Jan Schreurs

"De Meinweg bevat oude verhalen, zo ook het kruis van boswachter Gerard Hommen waar ik telkens een steentje op leg als ik deze plek bezoek."

Jan Schreurs is geoloog en is actief als schoolgids op de Meinweg. Hij is als kind al in aanraking gekomen met de Meinweg, maar hij ontdekte het pas echt toen hij er met zijn vrouw een vakantiebungalow kocht. Sindsdien groeide zijn liefde voor het gebied. “Je hebt hier een zeer interessant breukenstelsel in de grond, wat zorgt voor veel hoogteverschil op korte afstand. Verder heb je hier zandgronden, klei, kiezelgronden, löss en paraboolduinen. Al deze variatie zorgt voor een zeer gevarieerde flora en fauna!” Naast deze diversiteit in landschap heeft het gebied ook een rijke culturele en historische achtergrond. “Alles is met de geschiedenis verbonden, daar kun je hier niet omheen.”

Jan kent veel mooie verhalen over deze historische achtergrond. “Een van zulke verhalen is het verhaal van de boswachter Gerardus Hommen. Hij kwam uit een familie die al generaties lang bestond uit boswachters en jachtopzieners. Hij heeft dan ook erg veel stropers opgepakt. Tijdens een van zijn laatste rechtzaken was stroper ‘Nolke’ de pineut en deze beloofde Gerardus een vergelding. Kort hierna werd Gerardus helaas dood aangetroffen op het Meinweggebied, hij was neergeslagen met de kolf van een geweer. De bewijsmaterialen wezen naar stroper Nolke, maar deze is hiervoor nooit opgepakt en de moord is nooit opgelost.” Dit verhaal vertelt Jan nog aan de mensen wanneer hij het kruis van Gerardus passeert. “Ik ben ooit begonnen met het neerleggen van een steentje bij het kruis, om de boswachter te herdenken. Inmiddels komen er steeds meer steentjes bij het graf te liggen”

Dit verhaal wordt nog gevolgd door vele andere zeer interessante verhalen. Van Meneer krekelberg tot de Beatrixmijn, van de wereldoorlogen tot de lokale molens. Aan culturele achtergrond geen gebrek.

Cookies & Privacy
Terug naar boven