Cultuurhistorie, het zit in onze natuur!

18 mei 2018

27 mei: Dag van het Nationaal Park De Meinweg

 

In heel Europa wordt jaarlijks rond 24 mei de ‘Dag van het nationaal park’ gevierd. In het Nationaal Park de Meinweg kunnen bezoekers op 27 mei gratis genieten van de prachtige natuur en cultuur die onze nationaal park regio De Meinweg rijk is. Met een wandelexcursie in de ochtend rondom Vlodrop Station, een fietstocht rondom de Liberation-route in het begin van de middag vanuit De Boshut en ter afsluiting genieten op het terras bij de klanken van een sfeervolle gezellige band! Voor ieder wat wils rondom het Europese thema ‘cultuurhistorie het zit in onze natuur’.

Wandelexcursie ‘Cultuurhistorie zit verscholen in onze natuur’

Op zondagochtend kan deel genomen worden aan een rustige wandelexcursie die start om 9.30 uur bij de parkeerplaats van Vlodrop Station (Station 22, 6063 NP Vlodrop). In 2 uur neemt de IVN Natuurgids u mee door prachtige bossen, over en langs meanderende beekjes en cultuurhistorische elementen die verscholen liggen in het glooiende landschap. De excursie is geschikt voor jong en oud. Voor rolstoelers is deze excursie helaas niet geschikt.

Fietsexcursie ‘Liberation-route’

Zondagmiddag start om 12.00 uur de 3 uur durende fietsroute onder leiding van een VVV Midden Limburg gids vanaf bezoekerscentrum De Boshut (Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch). Zij neemt u mee om kennis te maken met de elementen van de Liberation Route in de Meinwegregio. Bij de zogenaamde luisterplekken wordt gestopt om te luisteren naar hoorspelen over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren in deze Nederlands-Duitse grensstreek. Er wordt gefietst in het tempo van de langzaamste fietser.

Op eigen houtje cultuurhistorie beleven

Ook kunt u op eigen gelegenheid kennis maken van de cultuurhistorie van ons Nationaal Park De Meinweg. De bomenkunstroute bestaat uit twintig prachtige houtsculpturen die ieder iets verbeelden van de kenmerkende natuur en cultuur van Nationaal Park de Meinweg. Via de IZI-travel app kunt u de route zelfstandig lopen. Het bijbehorende boekwerkje is op de dag van het Nationaal Park, 27 mei, voor slechts € 2,50 (in plaats van € 6,95) verkrijgbaar bij het VVV informatiepunt in de Boshut waar ook de route start.

Lazy Sunday met Big Band "Beeg"

Vanaf 15 uur kunt u genieten van sfeer, muziek en veel plezier op het terras van Bosbrasserie De Boshut ( Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch). De van “Big Band Beeg” uit Grevenbicht speelt met 20 man sterk heerlijke muziek afgewisseld met lounge muziek van een dj, een echte Lazy Sunday op de Boshut. Zak onderuit, neem een heerlijk drankje en luister naar de klanken van Big Band 'Beeg".

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Neem een kijkje in de wereld van een Junior Ranger!

30 augustus 2018

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud? Wil jij de natuur op een avontuurlijke manier beleven met andere jongeren? Wordt een Junior Ranger bij nationaal park de Meinweg of de Groote Peel! Hierbij kun jij een belangrijke rol spelen als ambassadeur van het Nationaal Park. Leer hoe planten en dieren in het gebied leven, hoe je eten uit de natuur kunt halen en hoe we de natuur moeten onderhouden. Maar het aller belangrijkste is lol hebben!

Voorzitters bespreken toekomst en doorontwikkeling Limburgse Nationale Parken

28 augustus 2018

De voorzitters van de Limburgse Nationale Parken en Landschappen hebben nader met elkaar kennisgemaakt en stilgestaan bij recente landelijke en Limburgse ontwikkelingen waaronder het nieuwe ‘werkkader’ Nationale Parken. Ook de toekomst en doorontwikkeling van de Limburgse parken kreeg de nodige aandacht.

