Michelle Smeets

"Door educatieve bijenworkshops hoop ik mensen over zowel de bijen als de Meinweg meer bij te brengen."

Michelle is bijenimker in en rondom het Meinweggebied. Ze heeft in totaal 30 bijenvolken waarvan er volken in het natuurgebied, aan akkers en in woonwijken aanwezig zijn. “Bewoners in die woonwijken hebben zelfs op mijn advies extra moeite gedaan om hun leefomgeving aantrekkelijker te maken voor de bijen en andere insecten.” Ook vangen Michelle bijenzwermen op de Meinweg. Echter willen ze geen bijenkolonie die heidehoning produceert “Tijdens de bloeiperiode van de heide is het al te laat in het jaar voor de bijen om voldoende voorraad op te slaan voor de winter, en suikerwater bijvoeren doe ik niet aan. Bijen overwinteren namelijk al duizenden jaren op eigen honing!”

Door haar activiteit in de Meinweg draagt ze het gebied ook al een warm hart toe. “Ik kom zelf uit Schotland en woon sinds 2005 hier. De natuur in de Meinweg die je tijdens wandelingen tegenkomt is bijzonder en doen mij zelfs denken aan Schotland. Vooral de heide, die doet me denken aan mijn kindertijd in Schotland. Ik vind het fijn om tijdens wandelingen mijn hoofd helemaal leeg te maken. Ik ga soms met mijn man samenlopen, maar dan zeggen we bewust niets tegen elkaar. We gaan extra vroeg zodat we weinig mensen tegenkomen en genieten van de rust. Het is echt een soort meditatieve wandeling!”

Michelle draagt het imkerij vak ook graag uit aan anderen. “Ik assisteer bij een opleiding voor beginnende imkers van de bijenvereniging. Ik vind het belangrijk om mensen het belang van bijen en andere insecten voor al het leven op aarde bij te brengen. Die insecten probeer ik extra te ondersteunen door mensen vrijblijvend plantenadvies te geven en mensen te stimuleren om bijvoorbeeld zelf bijenhotels te maken” Verder neemt Michelle ook een educatieve rol aan bij het verzorgen van haar volken bij Tuincentrum Daniëls. “Tijdens de wekelijkse controle geef ik uitleg aan geinteresseerde bezoekers en verkoop ik honing. Samen met Anne Daniëls zou ik graag meer educatie in combinatie met workshops willen verzorgen. Door educatieve bijenworkshops hoop ik zowel de bijen als de Meinweg te versterken.”

Cookies & Privacy
Terug naar boven