Eerste gastheren en gastvrouwen van Geopark Peelhorst & Maasvallei ontvangen certificaat

8 oktober 2021

Op 5 oktober jl. heeft de afsluitende bijeenkomst van de cursus Gastheer van het Landschap voor Geopark Peelhorst & Maasvallei plaatsgevonden. Na de presentaties van hun speciaal ontwikkelde gebiedsarrangementen ontvingen 20 recreatieve ondernemers hun certificaat en gevelbordje uit handen van Wethouder Biemans en Ernest de Groot, beiden lid van het Bestuurlijk Platform van het Geopark in oprichting. De cursus van vier middagen werd verzorgd door IVN Natuureducatie.

Marinus Biemans, wethouder gemeente Deurne:

“Met de uitreiking van de certificaten hebben we weer een groep ambassadeurs van het Geopark erbij. Het is weer een mooie stap in de samenwerking van het Geopark. De Gastheren en -vrouwen van het Landschap voor het Geopark Peelhorst & Maasvallei kunnen nu recreanten meenemen in de bijzondere fenomenen van ons Geopark. Samen kunnen ze zich nu inzetten om de unieke waarden van dit gebied duurzaam te ontwikkelen en promoten. Een goed begin is gemaakt.”
Een van de kersverse Gastvrouwen van het Geopark is Cindy Jacobs uit Sevenum. Zij verzorgt persoonlijke coachingstrajecten met behulp van de natuur en werd via facebook op de cursus gewezen. Samen met een aantal mededeelnemers heeft zij als eindopdracht een arrangement bedacht dat mensen uitnodigt om het hele gebied te ontdekken en om Brabant en Limburg te verbinden. Het heet GEO (gezellig, educatief, ondernemend). Iedere Gastheer/Gastvrouw van het 

Landschap kan meedoen en een geocache verstoppen in zijn/haar omgeving. Via een app is een kaart van het gebied te zien met alle plekken waar iets verstopt is. De vondst verwijst altijd naar een verhaal over het Geopark Peelhorst & Maasvallei, en er een GEO Natuurhelden-munt in waarvoor de deelnemer iets kan krijgen bij een Gastheerbedrijf, bijvoorbeeld een drankje of korting op een lokaal product of een activiteit.

Ido de Haan, cursusleider van IVN Natuureducatie:

“Geweldig om te zien dat de deelnemers de opgedane kennis over de Peelhorst & Maasvallei in goede samenwerking hebben omgezet in nieuwe, bijna kant-en-klare beleefarrangementen voor hun gasten. Zo komt er uit deze cursus naast het geocache arrangement|Brabant-Limburg ook een fietsroute met storytelling in De Maashorst, een wandelroute precies over de Peelrandbreuk in Boekel en een meerdaags fietsarrangement bij Deurne. De komende tijd gaan we de Gastheren en –vrouwen helpen om deze Geopark-arrangementen te realiseren en promoten, zodat zij het gebied beleefbaar en bekender maken bij bewoners en bezoekers.”

Meer over het programma Gastheer van het Landschap

Gastheer van het Landschap is een landelijk programma van IVN Natuureducatie. In tientallen gebieden zijn al talloze recreatieondernemers opgeleid als Gastheer/-vrouw van het Landschap. Zij vertellen hun gasten van alles over de omgeving. In een tijd van herwaardering van de nabije natuur wordt dit door bezoekers zeer gewaardeerd.

Tijdens deze cursus hebben de ondernemers onder leiding van experts kennisgemaakt met de bijzondere eigenschappen van het landschap in het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.: het ontstaan van het gebied, de ondergrondse breuken zoals de Peelrandbreuk, de horsten en slenken, kenmerkende natuur, het wijstverschijnsel en de cultuurhistorie zijn onderwerpen die – online of tijdens excursies - voorbij zijn gekomen in de cursus. De cursisten zijn vervolgens zelf aan de slag gegaan met het ontwikkelen van recreatieve beleefarrangementen, passend bij al het waardevolle en unieke dat het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. te bieden heeft.

Meer over het Geopark

In het gebied van de Peelhorst en Maasvallei hebben bewegingen in de aardkorst geleid tot een breukenstelsel in de bodem. Dit aardkundig fenomeen, dat tot op de dag van vandaag actief is, heeft een uniek landschap gevormd met horsten (hoge zijdes) en slenken (lage zijdes). Het oude landschap, dat eeuwenlang bepaalde waar wij woonden en werkten, staat bol van verborgen verhalen. Het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. is een samenwerking van overheden, inwoners, ondernemers, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties die zich hard maken om de unieke waarden van dit gebied in te zetten voor duurzame gebiedsontwikkeling en promotie en branding. Met als kers op de taart een UNESCO-status. 

Website en nieuwsbrief voor meer informatie

Meer weten over het Geopark? Meld u via de website aan voor een digitale nieuwsbrief over de ontwikkelingen: https://peelhorstenmaasvallei.nl/

 

20211005_135216    20211005_165638

          

                                     

Nieuwsarchief

Er zijn op dit moment geen nieuwsartikelen.

Cookies & Privacy
Terug naar boven