Jan Eyck

"In de schemering wordt het Nederlandse bos opeens een oerwoud aan geluiden en daar geniet ik enorm van."

Jan Eyck is Jager op NP de Meinweg en voorzitter van de wildbeheereenheid (WBE). Vanuit die functie komt hij vaak in het gebied om te jagen en om te wandelen. “Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Limburg maar ik vind het hier mooier, rustiger en minder druk.”

Vanuit een hoogzit kunnen jagers een hele andere blik werpen op de natuur, zo ook Jan: “Als je op zo'n hoogzit bent dan komt er soms zomaareen groepje wild voor waar je van kunt genieten. Vervolgens, als het begint te schemeren, beginnen de nachtzwaluwen geluid te maken en af en toe hoor je zelfs een uil. Op zo'n momenten wordt het Nederlandse bos opeens een oerwoud aan geluiden en daar geniet ik enorm van. Dat je hier op deze manier deelgenoot mag zijn van deze natuur, dat vind ik fenomenaal!”

De jacht is een essentieel onderdeel van het beheer op De Meinweg. Jan: “We beheren bijvoorbeeld vossen, zwijnen en reeen. Aan dat beheer zitten strenge regels verbonden. We hebben de afspraak dat als er verkeerd geschoten wordt, je een boete moet betalen. Als dit vaker gebeurt krijg je een gele kaart en vervolgens een rode kaart met als resultaat dat je een seizoen niet mag schieten. Ook educatie is essentieel binnen dit beheer. We hebben als WBE afgelopen jaar ook een cursus gegeven over het beheer van wilde zwijnen. Educatie is belangrijk en zelfs jagers die al 40 jaar blijven nieuwe dingen leren.”

Cookies & Privacy
Terug naar boven