Voorjaarsvakantie in Nationaal Park De Groote Peel

24 februari 2017

In de Voorjaarsvakantie vieren veel kinderen ‘Vastelaovendj’ en staat het Zuiden van Nederland drie dagen op zijn kop! Daarna kan je in de vakantie nog naar Buitencentrum De Pelen, het bezoekerscentrum van De Groote Peel, want daar zijn veel leuke activiteiten te doen! Op woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 maart vanaf 13.30 uur organiseert Staatsbosbeheer doe- en ontdekmiddagen met uilenballen pluizen, insectenpotje en nestkastjes maken. Educatief, creatief en perfect te combineren met een tocht door de Peel. Alle activiteiten starten bij het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospel.

 

Binnen en buitenpret bij De Groote Peel

Vanaf Buitencentrum De Pelen kan je heerlijk wandelen in het Nationaal Park De Groote Peel. Er zijn uitgezette paaltjesroutes van 2,3 en 6 kilometer waarbij je over knuppelbruggen en peelbanen loopt en onderweg van alles tegenkomt. De Groote Peel is een hoogveengebied met veel open water, vogels en weidse uitzichten. Genoeg te zien en te ontdekken! Voor gezinnen met jonge kinderen is er bij de balie van het Buitencentrum bovendien de ontdektocht het Kabouterpad te huur. Een speelse tocht waarbij je op zoek gaat naar kaboutersporen in de natuur. Met een rugzak, kaboutermuts en materialen kan je op pad voor een leuke route.

 

Voor of na zo’n winterwandeling of Kaboutertocht kan je in de Voorjaarsvakantie ook binnen in het Buitencentrum aan de slag! Bijvoorbeeld met uilenballen pluizen. Een braakbal, ook wel uilenbal genoemd bevat voedselresten die een roofvogel niet kan verteren. Bij het uitpluizen ervan komt soms een compleet skelet van een muis of ander klein dier te voorschijn. Met behulp van zoekkaarten kan je zo’n skelet determineren. Zo kom je er achter welk dier het is. Een gids geeft uitleg bij dit forensisch onderzoek. Na afloop krijg je een pluisdiploma!

 

Behalve geplozen wordt er ook geknutseld. Van een jampotje maak je een insectenzuiger waarmee je kleine beestjes goed kan bekijken. Hartstikke leuk om te maken en dan op onderzoek in de natuur te gaan. Met op maat gezaagde houten plankjes en spijkers timmer je een stevig nestkastje. Zo ben je niet alleen lekker creatief bezig, maar help je de vogels in het voorjaar aan een eigen huis. Er is voor elke leeftijd iets leuks te doen, dus kom naar het Buitencentrum en laat je verrassen!

 

De Doe- en ontdekmiddagen beginnen om 13.30 uur  en je kan tot 15.30 uur starten. Deelname kost € 2,50 voor uilenbal pluizen plus insectenpotje en € 7,50 per nestkastje. Activiteiten vinden plaats in het Buitencentrum. Telefonisch of per mail aanmelden via: 0495 – 641 497 of depelen@staatsbosbeheer.nl

Deelname aan het Kabouterpad kost € 5,- per kind, inclusief kaboutermuts, koekje en sapje en een leuke verrassing. Verhuur Kabouterpad is van 10.00 tot 15.30 uur en je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

 

Voor meer informatie klick hier.

 

Nieuwsarchief

Inspiratiesessie ‘Beleef de Peel’

19 december 2017

Hierbij nodigen we alle gastheren van De Groote Peel & Peelvenen uit om deel te nemen aan de inspiratiesessie ‘Beleef de Peel’ op donderdag 1 februari 2018 van 13:00 – 17:00 uur in het Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15 in Ospel.  
 

NIEUW - KOOKBOEK PROEF DE PEEL

8 december 2017

Het 144 pagina’s tellende boek bevat heerlijke recepten met ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om De Peel in te gaan met bijpassende gerechten. Het geheel is voorzien van prachtige illustraties en foto’s. Het boek is samengesteld door Susette Brabander in samenwerking met IVN Limburg en vele partners in De Peel. 

 

 

 

Begeleider Junior Rangers De Groote Peel gezocht!

6 september 2017

IVN Limburg zoekt een enthousiaste begeleider voor de Junior Rangers in Nationaal Park De Groote Peel. Een Junior Ranger weet wat het werk van een 'ranger' (boswachter) inhoudt en zet zich, samen met andere Junior Rangers, in door deel te nemen aan allerlei activiteiten. Eén zaterdag in de maand gaat u met het groepje jongeren op pad in of rond Nationaal Park De Groote Peel. Activiteiten verschillen van een excursie o.l.v. een gids of het uitvoeren van beheerwerkzaamheden.

 

Portretten uit de Peel

17 juli 2017

Voor mensen die weinig kennis hebben van een gebied als de Peel, is het soms moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden soms nog hele gezinnen leefden in hutten van takken, graspollen (plaggen) en opeengestapelde turf. Tot medio jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland.

Buitencentrum De Pelen heeft het druk in de meivakantie.

3 mei 2017

Elke dag trekken gidsen met geïnteresseerden Nationaal Park De Groote Peel in. Naast uitleg over het gebied moeten bezoekers ook opdrachten uitvoeren. Het gaat om speurtochten, het luisteren naar vogels en het vangen van waterdieren.

 

Junior Rangers NP De Groote Peel klussen er op los!

24 februari 2017

Op zaterdag 18 februari mochten de Aspirant Junior Rangers van Nationaal Park De Groote Peel zich uitleven met dennenappels, hamers, plankjes en spijkers. Er werd namelijk hard gewerkt aan het maken van insectenhotels en nestkasten.

 

 

 

 

Voorjaarsvakantie in Nationaal Park De Groote Peel

24 februari 2017

In de Voorjaarsvakantie vieren veel kinderen ‘Vastelaovendj’ en staat het Zuiden van Nederland drie dagen op zijn kop! Daarna kan je in de vakantie nog naar Buitencentrum De Pelen, het bezoekerscentrum van De Groote Peel, want daar zijn veel leuke activiteiten te doen!

LIFE + Groote Peel

15 februari 2017

In de Groote Peel en de Mariapeel wordt momenteel volop gewerkt om het kwetsbare hoogveen te behouden en te versterken.

Trots op een gezonde Peel

15 februari 2017

Werkatelier 'Gezond op weg in Nationaal Park De Groote Peel'

Op woensdag 25 januari waren er 55 betrokkenen aanwezig in de Dorpsherberg te Ospel voor een werkatelier over Gezond op weg in De Peel. Bestuurders, terreinbeheerders, ondernemers, natuurliefhebbers, vrijwilligers, beleidmakers en brancheorganisaties werkten samen aan de toekomstige agenda van Nationaal Park De Groote Peel en omgeving.

Nieuwe trein heet 'De Groote Peel'!

25 november 2016

Een van de nieuwe Arriva-treinen krijgt de naam 'De Groote Peel'.
De afgelopen weken is er massaal gestemd op een naam voor de 14 Arriva-treinen die vanaf 11 december in de provincie Limburg gaan rijden.
Een van de 14 namen die de meeste stemmen hebben ontvangen en dus een plaats krijgen op de nieuwe treinen in Limburg is 'De Groote Peel'.

Cookies & Privacy
Terug naar boven