Beleef Limburg tijdens de Beleefweek

20 augustus 2018

Na het succes van de Beleefweek in Nationaal Landschap Zuid-Limburg in 2017, keert de Beleefweek Limburg dit jaar terug in de gehele provincie Limburg. Van 14 tot en met 23 september zullen er gedurende de Beleefweek allerlei activiteiten georganiseerd worden in het kader van sport, cultuur en natuur. De Beleefweek is bij uitstek bedoeld om te laten zien hoe mooi Limburg is en wat er allemaal in de provincie te beleven is.

Grote natuurbrand in Nationaal Park De Maasduinen

17 augustus 2018

In het natuurgebied het Reindersmeer bij Well is er afgelopen 31 juli een grote natuurbrand ontstaan. Door de aanhoudende lange periode van droogte, was er al geruime tijd een verhoogd risico op natuurbranden.

 

IVN Limburg verhuist naar Kapellerpoort

31 juli 2018

Na 18 jaar op locatie van de voormalige ambachtsschool in de Godsweerderstraat te hebben gezeten, verhuist IVN Limburg op 13 augustus naar het kantoorpand aan Kapellerpoort in Roermond. Dit doet ze samen met de andere groene organisaties die ook op deze locatie gehuisvest zijn.

 

 

Cultuurhistorie, het zit in onze natuur!

18 mei 2018

27 mei: Dag van het Nationaal Park De Meinweg

In heel Europa wordt jaarlijks rond 24 mei de ‘Dag van het nationaal park’ gevierd. In het Nationaal Park de Meinweg kunnen bezoekers op 27 mei gratis genieten van de prachtige natuur en cultuur die onze nationaal park regio De Meinweg rijk is. Met een wandelexcursie in de ochtend rondom Vlodrop Station, een fietstocht rondom de Liberation-route in het begin van de middag vanuit De Boshut en ter afsluiting genieten op het terras bij de klanken van een sfeervolle gezellige band! Voor ieder wat wils rondom het Europese thema ‘cultuurhistorie het zit in onze natuur’.

 

 

 

Dag van het Nationaal Park - 24 mei 2018

30 april 2018

De Nederlandse Nationale Parken organiseren speciale activiteiten op (of rond) 24 mei 2018. Deze "Dag van het Nationaal Park" biedt voor iedereen de gelegenheid om de bijzondere natuur van de nationale parken op diverse manieren te ontdekken. Onder het motto “Cultuurhistorie, het zit in onze natuur” worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige fietsroute, speciale excursies, vaartochten of een streekmarkt. Ook voor de kinderen worden er tal van uitdagende activiteiten georganiseerd.

 

 

 

Schoolplaat en lesprogramma voor Boomvalk in Roerdal

21 december 2017

Een gepensioneerde biologieleraar, een eigenaar van een tuincentrum, een veehouder met Limousinrunderen, een veldmedewerker voor agrarisch natuurbeheer en enkele fanatieke vogelliefhebbers hebben zich vanuit hun passie voor de Boomvalk en liefde voor het mooie landschap van het Roerdal in 2016 verenigd in de Landschapscoöperatie Boomvalk. Gezamenlijk zetten zij zich in om leerlingen uit het basisonderwijs nieuwsgierig te maken naar hun omgeving in het algemeen, en de boomvalk in het bijzonder.

Enquête subsidie IVN voor de Nationale Parken

27 oktober 2017

Adviesbureau Berenschot voert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een evaluatie uit naar de jaarlijkse subsidie die het ministerie verstrekt aan IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Het doel van de subsidie is het vergroten van de betrokkenheid bij en draagvlak voor natuurbeheer en natuurbehoud in het algemeen en voor de Nationale Parken in het bijzonder.

 

Herfstwandeling voor blinden en slechtzienden

11 september 2017

Zondag 8 oktober organiseert IVN-Roermond e.o. een herfstwandeling voor blinden en slechtzienden. We starten om 14:00 bij de parkeerplaats bij Venhof en lopen een route van
circa 3 km die ook voor mindervaliden geschikt is. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. 

 

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven