Ton Lenders

"De Meinweg was voor mij een El Dorado, er is geen enkele plek in Nederland die zo rijk is aan reptielen en amfibieën."

Ton Lenders leeft voor de natuur. Zo is hij Coördinator Natuuronderzoek bij National Park De Meinweg, Nationaal Park De Groote Peel en Nationaal Park De Maasduinen. Als kleine jongen kwam hij al op bezoek bij zijn opa in contact met de natuur in De Meinweg.

Ton: “Tijdens mijn studie had ik me gespecialiseerd in gedrag van reptielen en amfibieën. Na mijn opleiding Biologie in Nijmegen kon ik een baan krijgen als biologiedocent in de buurt bij de Meinweg. Zodoende kwam ik er weer meer mee in contact. De Meinweg was voor mij een El Dorado. Er is geen enkele plek in Nederland die zo rijk is aan reptielen en amfibieën. Een van mijn favoriete plekken is dan ook de amfibieënpoel bij de wei waar de paarden lopen. Je vindt nergens een poel met 12 amfibiesoorten en die heeft mijn hart toch wel gestolen.”

De Meinweg is uniek wat betreft de hoeveelheid onderzoek in het gebied. Ton: “Er bestaat een boek, ‘Biodiversiteit van Nationaal Park de Meinweg’, uitgegeven door het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg waarbij sinds 1900 alle waarnemingen van planten en dieren op de Meinweg vastgelegd zijn. Daar staan zo'n 6200 soorten in, maar ik denk dat we inmiddels al op 8000 zitten! Ten opzichte van andere NP’s gebeurt zo’n grootschalig onderzoek nergens. De informatie die uit dergelijk onderzoek vrijkomt is ontzettend interessant en van groot belang voor het beschermen van onze biodiversiteit!”

Cookies & Privacy
Terug naar boven