Bart Moonen

"Door een betere geschiedschrijving hoop ik dat de mystiek terugkomt in het gebied"

Bart Moonen is Archeoloog bij de Provincie Limburg en heeft van daaruit betrokkenheid bij de Limburgse archeologie en brede landschapsgeschiedenis. Vanwege zijn achtergrond heeft hij erg veel kennis over het Limburgs landschap. Vanuit zijn baan is hij echter niet direct betrokken bij De Peel, maar vanuit zijn roots wel. Hij heeft het grootste deel van zijn jeugd in het Peelgebied doorgebracht.

Bart: ”Voor mij staat de Peel voor armoede, overleven, nattigheid en het uitbaten van natuurlijke rijkdommen. Wat nu resteert is een kleine kern, van een ooit impressief moeras. De verhalen over de Peel staan in het teken van armoede en noeste arbeid. Geen franje of allure” Zijn gevoel over de transformatie van de Peel weet Bart te vangen in een ‘Peelse’ metafoor: “Veel mensen kennen de Peel misschien ook van de gouden Romeinse helm die er gevonden is. Deze is waarschijnlijk door een soldaat als offer gebracht op een plek van bijzonder betekenis. Op dit moment herinnert die plek in niets aan die plek die het 1700 jaar geleden was. Geen water, geen moeras, maar een drooggelegd intensief ontginningslandschap met boerderijen, weilanden en akkers.”

Bart hoopt dat het karakter van de Peel terugkomt in een ruimer gebied rondom het Nationaal Park. “Ten eerste is het een zeer interessant geschiedkundig gebied en daarom wens ik de Peel een nauwkeurige geschiedschrijving. Ten tweede dat er weer plek komt voor nattigheid en natuur en ook natuurlijke verbindingen, zodat omwonende meer van het gebied kunnen genieten. Door een betere geschiedschrijving en landschapsindeling hoop ik dat de mystiek terugkomt in het gebied”

Cookies & Privacy
Terug naar boven