NIEUW - KOOKBOEK PROEF DE PEEL

8 december 2017

Het 144 pagina’s tellende boek bevat heerlijke recepten met ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om De Peel in te gaan met bijpassende gerechten. Het geheel is voorzien van prachtige illustraties en foto’s. Het boek is samengesteld door Susette Brabander in samenwerking met IVN Limburg en vele partners in De Peel. 

Het boek is vanaf 13 december as voor € 14,95 te koop op meerdere locaties in de regio en via https://winkel.ivn.nl/.

Over het kookboek

In de lente is het tijd om augurken te wecken, room te karnen en brandnetelsoep zachtjes te laten pruttelen. Met koude streuf ga je op pad, De Peel in om de perfecte picknickplek te vinden en te genieten van de koude pannenkoek met spek, net zoals een echte turfsteker.

Als de struikheide paars bloeit in de zomer vul je glazen potjes met bosbessenjam, terwijl de kruisbessenvlaai gaart in de oven. De zelfgepukte pruimen hangen aan draadjes te drogen in de zomerwind. De huisgedroogde ham gaat mee op een dikke snee zuurdesem; om te proeven aan de rand van het water, terwijl de libellen een dansje doen.

In de herfst kleuren de blaadjes langzaam rood, oranje en geel, de paddenstoelen drogen, terwijl jij je dapper waagt aan het maken van bloedworst. Uit respect voor het varken eet je immers elk deel van het dier, niks gaat verloren. ‘s Avonds dop je de heilige boontjes, om ze vervolgens een nachtje te laten weken, waarna de engeltjes in een stevig soepje veranderen. De restjes oud brood tover je als een keukenkoning om in wentelteefjes.

Dan gaat de herfstgeur langzaam over in de geur van vorst. Tijd voor een stevige aardappelsoep, zuurvlees en hazenpeper na een lange stiltewandeling in De Peel. Terwijl je de kool fermenteert droom je over de lente en de daarbij horende asperges met Peelham en een kakelvers ei van de gans…

 

kookboek Proef de Peel

 

Nieuwsarchief

Neem een kijkje in de wereld van een Junior Ranger!

30 augustus 2018

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud? Wil jij de natuur op een avontuurlijke manier beleven met andere jongeren? Wordt een Junior Ranger bij nationaal park de Meinweg of de Groote Peel! Hierbij kun jij een belangrijke rol spelen als ambassadeur van het Nationaal Park. Leer hoe planten en dieren in het gebied leven, hoe je eten uit de natuur kunt halen en hoe we de natuur moeten onderhouden. Maar het aller belangrijkste is lol hebben!

Beleef Limburg tijdens de Beleefweek

20 augustus 2018

Na het succes van de Beleefweek in Nationaal Landschap Zuid-Limburg in 2017, keert de Beleefweek Limburg dit jaar terug in de gehele provincie Limburg. Van 14 tot en met 23 september zullen er gedurende de Beleefweek allerlei activiteiten georganiseerd worden in het kader van sport, cultuur en natuur. De Beleefweek is bij uitstek bedoeld om te laten zien hoe mooi Limburg is en wat er allemaal in de provincie te beleven is.

Peelweek 2018

22 juni 2018

De zomervakantie komt eraan! Hoogtepunt van de zomer is de jaarlijkse Peelweek, dit jaar van 23 t/m 29 juli.

 

“Weg uit de Peel” - theatervoorstellingen

30 april 2018

Wil jij de Peel eens op een bijzondere manier beleven? Met de theatervoorstelling ‘Weg uit de Peel’ ervaar je de spannende, mooie Peel op ludieke wijze. Stel je eens voor: op een heerlijke zomeravond met de buitenlucht die je neus prikkelt zit je in een openluchttheater midden in de Peel, terwijl voor je het boek ‘Weg uit de Peel’ van Jacques Vriens tot leven komt. Voor deze unieke ervaring wordt op 4 locaties een tijdelijk openluchtpodium gebouwd.

 

 

 

IVN Jongeren Adviesbureau in de Groote Peel

25 april 2018

Het Nationaal Park de Groote Peel jonge talenten van 15 en 16 jaar een actueel vraagstuk gegeven uit de peelregio: hoe kunnen wij als park jongeren meer bewust maken van het positieve effect van de natuur op hun gezondheid? 50 jongeren van het Bouwens van der Boijecollege staan voor een mooie uitdaging.

 

 

Biowalking in De Peel

6 april 2018

Heeft u diabetes type 2? Loop mee met een Biowalk in De Peel! 
"Een uur wandelen heeft tot wel twee dagen een positief effect op mijn suikerwaarden"  - Deelnemer Biowalking

 

Gezond op weg in de peelregio

13 maart 2018

Uitnodiging werkatelier 

 

 

 

 

Programma Gastheer van het Landschap

19 december 2017

Wat is Gastheer van het Landschap?

Gastheerschap van het landschap is een programma van IVN waarbij horeca- en recreatieondernemers, maar ook andere enthousiaste ondernemers in of rondom een natuurgebied of Nationaal Park worden geïnformeerd over het landschap waarin zij opereren. Het doel daarbij is het delen van kennis over het gebied en daarmee het opzetten van een netwerk om gezamenlijk het gebied uit te dragen, bewustwording te creëren en (gezamenlijk) producten en activiteiten te ontwikkelen.

Inspiratiesessie ‘Beleef de Peel’

19 december 2017

Hierbij nodigen we alle gastheren van De Groote Peel & Peelvenen uit om deel te nemen aan de inspiratiesessie ‘Beleef de Peel’ op donderdag 1 februari 2018 van 13:00 – 17:00 uur in het Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15 in Ospel.  
 

NIEUW - KOOKBOEK PROEF DE PEEL

8 december 2017

Het 144 pagina’s tellende boek bevat heerlijke recepten met ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om De Peel in te gaan met bijpassende gerechten. Het geheel is voorzien van prachtige illustraties en foto’s. Het boek is samengesteld door Susette Brabander in samenwerking met IVN Limburg en vele partners in De Peel. 

 

 

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven