Beleef de vogeltrek in de Maasduinen
Foto: Marijke Vaes
Op zaterdag 12 oktober is het “Wereld Trekvogel dag”. Overal op aarde wordt die dag aandacht besteed aan het fascinerende fenomeen vogeltrek. Iedereen wordt uitgenodigd om van (trek)vogels te komen genieten. Zo ook in een aantal Nationale Parken in Nederland. Nederland ligt middenin één van de belangrijkste vogeltrek routes op aarde: “De Oost Atlantische trekroute”. Jaarlijks maken in het najaar naar schatting circa 90 miljoen vogels gebruik van deze route op hun reizen van hun broedgebieden in het noorden naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden. En een aanzienlijk deel van deze vogels maakt in het najaar gebruik van onze Nationale Parken om bij te tanken of om de winter door te brengen. Daarmee vormen de Nationale Parken een onmisbare schakel in het (over)leven van heel veel vogels.
Vogeltrek in de Duvelskuul
De herfst is begonnen. Het signaal voor sommige vogels om op reis te gaan en warmere oorden op te zoeken. In De Maasduinen is het dan ook een komen en gaan van vogels. Niet alleen vertrekken er veel soorten, Nederland is ook een plek waar vogels uit de Scandinavische landen graag overwinteren omdat het hier minder winters is. Oktober is dan ook een ideale maand om op zoek te gaan naar vogels. Tijdens de excursie 'Vogeltrek in de Duvelskuul' vertelt een Maasduinengids je meer over de trekvogels die voorkomen in het gebied.
De excursie vindt plaats op zaterdag 12 oktober en start om 10.00 uur vanaf Paviljoen Bleijenbeek (Bleijenbeek 14, Siebengewald). Klik hier voor meer informatie en om een ticket te reserveren.
Ga op zoek naar de roodborsttapuit
Een van de vogelsoorten die door de Maasduinen trekt is de roodborsttapuit. Met zijn fel oranje borst is het mannetje van de roodborsttapuit een opvallende zangvogel. Aan de rand van een heideveld of open natuurgebied zoekt hij graag een hoog paaltje of top van een struik op om zijn zangkunsten te laten horen. Met zijn vrolijke ‘wiet tk tk’ gezang probeert hij de vrouwtjes voor zich te winnen. Door de gehele Maasduinen komt de roodborsttapuit voor. Ga op pad met een verrekijker en speur de hogere plekken af om een roodborsttapuit te spotten.
De kenmerken van deze trekvogel
Naast zijn fel oranje borst heeft het mannetje een donkere kop met witte halsband. Het vrouwtje heeft ook een oranje borst alleen is die minder fel gekleurd dan die van het mannetje. Het vrouwtje en ook de jonge dieren vallen minder op door hun bruine kleur. De roodborsttapuiten zijn actieve dieren die met hun relatief lange poten en korte staart goed aangepast zijn aan het leven tussen de heidevelden en de open natuur.
Waar en wanneer te zien?
De meeste roodborsttapuiten trekken in de herfst richting het warme zuiden. Als de winter mild is komen ze in februari weer terug naar Nederland. Sommige roodborsttapuiten zijn eigenwijs en vinden het zuiden te ver vliegen. Zij vertrouwen er op dat de winter niet zo streng wordt en blijven gewoon lekker zitten in De Maasduinen. Daardoor is het een vogelsoort die ook in de winter wel eens gespot kan worden. De roodborsttapuit komt in het gehele Maasduinengebied voor en bij voorkeur in de heide, moeras en open zandgebieden.
Meer weten over de vogeltrek in de nationale parken? Klik hier >>
Nieuwsarchief
Maasduinen Parel mei: Dag van het Nationaal Park
Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland. Het zijn plekken waar je geniet van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. We nodigen je uit om te ervaren wat deze natuur met je doet. Dat wij mensen onderdeel zijn van natuur. Dat wij natuur nodig hebben maar andersom ook. Want deze bijzondere plekken blijven niet zomaar bijzonder!
Maasduinen Parel april: Uitkijktoren
Een van de hoogtepunten van het Bergerbos in het noorden van de Maasduinen is de uitkijktoren die op de Hooge Heide staat.
Broedseizoen aangebroken: gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen
Het broedseizoen is weer aangebroken. Daarom is het tussen 15 maart en 15 juli éxtra belangrijk om de regels in de natuurgebieden te respecteren, zoals: blijf op de paden, houd honden dichtbij aan de lijn en neem afval mee naar huis.
Maasduinen Parel maart: Kraanvogels
In het logo van Nationaal Park De Maasduinen pronkt een Europese kraanvogel. Deze vogels trekken in het voor- en najaar over De Maasduinen en strijken dan neer op een van de vele ven complexen zoals het Heerenven op Landgoed de Hamert.
Maasduinen Parel februari: Fort Hazepoot
Aan de oostzijde van Landgoed Arcen zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, dat moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden die hiermee de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden wilden afsnijden door de Duitse Rijn en de Nederlandse Maas met elkaar te verbinden. Het project is nooit voltooid, maar er zijn bij de schans nog wel restanten van het kanaal zichtbaar.
Maasduinen Parel januari: Wandelen in de winter
Nederlandse winters staan garant voor verrassingen. Het ene moment lijkt het wel lente, terwijl het andere moment Koning Winter de hoek om komt zetten. Hoewel het weer nog alle kanten op kan, is de natuur zich aan het voorbereiden op het komend voorjaar.
37 nieuwe schoolgidsen in Limburgse Nationale Parken
Goed nieuws voor basisscholen vlakbij de drie Nationale Parken in Limburg. IVN Natuureducatie heeft de afgelopen maanden 37 nieuwe schoolgidsen opgeleid. Ze staan te trappelen om kinderen van alle groepen de natuur te laten beleven.
Basiscursus excursiegids van NP De Maasduinen
Hou jij van de natuur, ben je graag buiten en lijkt het jou leuk om anderen mee op pad te nemen? Dan is het leiden van excursies door Nationaal Park De Maasduinen iets voor jou! Het Nationaal Park biedt excursies voor groepen geïnteresseerden in het park. Als Maasduinengids begeleid je deze excursies. Afhankelijk van het thema vertel je over het schitterende landschap, de rijke cultuurhistorie, het beheer en de soorten dieren en planten en laat je deelnemers de natuur op een verrassende manier beleven.
Schoolgidsen gezocht: opleiding start 27 september
IVN Natuureducatie is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hun liefde voor de natuur met kinderen willen delen. Zij organiseert vanaf september een opleiding tot schoolgids in Nationaal Park De Maasduinen.
Vier de Dag van het Nationaal Park in de Maasduinen!
Op 24 mei is het de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘terug naar je wortels’ besteden we dit jaar aandacht aan de geheimen, verhalen en legendes van dit prachtige gebied. Op zaterdag 27 en zondag 28 mei kan je deelnemen aan diverse activiteiten.
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.