Bijenoase draagt bij aan biodiversiteit

22 augustus 2018

Zondag 19 augustus was de opening van de bijenoase. Deze oase is een initiatief van Vogelasiel Bergen en gerealiseerd in samenwerking met de Plattelandscoöperatie, Provincie Limburg en Gemeente Bergen.

Bewust maken

Doel van de bijenoase is om mensen en organisaties te betrekken bij en bewust te maken van het belang van biodiversiteit, en van de diverse soorten bijen en vlinders in het bijzonder. Bij de bijenoase staat een informatiebord, een bijenhotel en enkele bijenkasten. Daarnaast is de oase ingezaaid met een bijenvriendelijk bloemenmengsel en in de bosrand staan struiken die aantrekkelijk zijn voor bijen en insecten, zoals wilg en vuilboom. 

 

Biodiversiteit

Gemeente Bergen stimuleert de biodiversiteit. Op diverse plaatsen in het buitengebied heeft de gemeente bijenhotels en nestkasten voor vleermuizen en vogels geplaatst. Bloeiende bermen zijn niet alleen een lust voor het oog. Voor bijen, vlinders en andere insecten vormen zij een belangrijke voedselbron. Daarom heeft de gemeente afgelopen jaar bij wijze van proef enkele wegbermen ingezaaid met een kruiden- en bloemenmengsel. 

 

Beheer van de bermen

Ook het maaien van de bermen is gericht op het bevorderen van de biodiversiteit. Langs verharde buitenwegen maait de gemeente in de periode van mei-juli de eerste meter naast de weg. Zo laat mogelijk, ongeveer vanaf september, wordt vervolgens de volledige berm gemaaid waarbij het maaisel bij enkele trajecten wordt afgevoerd. 

 

Dringend verzoek

Bewoners maaien dikwijls de bermen bij hun grondstuk. We begrijpen het als het gaat om een strook bij een woning, langs de tuin. Gemeente Bergen vraagt echter om bermen bij bijvoorbeeld akkers, weilanden en houtsingels niet te maaien. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en maait deze stroken volgens het hierboven beschreven bermbeheer. Daardoor krijgen bijen, vlinders en insecten weer de kans. Een mooi doel om samen aan de biodiversiteit van onze gemeente te werken!

(vlnr) Ger Welbers (Asielbeheerder), Andries Arts (Gemeente Bergen) en Vogelasielvoorzitter Johan Cornelissen brengen een toost uit op de bijenoase. (Foto Frans Thonen)

Nieuwsarchief

Maasduinen Parel juli - augustus: Nachtzwaluw

1 juli 2024

Eén van de meest mysterieuze bewoners van Nationaal Park de Maasduinen is de nachtzwaluw. Nachtzwaluwen komen over lange afstanden naar Nederland vanuit Afrika om te broeden in gebieden met zandverstuivingen, heidevelden en open dennenbossen. Hierdoor voelt deze vogel zich helemaal thuis in De Maasduinen. Bijvoorbeeld in de gebieden het Bergerbos en De Hamert.

Maasduinen Parel juni: Fossa Eugeniana

1 juni 2024

Nationaal Park de Maasduinen kent een rijk historisch verleden waarvan vele sporen terug te zien zijn in het landschap. Zo is aan de oostzijde van het Straelens Broek een historisch fenomeen zichtbaar dat dateert uit de zeventiende eeuw, waarin zeevaart, handel, kolonialisme en strijdende legers centraal stonden. Je kunt hier de wallen vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana.

10 Nieuwe excursiegidsen voor NP De Maasduinen opgeleid

30 mei 2024

Nationaal Park de Maasduinen heeft er sinds zondag 26 mei maar liefst 10 nieuwe excursiegidsen bij. Na acht bijeenkomsten en een stage zijn de gidsen met vlag en wimpel geslaagd en klaar voor het echte werk in de prachtige natuur van de Maasduinen.

Dag van het Nationaal Park 2024

15 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. Van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei organiseren de parken speciaal voor de Dag van het Nationaal Park 2024 leuke, educatieve activiteiten en excursies. In de Maasduinen kun je deze dagen...

Maasduinen Parel mei: Dag van het Nationaal Park

1 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland. Het zijn plekken waar je geniet van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. We nodigen je uit om te ervaren wat deze natuur met je doet. Dat wij mensen onderdeel zijn van natuur. Dat wij natuur nodig hebben maar andersom ook. Want deze bijzondere plekken blijven niet zomaar bijzonder!

Maasduinen Parel april: Uitkijktoren

1 april 2024

Een van de hoogtepunten van het Bergerbos in het noorden van de Maasduinen is de uitkijktoren die op de Hooge Heide staat. 

Broedseizoen aangebroken: gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

27 maart 2024

Het broedseizoen is weer aangebroken. Daarom is het tussen 15 maart en 15 juli éxtra belangrijk om de regels in de natuurgebieden te respecteren, zoals: blijf op de paden, houd honden dichtbij aan de lijn en neem afval mee naar huis.

Maasduinen Parel maart: Kraanvogels

1 maart 2024

In het logo van Nationaal Park De Maasduinen pronkt een Europese kraanvogel. Deze vogels trekken in het voor- en najaar over De Maasduinen en strijken dan neer op een van de vele ven complexen zoals het Heerenven op Landgoed de Hamert. 

Maasduinen Parel februari: Fort Hazepoot

1 februari 2024

Aan de oostzijde van Landgoed Arcen zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, dat moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden die hiermee de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden wilden afsnijden door de Duitse Rijn en de Nederlandse Maas met elkaar te verbinden. Het project is nooit voltooid, maar er zijn bij de schans nog wel restanten van het kanaal zichtbaar.

Maasduinen Parel januari: Wandelen in de winter

1 januari 2024

Nederlandse winters staan garant voor verrassingen. Het ene moment lijkt het wel lente, terwijl het andere moment Koning Winter de hoek om komt zetten. Hoewel het weer nog alle kanten op kan, is de natuur zich aan het voorbereiden op het komend voorjaar.

Cookies & Privacy
Terug naar boven