Februari: Fort Hazepoot

Fort-Hazepoot-Henk-Heijligers_banner

Nationaal Park De Maasduinen is een prachtig en afwisselend natuurgebied dat is ontstaan door water, wind en mens. Het landschap is als het ware een groot geschiedenisverhaal waar stukken uit het verleden nog duidelijk zichtbaar zijn. Zowel landschaps- als cultuurhistorische kenmerken. Denk bij deze laatste bijvoorbeeld aan restanten van de tweede wereldoorlog, het vorstengraf en grafvelden, kastelen, grindafgravingen, het Geldersnsch-Nierskanaal, Fort Hazepoot en landgoed Arcen. Stuk voor stuk cultuurhistorische pareltjes in het landschap. We lichten er eentje uit.

Fort Hazepoot
Aan de oostzijde van Landgoed Arcen zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, dat moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden die hiermee de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden wilden afsnijden door de Duitse Rijn en de Nederlandse Maas met elkaar te verbinden. Het project is nooit voltooid, maar er zijn bij de schans nog wel restanten van het kanaal zichtbaar.

De Spanjaarden kregen bij de uitvoering hulp van ingenieur Gerhard Haesenvoet, ongetwijfeld de latere naamgever van het fort. Begin 2006 zijn de vestingwerken van het fort en de Fossa voor een deel weer beter zichtbaar gemaakt door het plaatselijk verwijderen van enkele bomen en struweel. Tevens is er (in 2011) weer open water teruggebracht in het Straelens Schuitwater, dat vroeger ook deel uitmaakte van de Fossa Eugeniana.

Ga zelf kijken en combineer een relatief onbekend stukje geschiedenis met een prachtige wandeling!

 

Foto: Henk Heijligers

Cookies & Privacy
Terug naar boven