Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide

16 februari 2021

Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.

Hoge kwaliteit

De voornaamste reden dat Heemstra gaat stoppen is het feit dat ze het werk lichamelijk te zwaar gaat vinden. Heemstra: “Je moet elke dag voor je kudde klaarstaan, en ik heb altijd gestreefd naar een hoge kwaliteit. Dat geldt zowel voor de dieren, als voor de heide waar de kudde graast. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik dit niet meer goed waar kan maken. Het is gewoon zwaar werk, niet alleen het herderen in het veld zelf, maar ook de verzorging van de kudde. Ik vond het altijd geweldig werk, en daarom heb ik het gelukkig lang kunnen doen.”

Diervriendelijke aanpak

Heemstra staat bekend om haar diervriendelijke aanpak van de kudde. Individuele aandacht voor dieren is haar uitgangspunt. Zo hou je een gezonde kudde, en kan je het beste begrazingsresultaat garanderen. Deze werkwijze kan de gemeente Bergen als opdrachtgever goed waarderen.

Terug naar Noord-Limburg

Opvolger Rob Kolman [38] heeft vele jaren geleden al gewerkt als inval-herder voor de kudde van Heemstra. De afgelopen vier jaar werkte hij fulltime als schaapherder in Zuid-Limburg. Zijn terugkomst naar Noord-Limburg is voor de uit Venlo afkomstige Kolman een beetje thuiskomst. Hij gaat zelf binnenkort verhuizen vanuit het Zuid-Limburg naar Afferden. Kolman: “Ja, zo woon ik op korte afstand van de dieren. Ik ga in principe op dezelfde voet verder als Sandra, maar het wordt natuurlijk ook meer eigen. Mijn belangrijkste doelen zijn natuur en een fitte kudde, die ik met mijn eigen honden [Kelpies en Bordercollie] zal aansturen. Heel mooi om deze kans op de grote Bergerheide te krijgen!”

Honden aan de lijn!

Er is nog wel een dringende boodschap aan het publiek. Hou je eigen hond altijd aan de lijn. Kolman: “Het publiek beseft vaak niet hoe verstorend dit is. Schapen worden angstig bij vreemde honden. Om over eventuele bijtschade maar te zwijgen. Ik ben altijd vriendelijk, en sta het publiek graag te woord om te praten over wat zij vinden, maar hierover is geen discussie.” Heemstra vult aan: “Het levert niet alleen stress op bij de schapen, ook bij wild als reeën, maar ook ikzelf vind dit vervelend. En denk erom dat verstoring ook door kleine honden wordt veroorzaakt!”

De wolf

Een veel besproken item is toch ook nog wel de komst van de wolf. Echt een zorg voor de beide herders. Veel meer als een goede bescherming, met betere wolf-onvriendelijke rasters zoals nu uit Duitsland komen, kun je nog niet doen. Het is hopelijk afdoende. In Bergen zijn de afgelopen jaren een paar schapen gegrepen. Dat is voor een herder een traumatische ervaring; ook voor de kudde trouwens. Kolman: “Maar we moeten ermee gaan leven, dat is de realiteit, en dat zullen we ook doen. Voor de natuur is het prachtig.”

Op de Bergerheide grazen twee kuddes, met beide een schaapskooi als thuisbasis. Kolman werkt in het noordelijk deel, nabij Nieuw-Bergen. De kudde in het zuidelijk deel nabij Wellerlooi is eigendom van herder Jan Peters. Beide kuddes hebben een gelijke overeenkomst met de gemeente Bergen.

Nieuwsarchief

Maasduinen Parel juli - augustus: Nachtzwaluw

1 juli 2024

Eén van de meest mysterieuze bewoners van Nationaal Park de Maasduinen is de nachtzwaluw. Nachtzwaluwen komen over lange afstanden naar Nederland vanuit Afrika om te broeden in gebieden met zandverstuivingen, heidevelden en open dennenbossen. Hierdoor voelt deze vogel zich helemaal thuis in De Maasduinen. Bijvoorbeeld in de gebieden het Bergerbos en De Hamert.

Maasduinen Parel juni: Fossa Eugeniana

1 juni 2024

Nationaal Park de Maasduinen kent een rijk historisch verleden waarvan vele sporen terug te zien zijn in het landschap. Zo is aan de oostzijde van het Straelens Broek een historisch fenomeen zichtbaar dat dateert uit de zeventiende eeuw, waarin zeevaart, handel, kolonialisme en strijdende legers centraal stonden. Je kunt hier de wallen vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana.

10 Nieuwe excursiegidsen voor NP De Maasduinen opgeleid

30 mei 2024

Nationaal Park de Maasduinen heeft er sinds zondag 26 mei maar liefst 10 nieuwe excursiegidsen bij. Na acht bijeenkomsten en een stage zijn de gidsen met vlag en wimpel geslaagd en klaar voor het echte werk in de prachtige natuur van de Maasduinen.

Dag van het Nationaal Park 2024

15 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. Van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei organiseren de parken speciaal voor de Dag van het Nationaal Park 2024 leuke, educatieve activiteiten en excursies. In de Maasduinen kun je deze dagen...

Maasduinen Parel mei: Dag van het Nationaal Park

1 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland. Het zijn plekken waar je geniet van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. We nodigen je uit om te ervaren wat deze natuur met je doet. Dat wij mensen onderdeel zijn van natuur. Dat wij natuur nodig hebben maar andersom ook. Want deze bijzondere plekken blijven niet zomaar bijzonder!

Maasduinen Parel april: Uitkijktoren

1 april 2024

Een van de hoogtepunten van het Bergerbos in het noorden van de Maasduinen is de uitkijktoren die op de Hooge Heide staat. 

Broedseizoen aangebroken: gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

27 maart 2024

Het broedseizoen is weer aangebroken. Daarom is het tussen 15 maart en 15 juli éxtra belangrijk om de regels in de natuurgebieden te respecteren, zoals: blijf op de paden, houd honden dichtbij aan de lijn en neem afval mee naar huis.

Maasduinen Parel maart: Kraanvogels

1 maart 2024

In het logo van Nationaal Park De Maasduinen pronkt een Europese kraanvogel. Deze vogels trekken in het voor- en najaar over De Maasduinen en strijken dan neer op een van de vele ven complexen zoals het Heerenven op Landgoed de Hamert. 

Maasduinen Parel februari: Fort Hazepoot

1 februari 2024

Aan de oostzijde van Landgoed Arcen zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, dat moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden die hiermee de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden wilden afsnijden door de Duitse Rijn en de Nederlandse Maas met elkaar te verbinden. Het project is nooit voltooid, maar er zijn bij de schans nog wel restanten van het kanaal zichtbaar.

Maasduinen Parel januari: Wandelen in de winter

1 januari 2024

Nederlandse winters staan garant voor verrassingen. Het ene moment lijkt het wel lente, terwijl het andere moment Koning Winter de hoek om komt zetten. Hoewel het weer nog alle kanten op kan, is de natuur zich aan het voorbereiden op het komend voorjaar.

Cookies & Privacy
Terug naar boven