Henk Hermans

"De turfcultuur zie je in alles terug, zo ook in de scholen en carnavalsverenigingen"

Henk Hermans is al zo’n 20 jaar lid van de Heemkundevereniging in Nederweert en is bestuurslid en secretaris geweest van deze vereniging. Ook is hij opgegroeid in Ospel en verzorgt hij rondleidingen voor kinderen in Ospel en omstreken om deze meer bij te brengen over de geschiedenis van het dorp en het gebied.

Henk: “Het unieke aan de Peel is dat er een zeer rijke culturele geschiedenis is in relatie tot de turfwinning. Ik kan me nog herinneren dat ik als kleine jongen meeging om turf te halen in het Veen. Een gangbare uitdrukking was in die tijd ‘Elke schoorsteen een eigen turfveldje’!”
Henk weet vanalles over de geschiedenis van de turfwinning, en tapt zelfs een mop met de turfwinning als onderwerp. “De turfcultuur zie je nog steeds in alles terug, zo ook in de namen van scholen en carnavalsverenigingen”

Wat betreft educatie hoopt Henk dat er een steeds breder aanbod gaat komen in de Peel, voor alle leeftijden. “Bovendien zou ik het erg waardevol vinden als er nog ergens in het Peelgebied een Peelkuil gegraven wordt, zodat je de kinderen precies kan laten zien wat turf nou is en wat je er mee kunt. Natuurlijk wordt het veengebied streng beschermd, maar een kuil moet wat mij betreft wel kunnen. Zoals we in de Peel zeggen: ‘In het veen kijkt men niet op een turfje’!”

Cookies & Privacy
Terug naar boven