Elly Hawinkels

"“Al generaties lang komt mijn familie naar dit gebied. De Meinweg hoort bij ons, zit in onze genen en mijn familie bezit nog stukjes grond vanuit de ‘Gemeine-traditie."

Elly Hawinkels is schoolgids en vrijwilliger bij IVN in Nationaal park de Meinweg. Het Meinweggebied kent ze al van binnen en van buiten, omdat ze in dit gebied is opgegroeid. “Mijn ouders kwamen hier al van kinds af aan, en ze brachten mij er ook al naartoe toen ik nog klein was en op mijn beurt bracht ik ook mijn kinderen veel naar de Meinweg toe. Drie generaties speelden we veel in de natuur en zwommen in het elfenmeer. De Meinweg zit dus een beetje in de genen!” Dat Elly de Meinweg dan ook een warm hart toedraagt is geen verrassing. “Mijn familie en ik zijn er opgegroeid en ik zou er ook nooit meer weg willen. Onze familie bezit nog altijd stukjes grond van de Meinweg. Het is dus een stukje thuis.” En ook al is Elly onlosmakelijk verbonden met de Meinweg, ze weet ook zeker wat er zo bijzonder aan is. “Het is super divers, je hebt droge gebieden, natte gebieden, hoogteverschil, verschillende grondsoorten en monoculturen. Vrijwilligers van andere nationale parken heb ik wel eens mogen rondleiden op de Meinweg. Ze staan er dan van versteld hoeveel er te leren valt over de Meinweg door deze diversiteit.”

Omdat Elly het zo mooi vindt om de natuurbeleving op de Meinweg over te brengen op de volgende generatie zou ze het mooi vinden als de Meinweg voor bezoekers wat toegankelijker zou worden. “Er zijn een hoop paden waar je niet mag komen, of alleen mag komen als je te voet bent. Als bepaalde gebieden van de Meinweg wat meer opengesteld zouden worden, zouden we de Meinweg veel beter over kunnen brengen. Op dit gebied van natuurbescherming is Nederland misschien nog iets te streng, vooral vergeleken met het Duitse gedeelte van de Meinweg.”

Wat Elly ook erg bijzonder vindt aan de Meinweg is de rijke geschiedenis van het gebied. “Omdat het een echt gebruikersgebied is wordt het al eeuwen gebruikt door de mens. Daarom hebben mensen persoonlijke verhalen over de Meinweg. Op deze manier verbindt de Meinweg de omliggende dorpen en de mensen daarin op een persoonlijk en emotioneel gebied.”

Cookies & Privacy
Terug naar boven