Lieke Verhoeven

"Als je de geschiedenis van het gebied niet kent dan waardeer je de natuur, maar wanneer je het weet dan leest het als een geschiedenisboek"

Lieke Verhoeven is bioloog en boswachter publiek bij Staatsbosbeheer in de natuurgebieden van de Pelen. Vanuit die functie geeft zij excursies, doet ze aan recreatiebeheer en weet ze dus ook veel over de werkzaamheden rondom natuurbescherming in het gebied.

Lieke: “De combinatie van geschiedenis, de natuur en de menselijke betrokkenheid van de omgeving bij het gebied is uniek. Je hebt nog mensen waarvan de opa’s turf hebben gestoken en daardoor een band hebben met het gebied. Wat mij verder fascineert is dat de Peel een rijke geschiedenis heeft. In de loop van de tijd is men de Peel anders gaan leren waarderen en gebruiken. Vroeger was het een heel groot moeras en mensen vonden het eng en er waren verhalen over de dwaallichtjes en mensen en schapen die verdwenen in het gebied. Daarna kwam de turfstekerij op gang, en dit heeft het ‘hoogveen’ ecosysteem veel schade aangedaan. In de jaren 60 realiseerde men dat er meer waardering moest zijn voor de natuur en de Peel en stopte men met ontginnen. Deze ontwikkelingen zie je nu nog terug in het landschap. Als je de geschiedenis van het gebied niet kent dan waardeer je de natuur, maar wanneer je het wel weet dan leest het als een geschiedenisboek.”

De natuur heeft dus geleden, maar Lieke houdt hoop: “We hebben ongeveer 150 jaar lang het gebied naar de vernieling geholpen en we zijn een relatief korte tijd bezig met herstel. De droge jaren helpen natuurlijk niet mee, maar we zien dat enkele herstelingrepen nu al effect hebben op het gebied. Het water loopt niet meer zo snel weg en de ontwikkeling van veenmos komt weer op gang. Het is natuurlijk spannend hoe het verder uitpakt maar ik zie het gelukkig nog steeds positief in.”

Cookies & Privacy
Terug naar boven