Mary Naus

"Doordat De Peel puur bedoeld is voor wandelaars krijgt iedere bezoeker alle tijd en ruimte om zonder zorgen te genieten. Je kunt er een ongekende stilte horen, die nergens anders te horen is."

Voordat Mary officieel gids werd in De Grote Peel, nu 15 jaar geleden, nam ze al regelmatig vriendinnen mee het park in en ging ze zelf op onderzoek uit om haar kennis uit te bereiden en hun en haar eigen vragen te beantwoorden. De nieuwsgierigheid gaat gepaard met verwondering en genieten: “Het maakt niet uit welk seizoen, weer of geen weer, de Peel heeft altijd zoveel te bieden”.

Maneschijn

Als gids is Mary vaak in de weer om de ontspanning en de beleving van de Peel over te brengen op bezoekers van de Peel. Samen met haar maatje Jacqueline Hendriks organiseert ze de populaire Vollemaanwandelingen. Wat is dan het geheim van het succes van deze wandelingen? Mary: “Het is een combinatie van verschillende ingrediënten. De wandelingen zijn doordrenkt van mysterie en verwondering. De eigen ervaringen van de deelnemers blijken getekend te zijn in de silhouetten bij de Plaggenhut. Kortom: Je moet het zelf gaan beleven, daar in de maneschijn.”

Een ander ingrediënt dat de Groote Peel zo bijzonder maakt zijn de mensen die bij het park betrokken zijn: “het goed volk”. Mary: “De mensen zijn enorm lief en vriendelijk en er is een fantastisch (vrijwilligers)team aanwezig. Doordat de Peel puur bedoeld is voor wandelaars krijgt iedere bezoeker alle tijd en ruimte om zonder zorgen te genieten. Je kunt er een ongekende stilte horen die nergens anders te horen is.”

Beagle

Mary moet eraan geloven dat haar beagle ook een enorme Peelliefhebber is. Zo wandelen ze samen bijna iedere dag 6 à 7 kilometer. In al die jaren zijn er zoveel mooie plekjes ontdekt dat Mary bijna niet één wil opnoemen. Toch is het hart van de Peel, op de Defensiedijk dan extra bijzonder, door wat ze tijdens de wandelingen daar allemaal meemaakt.

De grootste wens van Mary voor de Peel is: “Het behoud van dit prachtige gebied voor de kinderen van onze kinderen. De natuur, maar ook de cultuur. Dat de herkenningspunten mogen blijven.” Het enthousiasme van Mary werkt aanstekelijk, tijdens het interview heb ik me al ingeschreven voor een van de wandelingen: Van de ingrediënten van de Peel mag je zelf komen proeven en dit smaakt naar meer.

Cookies & Privacy
Terug naar boven