Veel werk in natuurgebieden na de overstroming

30 juli 2021

Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Natuurlijk wil Het Limburgs Landschap zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden in brengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers. Terreinen zijn nu kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! Daarom zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.

Het team van Het Limburgs Landschap is meteen begonnen met de inspectie van de terreinen die al drooggevallen zijn. Kapotte hekken en afrasteringen worden gerepareerd zodat de Koniks en Galloways het terrein weer in kunnen. Omwonenden en bezoekers zal de stank opvallen van de modder en de rottende kadavers van vissen en verdronken kleine zoogdieren. Het is onmogelijk die allemaal weg te halen. Dat doet de natuur zelf.

Opruimers gevraagd

Als een gebied weer begaanbaar en veilig is, gaan de hekken open. Bezoekers zal het vele drijfvuil opvallen wat achtergebleven is. Het organische materiaal mag blijven liggen, al de rotzooi moet nog weggehaald worden. Van koelkasten tot boomstammen, van plastic tot olievaten en zelfs auto’s liggen in de natuurgebieden. Er hebben zich al meerdere groepen gemeld om mee te helpen opruimen. Omwille van veiligheid voor mens en dier vinden opruimacties alleen gecoördineerd plaats. Dus vraagt Limburgs Landschap nadrukkelijk om niet op eigen gelegenheid naar de gebieden te komen. Mensen die mee willen helpen kunnen terecht op https://maascleanup.nl/actie/limburg-onder-water. Hier komen vanaf volgende week acties op korte termijn in te staan.

Vuilruimacties Limburg_P. Kloet

 

Nieuwsarchief

Bijenoase draagt bij aan biodiversiteit

22 augustus 2018

Zondag 19 augustus was de opening van de bijenoase. Doel van de bijenoase is om mensen en organisaties te betrekken bij en bewust te maken van het belang van biodiversiteit, en van de diverse soorten bijen en vlinders in het bijzonder. Gemeente Bergen stimuleert de biodiversiteit. Op diverse plaatsen in het buitengebied heeft de gemeente bijenhotels en nestkasten voor vleermuizen en vogels geplaatst. Ook het maaien van de bermen is gericht op het bevorderen van de biodiversiteit. Gemeente Bergen vraagt om bermen bij bijvoorbeeld akkers, weilanden en houtsingels niet te maaien. Daardoor krijgen bijen, vlinders en insecten weer de kans. Een mooi doel om samen aan de biodiversiteit van onze gemeente te werken! 

Beleef Limburg tijdens de Beleefweek

20 augustus 2018

Na het succes van de Beleefweek in Nationaal Landschap Zuid-Limburg in 2017, keert de Beleefweek Limburg dit jaar terug in de gehele provincie Limburg. Van 14 tot en met 23 september zullen er gedurende de Beleefweek allerlei activiteiten georganiseerd worden in het kader van sport, cultuur en natuur. De Beleefweek is bij uitstek bedoeld om te laten zien hoe mooi Limburg is en wat er allemaal in de provincie te beleven is. 

Schaapskudde bij het Eendenmeer

31 mei 2018

De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.

 

 

 

Er is meer dan het Reindersmeer

18 mei 2018

27 mei: Dag van het Nationaal Park De Maasduinen

In heel Europa wordt jaarlijks rond 24 mei de ‘Dag van het nationaal park’ gevierd. In Nationaal Park De Maasduinen kunnen bezoekers op 27 mei gratis genieten van een rondje Reindersmeer.

Fietspad voor de Kevelaarsedijk

1 mei 2018

Gemeente Bergen heeft een halfverhard fietspad langs de Kevelaarsedijk in Well aangelegd. Op dit gedeelte van het fietsknooppuntennetwerk was het slecht fietsen, nu ligt er een prima fietspad. Het pad is bijna twee kilometer lang en loopt midden door de bossen. Het is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

 

 

Geen vuur in de natuur

17 april 2018

Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Natuurbrand is wel te voorkomen, want 70% van de natuurbranden ontstaat door menselijk gedrag. Daarom geldt vanaf 1 april tot 1 oktober een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bossen en natuurgebieden.

 

 

Inspiratiebijeenkomst NP De Maasduinen

19 maart 2018

Op vrijdag 20 april organiseren wij (het bestuur van de Coöperatie Particuliere Eigenaren Maasduinen UA) een inspiratiebijeenkomst voor alle particuliere eigenaren in De Maasduinen en andere geïnteresseerden. Doel is om de particuliere eigenaren bij te praten over diverse ontwikkelingen in en rondom het Nationale Park De Maasduinen.

 

 

 

 

Natuurimpuls in Bergerbos en Bleijenbeek

16 februari 2018

Een stoïcijns om zich heen grijpende kraan, een voort zoevende bosmaaier, een trage zwoegende tractor, allemaal hebben ze hun werk al gedaan in de natuurgebieden van het Bergerbos en Bleijenbeek. In opdracht van de provincie Limburg worden vanuit het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op dit moment diverse werkzaamheden door Staatsbosbeheer uitgevoerd in beide natuurgebieden.

Kom lammetjes kijken in de schaapskooi op de Bergerheide

30 januari 2018

Bij de schaapskooi op de Bergerheide is het volop lente want het is lammertijd. Er zijn al vele tientallen lammetjes geboren. De herder is een aantal dagen in de schaapskooi aanwezig om tekst en uitleg te geven over de lammerperiode.

 

 

 


 

Word Gastheer van Nationaal Park De Maasduinen

5 december 2017

Vanaf 23 januari 2018 organiseert IVN voor de vierde keer de cursus Gastheer van het Landschap in Nationaal Park De Maasduinen. Ben jij (horeca)ondernemer in deze regio en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer bent? Doe dan mee aan deze cursus!

 

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven