De natuur als medicijn in Nationaal Park De Maasduinen
Niet de klassieke spreekkamer, maar de geur van dennen, het ritme van voetstappen op zandpaden en het geluid van de vogels op de achtergrond. Voor huisarts Hans Peter Jung uit Afferden is dit geen uitzondering, maar een bewuste keuze. In Nationaal Park De Maasduinen schrijft hij de natuur voor als medicijn – met indrukwekkende resultaten.
De natuur als behandelkamer
Jung begon samen met IVN met een eenvoudig idee: wandelen met patiënten met chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, onder begeleiding van een IVN natuurgids. Wat begon als een experiment in Nationaal Park De Maasduinen, groeide uit tot georganiseerde Biowalks – die inmiddels ook georganiseerd worden in Nationaal Park De Biesbosch en Van Gogh Nationaal Park. De resultaten zijn spectaculair: direct verbeterde bloedwaarden, een daling in medicijngebruik en een toename in zelfredzaamheid. “Je kunt mensen ook naar de sportschool sturen,” vertelt Jung, “maar dit is veel leuker en geeft meer verbinding, waardoor deelnemers het langer volhouden.”
Het verwijzen naar natuur is één van de voorbeelden uit de aanpak van Hans Peter Jung, die hij opstelde samen met partners in het Netwerk Positieve Gezondheid in de Noordelijke Maasvallei. Keer op keer blijkt dat deze aanpak niet alleen effectief is, maar ook kostenefficiënt. Onderzoek wijst uit dat het aantal verwijzingen naar specialistische zorg met 25% afneemt.
Mens en natuur in de Nationale Parken
De ervaring van Jung laat zien hoe krachtig natuur kan zijn – niet alleen als plek van ontspanning, maar ook voor onze gezondheid en als leerschool voor jong en oud. Dat onderschrijft ook vrijwilliger Peter Thönissen, natuurgids bij IVN én in Nationaal Park De Maasduinen. Hij inspireert de ‘biowalkers’ onder zijn hoede en wijst ze op de kleine wonderen in de natuur. Thönissen merkt dat de interesse groeit naarmate mensen meer leren over hun omgeving: “Wat je kent, ga je waarderen. En wat je waardeert, wil je beschermen. Er komen hier mensen die trots hun wandelschoenen laten zien, omdat ze nog nooit eerder in de natuur zijn geweest.”
Natuureducatie en -beleving onder druk
Nationale Parken zijn bij uitstek plekken waar natuur mensen raakt en verbindt. Met behulp van educatie, voorlichting en samenwerkingen maken we bezoekers, bewoners en andere betrokkenen bij de parken bewuster van het belang van natuur én wat natuur voor ons betekent.
Het is belangrijk dat er ruimte is voor innovatie, voor het ontstaan van samenwerkingen die onze samenleving goeddoen, zoals hier in Nationaal Park De Maasduinen. De georganiseerde Biowalks verbeteren direct de gezondheid van mensen én het initiatief versterkt verbinding in de omgeving: vrijwilligers zoals Peter Thönissen nemen met liefde een groep mensen mee de natuur in.
Jarenlang maakte de steun van het Rijk het mogelijk dat kinderen leren en ontdekken, vrijwilligers bijdragen, de lokale economie en samenleving bloeit en mensen tot rust komen in de Nationale Parken. Deze steun dreigt nu verloren te gaan door bezuinigingen op de Nationale Parken. Vanaf 2026 verdwijnt mogelijk alle financiering voor de werkzaamheden die IVN doet in de Nationale Parken.
Huisarts Hans Peter Jung weet als geen ander wat de mogelijke gevolgen zijn en waarschuwt: de voorgenomen bezuiniging op Nationale Parken is ‘Penny wise, pound foolish’.
