Bijenoase draagt bij aan biodiversiteit

22 augustus 2018

Zondag 19 augustus was de opening van de bijenoase. Deze oase is een initiatief van Vogelasiel Bergen en gerealiseerd in samenwerking met de Plattelandscoöperatie, Provincie Limburg en Gemeente Bergen.

Bewust maken

Doel van de bijenoase is om mensen en organisaties te betrekken bij en bewust te maken van het belang van biodiversiteit, en van de diverse soorten bijen en vlinders in het bijzonder. Bij de bijenoase staat een informatiebord, een bijenhotel en enkele bijenkasten. Daarnaast is de oase ingezaaid met een bijenvriendelijk bloemenmengsel en in de bosrand staan struiken die aantrekkelijk zijn voor bijen en insecten, zoals wilg en vuilboom. 

 

Biodiversiteit

Gemeente Bergen stimuleert de biodiversiteit. Op diverse plaatsen in het buitengebied heeft de gemeente bijenhotels en nestkasten voor vleermuizen en vogels geplaatst. Bloeiende bermen zijn niet alleen een lust voor het oog. Voor bijen, vlinders en andere insecten vormen zij een belangrijke voedselbron. Daarom heeft de gemeente afgelopen jaar bij wijze van proef enkele wegbermen ingezaaid met een kruiden- en bloemenmengsel. 

 

Beheer van de bermen

Ook het maaien van de bermen is gericht op het bevorderen van de biodiversiteit. Langs verharde buitenwegen maait de gemeente in de periode van mei-juli de eerste meter naast de weg. Zo laat mogelijk, ongeveer vanaf september, wordt vervolgens de volledige berm gemaaid waarbij het maaisel bij enkele trajecten wordt afgevoerd. 

 

Dringend verzoek

Bewoners maaien dikwijls de bermen bij hun grondstuk. We begrijpen het als het gaat om een strook bij een woning, langs de tuin. Gemeente Bergen vraagt echter om bermen bij bijvoorbeeld akkers, weilanden en houtsingels niet te maaien. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en maait deze stroken volgens het hierboven beschreven bermbeheer. Daardoor krijgen bijen, vlinders en insecten weer de kans. Een mooi doel om samen aan de biodiversiteit van onze gemeente te werken!

(vlnr) Ger Welbers (Asielbeheerder), Andries Arts (Gemeente Bergen) en Vogelasielvoorzitter Johan Cornelissen brengen een toost uit op de bijenoase. (Foto Frans Thonen)

Nieuwsarchief

Dode vos? Niet aanraken en melden bij gemeente

11 februari 2022

In Nationaal Park De Maasduinen zijn de laatste dagen drie dode vossen gevonden. Ziet u tijdens uw wandeling in de gemeente Bergen in het bos een dode vos liggen? Raak deze vooral niet aan en meld het bij de gemeente Bergen.

 

Beschoeiing aangelegd bij trekpontje Reindersmeer

24 januari 2022

Gemeente Bergen heeft vorige week beschoeiing aangelegd bij het trekpontje in het Reindersmeer. Deze beschoeiing versterkt de waterkant en voorkomt inspoeling van zand bij het aanleghaventje. Daarnaast wordt het instappen zo gemakkelijker.

Natuuronderhoud aan het Eendenmeer

24 januari 2022

Gemeente Bergen gaat volgende week werkzaamheden uitvoeren rondom het Eendenmeer. Verschillende wandelpaden worden daarom enkele dagen afgesloten.

Schaapskudde bij het Eendenmeer

28 oktober 2021

De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.

 

Nieuw trekpontje in Reindersmeer

21 oktober 2021

De gemeente Bergen heeft het trekpontje in het Reindersmeer in Well vervangen. Het oude pontje was vanwege slijtage aan vervanging toe.

 

 

Hippische influencers prijzen ruiter- en menroutenetwerk 'Noord- en Midden-Limburg in de picture'

5 oktober 2021

In Noord- en Midden-Limburg is het fantastisch paardrijden. Met meer dan 1300 kilometer aan ruiter- en menroutes biedt deze streek de ruiter of paardenliefhebber alles wat een hippisch hart begeert. Dit paardrijparadijs werd zaterdag 2 oktober actief onder de aandacht gebracht bij zo’n 40 internationale influencers.

Bestrijding Japanse duizendknoop

26 augustus 2021

In veel natuurgebieden is de Japanse duizendknoop steeds vaker te vinden en vormt deze woekerplant inmiddels een hardnekkige plaag. Ook in de omgeving van Nationaal Park De Maasduinen.

Veel werk in natuurgebieden na de overstroming

30 juli 2021

Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Natuurlijk wil Het Limburgs Landschap zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden in brengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers. Terreinen zijn nu kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! Daarom zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.

 

 

Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide

16 februari 2021

Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.

 

Opschonen heideterreinen Bergerheide

17 december 2020

Gemeente Bergen is bezig met het opschonen van de heideterreinen en zandverstuivingen op de Bergerheide. Begrazing door schapen houdt vooral de heideterreinen in goede conditie. Toch is onderhoud noodzakelijk door de groei van berk en grove den.

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven