Jelle Naalden

"De Meinweg bezit een grote diversiteit aan flora en fauna en elke zoektocht hoop ik op een nieuwe ontdekking van een soort."

Jelle Naalden is boswachter bij Staatsbosbeheer in Midden-Limburg en is dan ook actief in Nationaal Park de Meinweg. “Een paar jaar geleden heb ik mij aangemeld voor de opleiding tot boswachter bij Staatsbosbeheer. Mijn eerste stage was in de Meinweg, en dit was mijn eerste ervaring met het gebied.” Jelle geeft aan dat hij sindsdien in korte tijd wel erg veel van de Meinweg is gaan houden. Aangezien Jelle boswachter en ecoloog is, is het ook niet gek dat deze liefde zich vooral richt op de bijzondere flora en fauna in het gebied. “Toen ik stageliep in de Meinweg werd er een grijze wouw gespot, een vogelsoort die nog niet in Nederland voorkomt. Ik haastte me dan ook naar de plek waar hij gezien was, maar kreeg onderweg te horen dat hij alweer uit zicht was. Toen ik op locatie aankwam had ik toch het geluk dat de grijze wouw weer opdook. We hebben er toen in alle rust naar kunnen kijken en van kunnen genieten.”

Tijdens het interview vangt Jelle met zijn net insecten uit de lucht en determineert deze aan de lopende band. “De Meinweg is uniek door haar vele specifieke soorten, zo zijn gewone bronlibellen zeldzaamheid in Nederland. Verder zijn ook de adders hier uniek. Vermoedelijk zijn deze naar Nederland gehaald door nonnen vanwege hun geneeskrachtige werking. Daarom vormen ze een unieke variant vergeleken met de adders die van origine in Nederland voorkomen. Verder zijn de meerstammige eiken op de Meinweg uniek. Hieraan kun je zien dat de Meinweg door de eeuwen heen intensief is gebruikt. Zo kom je soms wel groepen van 10 stammen bij elkaar die uit dezelfde stronk komen! De Meinweg bezit een grote diversiteit aan flora en fauna en elke zoektocht hoop ik op een nieuwe ontdekking van een soort.”

Als Jelle nog iets moest toevoegen aan de al zo rijke natuur van de Meinweg, dan wist hij het wel. “Het zou mooi zijn als er op het hoogste plateau, het Wolfsplateau, een aantal waterplassen gerealiseerd konden worden. Dit zou trekvogels die aan het water leven en over de Meinweg heen vliegen een mooie stopplaats kunnen zijn.” Dat Jelle dit als keuze noemt is niet gek, aangezien hij fervent vogelaar is. “Ik doe het al vanaf mij 3e, dus het is echt een passie geworden. Ik ben me echter ook aan het verdiepen in nachtvlinders. Ik hoop dan ook dit jaar nog 1000 soorten te determineren!”

Wat betreft de biodiversiteit zit het dus wel snor, maar de educatie in het gebied kan volgens Jelle wel beter. “Ik zou nog graag zien dat er een nieuw bezoekerscentrum in het gebied komt. Hier zouden dan fotoexposities en films over de Meinweg getoond kunnen worden, bijzondere waarnemingen in het gebied gezien laten worden. Daarnaast zou de ruimte kunnen gebieden om te vergaderen, presentaties, bijeenkomsten. Ook zouden hier dan bijvoorbeeld streekproducten verkocht kunnen worden. Op deze manier zouden we de prachtige natuur van NP de Meinweg ook des te beter kunnen overbrengen op het brede publiek!”

Cookies & Privacy
Terug naar boven