Teken de petitie
Nationale Parken zijn onmisbaar voor educatie, gezondheid en een leefbare toekomst. In de week van 9 juni debatteert de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota 2025. Laat jouw stem horen. Teken nu de petitie en red onze Nationale Parken
Nieuwsarchief
Soortenjacht in de Maasduinen een succes
Om de Dag van het Nationaal Park - die dit jaar in het teken van biodiversiteit stond - te vieren, vond op zaterdag 24 mei een Soortenjacht plaats bij Activiteitencentrum De Zevenboom. Gezinnen met kinderen konden op zoek naar dieren en planten in de Maasduinen en deelnemen aan diverse activiteiten rond De Zevenboom. Ondanks het regenachtige weer was de activiteit een succes. De deelnemers trotseerden de buien en genoten volop van het programma.
De natuur als medicijn in Nationaal Park De Maasduinen
Niet de klassieke spreekkamer, maar de geur van dennen, het ritme van voetstappen op zandpaden en het geluid van de vogels op de achtergrond. Voor huisarts Hans Peter Jung uit Afferden is dit geen uitzondering, maar een bewuste keuze. In Nationaal Park De Maasduinen schrijft hij de natuur voor als medicijn – met indrukwekkende resultaten.
Red onze Nationale Parken
In de Nationale Parken leren, werken, wonen en genieten 6 miljoen Nederlanders van de natuur. Door de aangekondigde bezuiniging van 24 miljoen euro dreigen de Nationale Parken hun ziel te verliezen. Excursies en educatieprojecten verdwijnen, vrijwilligers worden in de steek gelaten en waardevolle samenwerkingen met ondernemers en bewoners stoppen.
Dag van het Nationaal Park in De Maasduinen
Ontdek de soorten van De Maasduinen tijdens de Dag van het Nationaal Park op 24 mei. Op deze dag – en de week ervoor en erna – gaan we samen zoveel mogelijk soorten tellen in de Nationale Parken. Doe van 17 t/m 31 mei mee met deze soortenchallenge. Trek er zelf op uit of doe mee aan de soortenjacht met Maasduinengidsen.
Samenwerkingsovereenkomst Nationaal Park De Maasduinen
Nationaal Park De Maasduinen is in transitie naar een Regionaal Landschap. Een Regionaal Landschap met een Nationaal Park als natuurkern. De transitie heeft als doel: het creëren van een sterke identiteit voor het gebied, waarmee bewoners, bezoekers, maatschappelijke instellingen en ondernemers zich verbonden voelen.
Eindejaarsbijeenkomst school- en excursiegidsen
Om de school- en excursiegidsen van de Maasduinen te bedanken voor hun inzet, organiseerden IVN Natuureducatie en Limburgs Landschap op 4 december een eindejaarsbijeenkomst.
Maasduinen Parel december: Winterse magie van Landgoed Arcen
Midden in de schilderachtige Maasduinen, tussen de Maas en de Duitse grens, ligt het betoverende Landgoed Arcen. Dit unieke landgoed van maar liefst 494 hectare biedt een rijke geschiedenis, adembenemende natuur en indrukwekkende architectuur.
Beleef de vogeltrek in de Maasduinen
Op zaterdag 12 oktober is het “Wereld Trekvogel dag”. Overal op aarde wordt die dag aandacht besteed aan het fascinerende fenomeen vogeltrek. Iedereen wordt uitgenodigd om van (trek)vogels te komen genieten. Zo ook in een aantal Nationale Parken in Nederland.
Maasduinen Parel oktober-november: Biowalks
We willen allemaal gezond zijn. Maar dit geldt ook voor onze natuur. Door Biowalks aan te bieden kunnen we hieraan bijdragen met een simpel idee: gezonde mensen zorgen beter voor de natuur, en een gezonde natuur maakt mensen gezonder.
Lancering Landschapsbiografie NP De Maasduinen
Om de rijke ontstaansgeschiedenis van de Maasduinen uit te lichten ontwikkelde Stichting Overlegorgaan Nationaal Park De Maasduinen een Landschapsbiografie. Op donderdag 19 september werd de biografie gelanceerd.
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.