruk op me achtergelaten!"

Lees meer...

Anne Daniëls

"Door natuureducatie over de ‘Meinwegse’ flora en fauna voor kinderen te implementeren binnen ons bedrijf, hopen we een steentje bij te dragen."

Lees meer...

Tessa van der Wey

"De Meinweg bestaat uit een afwisselende omgeving, waardoor ik bij elk bezoek weer inspiratie vind voor mijn artistieke werk."

Lees meer...

Peter van Soest

"Door de intensieve samenwerking met vrijwilligers en ‘vakidioten’, groeit mijn kennis, enthousiasme en inzet voor de Meinweg enorm."

Lees meer...

Jelle Naalden

"De Meinweg bezit een grote diversiteit aan flora en fauna en elke zoektocht hoop ik op een nieuwe ontdekking van een soort."

Lees meer...

Daan Wijnands

"Als we de bekendheid van de Junior Rangers op de Meinweg vergroten, dan kunnen we jongeren veel meer betrekken bij het Nationaal Park!"

Lees meer...

Michelle Smeets

"Door educatieve bijenworkshops hoop ik mensen over zowel de bijen als de Meinweg meer bij te brengen."

Lees meer...

Elly Hawinkels

"“Al generaties lang komt mijn familie naar dit gebied. De Meinweg hoort bij ons, zit in onze genen en mijn familie bezit nog stukjes grond vanuit de ‘Gemeine-traditie."

Lees meer...

Jan Eyck

"In de schemering wordt het Nederlandse bos opeens een oerwoud aan geluiden en daar geniet ik enorm van."

Lees meer...

Sanne Backus

"Ik hoop dat kinderen in de toekomst meer ervaringen kunnen gaan opdoen in de natuur, zodat zij ook de waarde ervan kunnen gaan inzien."

Lees meer...

Ton Lenders

"De Meinweg was voor mij een El Dorado, er is geen enkele plek in Nederland die zo rijk is aan reptielen en amfibieën."

Lees meer...

20 Nederlandse Nationale Parken

Nederland heeft twintig Nationale Parken. In de parken zijn alle bijzonder­heden van de Nederlandse natuur terug te vinden: duinen, bossen, heide, laagveen, getijden­natuur, beekdalen, vennen en nog veel meer. Met ieder hun eigen bewoners en dat maakt elk park uniek. Gezamenlijk beslaan de parken zo’n 120.000 hectare, dat is bijna 3% van Nederland.

Bijzondere natuurparken Limburg

Welkom op de vernieuwde website van Nationaal Park De Meinweg! Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan het voltooien van deze website en die van de andere Limburgse Nationale Parken.

Contactgegevens

Beheerseenheid De Meinweg
Meinweg 2
6075 NA Herkenbosch

(0475) 528 500

Cookies & Privacy
Terug naar boven