Pareltjes

Nationaal Park De Maasduinen heeft veel te bieden. Prachtige natuur met unieke landschappen, ruïnes van het verleden, mooie verhalen en activiteiten voor alle leeftijden. Hier lichten we iedere maand van 2024 een pareltjes voor je uit:

Juni - Fossa Eugeniana

Nationaal Park de Maasduinen kent een rijk historisch verleden waarvan vele sporen terug te zien zijn in het landschap. Zo is aan de oostzijde van het Straelens Broek een historisch fenomeen zichtbaar dat dateert uit de zeventiende eeuw, waarin zeevaart, handel, kolonialisme en strijdende legers centraal stonden. Je kunt hier de wallen vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana.

Lees verder >>

 

Mei - Dag van het Nationaal Park

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland. Het zijn plekken waar je geniet van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. We nodigen je uit om te ervaren wat deze natuur met je doet. Dat wij mensen onderdeel zijn van natuur. Dat wij natuur nodig hebben maar andersom ook. Want deze bijzondere plekken blijven niet zomaar bijzonder!

Lees verder >>

April - Uitkijktoren


In het noorden van De Maasduinen, bij Afferden, ligt het Bergerbos. Een van de hoogtepunten van het Bergerbos is de uitkijktoren die op de Hooge Heide staat. Dat is niet alleen omdat de toren op één van de hoogste duinen (bijna 34 meter) van De Maasduinen staat. 

Lees verder >>

Maart - Kraanvogels


In het logo van Nationaal Park De Maasduinen pronkt een Europese kraanvogel. Deze vogels trekken in het voor- en najaar over De Maasduinen en strijken dan neer op een van de vele ven complexen zoals het Heerenven op Landgoed de Hamert. Hier rusten de vogels voordat ze hun reis voortzetten. Omdat het erg bijzonder is dat deze vogel ons land aan doet en zelfs rusten in De Maasduinen is deze opgenomen in het logo van het nationaal park. 

Lees verder >>

Februari - Fort Hazepoot


Aan de oostzijde van Landgoed Arcen zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, dat moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden die hiermee de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden wilden afsnijden door de Duitse Rijn en de Nederlandse Maas met elkaar te verbinden. Het project is nooit voltooid, maar er zijn bij de schans nog wel restanten van het kanaal zichtbaar.

Lees verder >>

Januari - Wandelen in de winter


Natuur in de winter saai? Welnee! Ontdek De Maasduinen in de winter.

Nederlandse winters staan garant voor verrassingen. Het ene moment lijkt het wel lente, terwijl het andere moment Koning Winter de hoek om komt zetten. Hoewel het weer nog alle kanten op kan, is de natuur zich aan het voorbereiden op het komend voorjaar. In De Maasduinen organiseren we daarom regelmatig winterwandeling waar de Maasduinengids al wandelend vertelt over de winter, wat er boven en onder de grond gebeurd, hoe flora en fauna zich gedragen maar ook hoe verschrikkelijk mooi en nuttig dit jaargetijde is. 

Lees verder >>

Cookies & Privacy
Terug naar boven