Niek Hendrix

"De Tweede Wereldoorlog heeft de Peeldorpen buitensporig hard geraakt. Daarom is het van belang dat de oorlogsgeschiedenis en de verhalen beschermd worden"

Niek Hendrix is opgegroeid in Ospel en is al sinds zijn 13e verzamelaar van alles omtrent de bevrijding van zijn dorp. Vanuit zijn grote interesse naar de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding heeft hij dan ook een eigen privémuseum met een enorme hoeveelheid aan spullen, waarvan bijna elk voorwerp een eigen verhaal heeft.

Niek: “Ik ben hier opgegroeid, dus speelde mijn jeugd zich af in dit gebied. Mijn vader vertelde altijd veel verhalen, zo ook over het turfsteken in de Peel toen hij zo’n 16 á 17 jaar was. De turf werd in de kachel opgestookt om warm te blijven en om te koken. De redenen dat ik geïnteresseerd ben geraakt in de oorlogsgeschiedenis zijn de verhalen die mijn vader vertelde over de oorlog en ook over de bevrijding. Mijn interesse werd dus al vroeg aangewakkerd. Het mooie van de oorlogskenners/verzamelaars is dat er goeie contacten zijn. Iedereen staat ervoor open om elkaar een handje te helpen, omdat we allemaal hetzelfde doel hebben; de oorlogsverhalen levend houden. In de Peel is dit extra van belang. De tweede wereldoorlog heeft de Peeldorpen namelijk buitensporig hard geraakt. Daarom is het van belang dat de oorlogsgeschiedenis en de verhalen beschermd worden.”

De oorlogsgeschiedenis is in goede handen. “Ik wil dat mijn verzameling, onderzoek en de monumenten die ik opgericht hebt blijven bestaan. Mijn verzameling zal ik blijven uitbreiden en completer maken. Zo kunnen er nog bij veel voorwerpen teksten en foto’s geplaatst worden voor toelichting. Ook zijn er nog veel verhalen in mijn hoofd die ik moet gaan vastleggen.” Aan verhalen en werk dus zeker geen gebrek.

Cookies & Privacy
Terug naar boven