Dag van het Nationaal Park 2024

15 mei 2024

Natuur is belangrijk voor ons allemaal. Dat is niet alleen iets om te weten, maar ook om te voelen. Soms zit het in iets kleins. Een veld wilde bloemen zorgt voor een spontane glimlach, het geluid van kabbelend water geeft je een rustig gevoel. Maar het kan ook groots voelen, bijvoorbeeld als je nadenkt over hoe belangrijk schoon water is. Of het besef dat een boom zorgt voor verkoeling op een warme dag. Op dit soort momenten groeit onze verbinding met de natuur.  

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland. Het zijn plekken waar je geniet van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. We nodigen je uit om te ervaren wat deze natuur met je doet. Dat wij mensen onderdeel zijn van natuur. Dat wij natuur nodig hebben maar andersom ook. Want deze bijzondere plekken blijven niet zomaar bijzonder! 

Beleef Nationaal Park De Maasduinen

Van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei organiseren de parken speciaal voor de Dag van het Nationaal Park 2024 leuke, educatieve activiteiten en excursies. In de Maasduinen kun je op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei op een rondleiding door de Kasteeltuinen Arcen en op zaterdag 25 mei mee met de Wollige Wandeling. Daarnaast kun je er natuurlijk altijd lekker zelf op uit met een van de 17 prachtige wandelroutes.

Stem voor de natuur 

Na een bezoek aan de natuur ervaar je vaak een sterkere verbinding. Wil jij daar iets mee doen? Laat jouw stem horen voor gezondere natuur. Dat kan dit jaar heel concreet door op 6 juni te stemmen voor een nieuw Europees Parlement. Een belangrijk moment voor de toekomstige beslissingen binnen de Europese Unie en daarbuiten! 

Nationale Parken in Nederland 

De 21 nationale parken samen laten de grote diversiteit aan natuur in Nederland zien. Van duinen tot riviernatuur en van heide tot veen. Landschappen die zijn ontstaan door de interactie tussen water en land en tussen mens en natuur. Ieder nationaal park met zijn eigen unieke verhaal en magie, verweven met de regionale geschiedenis en cultuur. En samen één groot essentieel ecosysteem voor heel Nederland en daarbuiten. 

In onze nationale parken werken bewoners, ondernemers, terreineigenaren, overheden en andere betrokken organisaties samen aan het versterken, leren en laten beleven van natuur en de daarmee verbonden cultuur. Nationale parken activeren, verbinden en inspireren. Zo dragen ze bij aan een leefbare mooie omgeving én aan duurzame oplossingen voor klimaat, biodiversiteit, water en ruimte. Met een gezonde natuur als uitgangspunt. Omdat we geloven in de kracht en de waarde van natuur. Voor iedereen en altijd! 

Over de Dag van het Nationaal Park 

Het eerste nationaal park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de nationale parken van Europa de ‘Dag van het Nationaal Park’ op deze dag gevierd. De Dag van het Nationaal Park is een initiatief van de organisatie Europarc. In Nederland wordt de Dag van het Nationaal Park geïnitieerd door Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP), het Nationale Parken Bureau (NPB) en IVN Natuureducatie in samenwerking met de nationale parken en de daarbij betrokken organisaties. 

In de Stichting SNP zijn de samenwerkende Nationale Park organisaties verenigd. De Stichting SNP biedt een platform waar de verschillende partijen elkaar kunnen ontmoeten en expertise, ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Het is de opdracht van het NPB om partijen te inspireren, verbinden en begeleiden bij het verwezenlijken van Nationale Parken van (inter)nationale allure. IVN heeft sinds 1989 de opdracht om de communicatie en de educatie in de Nationale Parken te coördineren en samen met de partners in en om de gebieden vorm te geven en uit te voeren. 

Nieuwsarchief

Dode vos? Niet aanraken en melden bij gemeente

11 februari 2022

In Nationaal Park De Maasduinen zijn de laatste dagen drie dode vossen gevonden. Ziet u tijdens uw wandeling in de gemeente Bergen in het bos een dode vos liggen? Raak deze vooral niet aan en meld het bij de gemeente Bergen.

 

Beschoeiing aangelegd bij trekpontje Reindersmeer

24 januari 2022

Gemeente Bergen heeft vorige week beschoeiing aangelegd bij het trekpontje in het Reindersmeer. Deze beschoeiing versterkt de waterkant en voorkomt inspoeling van zand bij het aanleghaventje. Daarnaast wordt het instappen zo gemakkelijker.

Natuuronderhoud aan het Eendenmeer

24 januari 2022

Gemeente Bergen gaat volgende week werkzaamheden uitvoeren rondom het Eendenmeer. Verschillende wandelpaden worden daarom enkele dagen afgesloten.

Schaapskudde bij het Eendenmeer

28 oktober 2021

De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.

 

Nieuw trekpontje in Reindersmeer

21 oktober 2021

De gemeente Bergen heeft het trekpontje in het Reindersmeer in Well vervangen. Het oude pontje was vanwege slijtage aan vervanging toe.

 

 

Hippische influencers prijzen ruiter- en menroutenetwerk 'Noord- en Midden-Limburg in de picture'

5 oktober 2021

In Noord- en Midden-Limburg is het fantastisch paardrijden. Met meer dan 1300 kilometer aan ruiter- en menroutes biedt deze streek de ruiter of paardenliefhebber alles wat een hippisch hart begeert. Dit paardrijparadijs werd zaterdag 2 oktober actief onder de aandacht gebracht bij zo’n 40 internationale influencers.

Bestrijding Japanse duizendknoop

26 augustus 2021

In veel natuurgebieden is de Japanse duizendknoop steeds vaker te vinden en vormt deze woekerplant inmiddels een hardnekkige plaag. Ook in de omgeving van Nationaal Park De Maasduinen.

Veel werk in natuurgebieden na de overstroming

30 juli 2021

Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Natuurlijk wil Het Limburgs Landschap zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden in brengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers. Terreinen zijn nu kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! Daarom zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.

 

 

Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide

16 februari 2021

Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.

 

Opschonen heideterreinen Bergerheide

17 december 2020

Gemeente Bergen is bezig met het opschonen van de heideterreinen en zandverstuivingen op de Bergerheide. Begrazing door schapen houdt vooral de heideterreinen in goede conditie. Toch is onderhoud noodzakelijk door de groei van berk en grove den.

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven