Duits-Nederlandse Natuurwerkdag op zaterdag 2 november 2019 in Wegberg-Wildenrath, Duitsland

15 oktober 2019

               

 

Op 2 november is het weer zover! Je kunt je handen uit je mouwen steken op de jaarlijkse natuurwerkdag. Op deze eerste zaterdag van november biedt Grenspark Maas-Swalm-Nette de gelegenheid om  grensoverschrijdend aan de natuur te werken. Dit jaar gaan we weer aan de slag in het Schaagbachtal (D), in samenwerking met Naturschutzstation Wildenrath en Staatsbosbeheer Regio Zuid.

De Schaagbeek bepaalt in dit gebied het reliëf. Aan de onderkant van een helling, de Kuhberg, gaat de vegetatie over in laagveen. Deze vegetatie wordt aangetast door de groei van verschillende soorten bomen (dennen, populieren, berken en vuilbomen). Om deze bijzondere biotopen te behouden is beheer nodig, door opkomende bomen en struiken te verwijderen. Op die manier voorkomen we het dichtgroeien met houtige gewassen en het verlies van water door transpiratie door de bomen.

Mensen van weerskanten van de grens zijn welkom, om mee te doen met deze Duits-Nederlandse actie. We knippen, zagen en trekken de bomen weg. Op deze manier behouden we een mooi biotoop, waar bijzondere dier- en plantensoorten zich thuis voelen. De actie, waarbij Nederlanders en Duitsers, zowel jong als oud, elkaar ontmoeten, duurt van 9.30 tot 14.00 uur.

Het hiervoor benodigde gereedschap is aanwezig. Zorg als deelnemer wel zelf voor stevige kleren en schoeisel. Iets te drinken staat klaar. Na afloop is er soep met broodjes bij Naturschutzstation Wildenrath.

Verzamelplek om 9:30 uur is de parkeerplaats Naturparkweg 2 (D-41844) in Wegberg-Wildenrath. Vanuit hier carpoolen we naar de locatie (ca. 2 km).

Aanmelden tot uiterlijk 1 november 2019: via de website www.natuurwerkdag.nl (locatie Kuhberg) of bij André Claassen, Grenspark Maas-Swalm-Nette, andre.claassen@grenspark-msn.nl , telefoon 0475 386492.

 

Nieuwsarchief

Opnieuw toeristische prijs voor Zuid-Limburg

4 oktober 2016

Zuid-Limburg wordt opnieuw beloond voor haar inspanningen op toeristisch gebied. Ditmaal een notering in de Top 100 van ‘Green Destinations’. Dit betekend dat Zuid-Limburg onderdeel wordt van een digitale duurzame kaart die binnenkort op de website van de VVV gaat verschijnen.

Meinweg Ecotop: samenkomst van natuuronderzoek en beheer

19 september 2016

Op zaterdag 24 september vindt het jaarlijkse natuursymposium Meinweg Ecotop 2016 plaats.

Eerste jaar voor Junior Rangers NP De Meinweg

12 september 2016

Op zaterdag 24 september gaat het eerste seizoen voor Junior Rangers Nationaal Park De Meinweg van start. Tien keer per jaar zullen jongeren uit de regio, van 12-14 jaar, samenkomen in het nationaal park. Tijdens de bijeenkomst, meestal van 9.00 tot 12.00 uur, helpen de jongeren het natuurgebied te beschermen. Zo helpen zij bij onderzoek en onderhoud en gaan zij op pad met de boswachter!

 

Nieuwe website

7 september 2016

Beste bezoeker, welkom op onze nieuwe website! Op dit moment werken wij nog aan de optimalisatie van deze nieuwe website voor ons nationaal park. Wij vragen uw begrip voor eventuele onduidelijkheden. Heeft u nog vragen of suggesties? Neem dan contact met ons op via limburg@ivn.nl of 0475-386 460.

Cookies & Privacy
Terug naar boven