Geen vuur in de natuur

17 april 2018

Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Natuurbrand is wel te voorkomen, want 70% van de natuurbranden ontstaat door menselijk gedrag. Daarom geldt vanaf 1 april tot 1 oktober een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bossen en natuurgebieden.

Wat kunt u doen om brand te voorkomen?

Iedereen weet het eigenlijk wel; roken in een droog bos mag niet! Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Een auto kan ook brandgevaar opleveren, bijvoorbeeld als de katalysator heet wordt. Als u de auto vervolgens in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen.

- Rook niet in het natuur- en/of bosgebied.

- Let op waar u uw auto neerzet, zet deze nooit op droog gras.

- Gooi geen rommel weg.

Wanneer?

Van 1 april tot 1 oktober geldt een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bos- en natuurgebieden binnen de regio Limburg-Noord. De kans op een natuurbrand is niet het hele jaar even groot. Dat heeft te maken met:
Jaargetijden: In de winter en het vroege voorjaar is de sapstroom in de bomen nog niet op gang gekomen. Dat betekent dat ze erg droog zijn en daardoor snel in brand kunnen vliegen.
Luchtvochtigheid: Hoe vochtiger de omgeving, hoe kleiner de kans op branden.
Soort begroeiing: Heide is erg brandbaar. De meeste branden in natuurgebieden ontstaan dan ook daar.
Wind: Lage begroeiing en takken die op de grond liggen, drogen door harde wind snel uit. Als er dan brand ontstaat, kan het zich snel uitbreiden.

Het grote gevaar van natuurbranden is de onbeheersbaarheid. Ieder klein brandje in een natuurgebied kan uitlopen op een verwoestende brand. Je kunt nooit voorspellen hoe het vuur zich gaat ontwikkelen, met welke kracht en met welke snelheid.

Ontdekt u een brand?

Waarschuw onmiddellijk de brandweer en bel 112.
Verlaat het gebied (tegen de windrichting en/of rookrichting in). Probeer een route te volgen die u zo snel mogelijk uit het bos- of natuurgebied leidt.
Geef duidelijk de locatie van de brand aan. Denk aan herkenbare punten zoals ANWB-paddenstoelen, informatieborden, coördinaten (b.v. smartphone of GPS), straatnamen, enz.
Probeer de brandweer op te vangen en geef aanvullende informatie.

Meer informatie?

Op de website: www.natuurbrandrisico.nl kun je zien hoe droog het is in de natuur.

Nieuwsarchief

Schapen de dood in gejaagd

25 mei 2022

Afgelopen zondag heeft een loslopende hond de kudde schapen op de Hamert bij Wellerlooi in Noord-Limburg zo opgejaagd dat de dieren in blinde paniek gevlucht zijn. Gevolg is dat meerdere dieren gebroken poten en andere schade opliepen. Boswachter Ramon Berkers moest de dieren samen met de dierenarts na de aanval verzorgen. Trieste conclusie was dat 4 schapen afgemaakt moesten worden en 15 schapen door de dierenarts behandeld zijn. De herder op de Hamert heeft er 10 daarvan de komende tijd in permanente verzorging tot ze genezen zijn.

 

Dag van het Nationaal Park in de Maasduinen

9 mei 2022

Een keer per jaar wordt in heel Europa de Dag van het Nationaal Park gevierd. Vier je met ons mee? Doe dan mee aan een of meerdere activiteiten, die speciaal voor deze Dag van het Nationaal Park zijn georganiseerd. Graag tot ziens op 21 en 22 mei!

IVN zet met ‘return on nature’ nieuwe trend in recreatiesector

18 maart 2022

Eerste ‘Return on nature’ Trektocht gelanceerd in Limburg

Vermijd bossen en natuurterreinen

21 februari 2022

Door de storm liggen op veel wandelpaden in bossen en natuurterreinen omgewaaide bomen en zijn takken van bomen gescheurd. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Vermijd daarom de bossen en natuurterreinen.

Werkzaamheden rondom Eendenmeer waarschijnlijk deze week afgerond

14 februari 2022

Gemeente Bergen heeft de afgelopen weken een groot deel van de bosopslag bij het Eendenmeer weggehaald. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind deze week afgerond.

Dode vos? Niet aanraken en melden bij gemeente

11 februari 2022

In Nationaal Park De Maasduinen zijn de laatste dagen drie dode vossen gevonden. Ziet u tijdens uw wandeling in de gemeente Bergen in het bos een dode vos liggen? Raak deze vooral niet aan en meld het bij de gemeente Bergen.

 

Beschoeiing aangelegd bij trekpontje Reindersmeer

24 januari 2022

Gemeente Bergen heeft vorige week beschoeiing aangelegd bij het trekpontje in het Reindersmeer. Deze beschoeiing versterkt de waterkant en voorkomt inspoeling van zand bij het aanleghaventje. Daarnaast wordt het instappen zo gemakkelijker.

Natuuronderhoud aan het Eendenmeer

24 januari 2022

Gemeente Bergen gaat volgende week werkzaamheden uitvoeren rondom het Eendenmeer. Verschillende wandelpaden worden daarom enkele dagen afgesloten.

Schaapskudde bij het Eendenmeer

28 oktober 2021

De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.

 

Nieuw trekpontje in Reindersmeer

21 oktober 2021

De gemeente Bergen heeft het trekpontje in het Reindersmeer in Well vervangen. Het oude pontje was vanwege slijtage aan vervanging toe.

 

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven