Veel werk in natuurgebieden na de overstroming

30 juli 2021

Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Natuurlijk wil Het Limburgs Landschap zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden in brengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers. Terreinen zijn nu kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! Daarom zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.

Het team van Het Limburgs Landschap is meteen begonnen met de inspectie van de terreinen die al drooggevallen zijn. Kapotte hekken en afrasteringen worden gerepareerd zodat de Koniks en Galloways het terrein weer in kunnen. Omwonenden en bezoekers zal de stank opvallen van de modder en de rottende kadavers van vissen en verdronken kleine zoogdieren. Het is onmogelijk die allemaal weg te halen. Dat doet de natuur zelf.

Opruimers gevraagd

Als een gebied weer begaanbaar en veilig is, gaan de hekken open. Bezoekers zal het vele drijfvuil opvallen wat achtergebleven is. Het organische materiaal mag blijven liggen, al de rotzooi moet nog weggehaald worden. Van koelkasten tot boomstammen, van plastic tot olievaten en zelfs auto’s liggen in de natuurgebieden. Er hebben zich al meerdere groepen gemeld om mee te helpen opruimen. Omwille van veiligheid voor mens en dier vinden opruimacties alleen gecoördineerd plaats. Dus vraagt Limburgs Landschap nadrukkelijk om niet op eigen gelegenheid naar de gebieden te komen. Mensen die mee willen helpen kunnen terecht op https://maascleanup.nl/actie/limburg-onder-water. Hier komen vanaf volgende week acties op korte termijn in te staan.

Vuilruimacties Limburg_P. Kloet

 

Nieuwsarchief

Maasduinen Parel juli - augustus: Nachtzwaluw

1 juli 2024

Eén van de meest mysterieuze bewoners van Nationaal Park de Maasduinen is de nachtzwaluw. Nachtzwaluwen komen over lange afstanden naar Nederland vanuit Afrika om te broeden in gebieden met zandverstuivingen, heidevelden en open dennenbossen. Hierdoor voelt deze vogel zich helemaal thuis in De Maasduinen. Bijvoorbeeld in de gebieden het Bergerbos en De Hamert.

Maasduinen Parel juni: Fossa Eugeniana

1 juni 2024

Nationaal Park de Maasduinen kent een rijk historisch verleden waarvan vele sporen terug te zien zijn in het landschap. Zo is aan de oostzijde van het Straelens Broek een historisch fenomeen zichtbaar dat dateert uit de zeventiende eeuw, waarin zeevaart, handel, kolonialisme en strijdende legers centraal stonden. Je kunt hier de wallen vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana.

10 Nieuwe excursiegidsen voor NP De Maasduinen opgeleid

30 mei 2024

Nationaal Park de Maasduinen heeft er sinds zondag 26 mei maar liefst 10 nieuwe excursiegidsen bij. Na acht bijeenkomsten en een stage zijn de gidsen met vlag en wimpel geslaagd en klaar voor het echte werk in de prachtige natuur van de Maasduinen.

Dag van het Nationaal Park 2024

15 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. Van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei organiseren de parken speciaal voor de Dag van het Nationaal Park 2024 leuke, educatieve activiteiten en excursies. In de Maasduinen kun je deze dagen...

Maasduinen Parel mei: Dag van het Nationaal Park

1 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland. Het zijn plekken waar je geniet van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. We nodigen je uit om te ervaren wat deze natuur met je doet. Dat wij mensen onderdeel zijn van natuur. Dat wij natuur nodig hebben maar andersom ook. Want deze bijzondere plekken blijven niet zomaar bijzonder!

Maasduinen Parel april: Uitkijktoren

1 april 2024

Een van de hoogtepunten van het Bergerbos in het noorden van de Maasduinen is de uitkijktoren die op de Hooge Heide staat. 

Broedseizoen aangebroken: gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

27 maart 2024

Het broedseizoen is weer aangebroken. Daarom is het tussen 15 maart en 15 juli éxtra belangrijk om de regels in de natuurgebieden te respecteren, zoals: blijf op de paden, houd honden dichtbij aan de lijn en neem afval mee naar huis.

Maasduinen Parel maart: Kraanvogels

1 maart 2024

In het logo van Nationaal Park De Maasduinen pronkt een Europese kraanvogel. Deze vogels trekken in het voor- en najaar over De Maasduinen en strijken dan neer op een van de vele ven complexen zoals het Heerenven op Landgoed de Hamert. 

Maasduinen Parel februari: Fort Hazepoot

1 februari 2024

Aan de oostzijde van Landgoed Arcen zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, dat moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden die hiermee de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden wilden afsnijden door de Duitse Rijn en de Nederlandse Maas met elkaar te verbinden. Het project is nooit voltooid, maar er zijn bij de schans nog wel restanten van het kanaal zichtbaar.

Maasduinen Parel januari: Wandelen in de winter

1 januari 2024

Nederlandse winters staan garant voor verrassingen. Het ene moment lijkt het wel lente, terwijl het andere moment Koning Winter de hoek om komt zetten. Hoewel het weer nog alle kanten op kan, is de natuur zich aan het voorbereiden op het komend voorjaar.

Cookies & Privacy
Terug naar boven