Sjraar van Beek

"De oplossing voor stikstof is simpel: we moeten gewoon weer gaan boeren als 100 jaar geleden."

Als boeren zich afvragen waarom ze ergens na er 100 jaar gezeten te hebben weg moeten, moeten ze misschien weer gaan werken als 100 jaar geleden! Aldus Sjraar van Beek, die samen met Meike Beckers de schapenherders coördineert die samen 23 schapenkuddes onder hun hoede hebben, waaronder een drietal kuddes die in het brede gebied rondom de Meinweg grazen. 

Wol naar Scotch & Soda

Hoewel er voor wol geen afzetmarkt is, heeft Sjraar zich verdiept in wolselectie en splitst hij zijn wol samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in A, B en C wol. De A wol levert hij aan Scotch & Soda, die trots zijn op hun leverancier uit Nederland. 

Potentie van schapenbegrazing

Sjraar is geen standaard schapenboer. Van origine is hij ecoloog en tijdens zijn opleiding ontwikkelde hij een interesse in heidegebieden en het beheer daarvan. “Toen ik 23 jaar was, waren er een aantal opvattingen over de juiste aanpak wat betreft beheer van deze gebieden. Ik was al vroeg overtuigd van de potentie van schapenbegrazing, en ben hier toen ook mee aan de slag gegaan. Hiermee draag je bij aan natuurbeheer.” In eerste instantie was Sjraar actief op de Grote Hei in Venlo, waar hij de schapenbegrazing toepaste op het grote heidegebied. “Dan kreeg je soms kritiek over de hoeveelheid kuddes, maar uiteindelijk had dit beheer een zeer positief effect op het gebied. De Grote Hei is inmiddels misschien wel een van de mooiste heidegebieden van Nederland. Extra mooi dus, om dit beheer nu ook toe te kunnen passen op de Meinweg om de heide hier naar een nieuw niveau te brengen.”

Pure herdersbeleving

Sjraar en Meike hebben in de loop van de tijd ook een liefde ontwikkeld voor hun werk met de schapen. “De mooiste momenten op de Meinweg zijn denk ik de vroege ochtenden waarbij je met de schapen op pad gaat. In die rustige ochtenden kom je nog wel eens reeën en zwijnen tegen in de Meinweg”. Ook het overdragen van de ‘herderservaring’ aan de mensen is een belangrijk aspect van hun werk. “We geven de mensen graag een ‘pure’ herdersbeleving mee, of leggen ze uit wat het herders vak precies inhoudt. We merken dat een aantal veebedrijven activiteiten aanbieden zoals knuffelen met schapen of ermee op de foto gaan. Dit is voor ons echter niet waar het herdersvak om draait.”

Sjraar en Meike zouden maar al te graag doorgaan deze herderservaring op hun gasten over te brengen. Daarnaast willen zich blijven inzetten voor het heidegebied. “De heide is een thuis voor een groot aantal unieke soorten. Daarom hopen we dat meer mensen hart gaan krijgen voor deze natuur. Er moet veel minder focus komen te liggen op de problematiek, maar juist op de positieve aspecten van de natuur en hoe je die kunt ondersteunen zodat de natuur zelf weer in balans komt.”

Terug naar boeren zoals 100 jaar geleden

“Vaak vragen boeren zich af waarom ze ergens van de overheid weg moeten, terwijl ze er al honderd jaar zitten. Ik denk dan, misschien moet je dan weer gaan werken zoals honderd jaar geleden, misschien hoef je dan niet meer weg.” Sjraar is overtuigd van een eigentijdse aanpak binnen boerenbedrijven, met meer oog voor duurzaamheid en biodiversiteit. “Ik zou er zelf ook wel een voedselbosje bij willen!”

Cookies & Privacy
Terug naar boven