Nieuwe samenwerking op het gebied van de Peelrandbreuk

3 augustus 2021

Miljoenen jaren geleden barste de aardkorst van West Europa van de Middellandse Zee tot in de Noordzee. In Nederland heeft deze barst de naam Peelrandbreuk gekregen. Weinig mensen weten wat de Peelrandbreuk is en waar die te vinden is. Een aantal bedrijven/organisaties in Deurne hebben de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk mensen deze zomer de gelegenheid te geven om deze sporen uit het verleden in het Deurne van vandaag te bewonderen.

In de Ossenbeemd aan het Haageind in Deurne is van 1 juni tot 1 november de expositie KEIgaaf de Peelrandbreuk. In het Toon Kortooms Park aan de Griendtsveenseweg in Deurne maakt u kennis met de Peel historie en ontginning. De Deurnesche Peel met het hoogveen is mede kunnen ontstaan door de Peelrandbreuk. Bij Bijzonder Brabants aan de Breemortelweg in Deurne loopt de breuk dwars door de bijzondere groentetuin en kunt u de breuk met de enorme grondwatersprong zien. Op 27 augustus tijdens het open lucht filmfestival de Nacht van Witte Doek wordt de aardbevingsfilm The Quake vertoont bij Bijzonder Brabants.
In het Deurnese landschap zijn diverse bijzondere verschijnselen zichtbaar, die ontstaan zijn door de Peelrandbreuk. Zo zijn er de sloten met kwelvlies en de Brink in Liessel, waar onder meer fossiele walviswervels en haaientanden gevonden zijn. Door de Ossenbeemd is een nieuwe fietsroute samengesteld ‘Over de Peelrandbreuk naar de Peel’ (zie afzonderlijk persbericht Ossenbeemd).

Deze zomer werken de Ossenbeemd, het Toon Kortoomspark en Bijzonder Brabants samen en bieden een aantal gecombineerde arrangementen, met bv de fietstocht en rondleidingen.

·         14 augustus 2021 van 11.00 – 15.30 uur Peelrandbreuk ontdekken bij de Ossenbeemd en Bijzonder Brabants (inclusief lunch).

·         17 september 2021 van 13.00 – 17.00 uur de Peelrandbreuk ontdekken bij de Ossenbeemd en Bijzonder Brabants.

·         9 oktober 2021 van 11.00 – 17.30 uur Peelrandbreuk dagarrangement met fietstocht met drie startmogelijkheden (Ossenbeemd, Toon Kortoomspark, Bijzonder Brabants) inclusief lunch.

·         24 oktober 2021 van 11.00 – 15.30 uur Peelrandbreuk ontdekken bij de Ossenbeemd en Bijzonder Brabants (inclusief lunch).

Reserveren voor deze activiteiten is mogelijk via www.bijzonderbrabants.nl.

Ook is het natuurlijk mogelijk de fietstocht te maken op een tijdstip naar keuze. De fietsroute is verkrijgbaar bij VVV Deurne en de deelnemende partijen. Groepen vanaf 10 personen kunnen deze arrangementen in overleg ook boeken op andere data.

 

 w-1118-TKP-turfstekers             heiakkerpark-inspiratie voor kunstenaars(2)               
  w-Matrijs-foto-2

Nieuwsarchief

Er zijn op dit moment geen nieuwsartikelen.

Cookies & Privacy
Terug naar boven