Beleef de vogeltrek in de Maasduinen
Foto: Marijke Vaes
Op zaterdag 12 oktober is het “Wereld Trekvogel dag”. Overal op aarde wordt die dag aandacht besteed aan het fascinerende fenomeen vogeltrek. Iedereen wordt uitgenodigd om van (trek)vogels te komen genieten. Zo ook in een aantal Nationale Parken in Nederland. Nederland ligt middenin één van de belangrijkste vogeltrek routes op aarde: “De Oost Atlantische trekroute”. Jaarlijks maken in het najaar naar schatting circa 90 miljoen vogels gebruik van deze route op hun reizen van hun broedgebieden in het noorden naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden. En een aanzienlijk deel van deze vogels maakt in het najaar gebruik van onze Nationale Parken om bij te tanken of om de winter door te brengen. Daarmee vormen de Nationale Parken een onmisbare schakel in het (over)leven van heel veel vogels.
Vogeltrek in de Duvelskuul
De herfst is begonnen. Het signaal voor sommige vogels om op reis te gaan en warmere oorden op te zoeken. In De Maasduinen is het dan ook een komen en gaan van vogels. Niet alleen vertrekken er veel soorten, Nederland is ook een plek waar vogels uit de Scandinavische landen graag overwinteren omdat het hier minder winters is. Oktober is dan ook een ideale maand om op zoek te gaan naar vogels. Tijdens de excursie 'Vogeltrek in de Duvelskuul' vertelt een Maasduinengids je meer over de trekvogels die voorkomen in het gebied.
De excursie vindt plaats op zaterdag 12 oktober en start om 10.00 uur vanaf Paviljoen Bleijenbeek (Bleijenbeek 14, Siebengewald). Klik hier voor meer informatie en om een ticket te reserveren.
Ga op zoek naar de roodborsttapuit
Een van de vogelsoorten die door de Maasduinen trekt is de roodborsttapuit. Met zijn fel oranje borst is het mannetje van de roodborsttapuit een opvallende zangvogel. Aan de rand van een heideveld of open natuurgebied zoekt hij graag een hoog paaltje of top van een struik op om zijn zangkunsten te laten horen. Met zijn vrolijke ‘wiet tk tk’ gezang probeert hij de vrouwtjes voor zich te winnen. Door de gehele Maasduinen komt de roodborsttapuit voor. Ga op pad met een verrekijker en speur de hogere plekken af om een roodborsttapuit te spotten.
De kenmerken van deze trekvogel
Naast zijn fel oranje borst heeft het mannetje een donkere kop met witte halsband. Het vrouwtje heeft ook een oranje borst alleen is die minder fel gekleurd dan die van het mannetje. Het vrouwtje en ook de jonge dieren vallen minder op door hun bruine kleur. De roodborsttapuiten zijn actieve dieren die met hun relatief lange poten en korte staart goed aangepast zijn aan het leven tussen de heidevelden en de open natuur.
Waar en wanneer te zien?
De meeste roodborsttapuiten trekken in de herfst richting het warme zuiden. Als de winter mild is komen ze in februari weer terug naar Nederland. Sommige roodborsttapuiten zijn eigenwijs en vinden het zuiden te ver vliegen. Zij vertrouwen er op dat de winter niet zo streng wordt en blijven gewoon lekker zitten in De Maasduinen. Daardoor is het een vogelsoort die ook in de winter wel eens gespot kan worden. De roodborsttapuit komt in het gehele Maasduinengebied voor en bij voorkeur in de heide, moeras en open zandgebieden.
Meer weten over de vogeltrek in de nationale parken? Klik hier >>
Nieuwsarchief
Gastheer van het Landschap; De top van Limburg in samenwerking met Nationaal Park De Maasduinen
Een win-win voor ondernemers, klanten en de natuur.
Het programma Gastheer van het Landschap leidt recreatieondernemers tijdens een 4-daagse cursus op om hun gasten (nog) beter te kunnen informeren over het landschap, de natuur en de eigen omgeving. Deze cursus richt zich met name op de noordelijke Maasduinen: Mook, Gennep en Bergen. Samen met de ondernemers vorm je een netwerk en zet je je in om dit gebied beter op de kaart te zetten.
NIeuwe informatieborden natuurgebied De Band in Well
Bij natuurgebied De Band in Well zijn informatieborden geplaatst.
U kunt in dit gebied vogels spotten, picknicken of even uitwaaien. Te voet kunt u via een struinpad genieten van De Band. Trek laarzen aan, want het is een drassig gebied.
Bijenoase draagt bij aan biodiversiteit
Zondag 19 augustus was de opening van de bijenoase. Doel van de bijenoase is om mensen en organisaties te betrekken bij en bewust te maken van het belang van biodiversiteit, en van de diverse soorten bijen en vlinders in het bijzonder. Gemeente Bergen stimuleert de biodiversiteit. Op diverse plaatsen in het buitengebied heeft de gemeente bijenhotels en nestkasten voor vleermuizen en vogels geplaatst. Ook het maaien van de bermen is gericht op het bevorderen van de biodiversiteit. Gemeente Bergen vraagt om bermen bij bijvoorbeeld akkers, weilanden en houtsingels niet te maaien. Daardoor krijgen bijen, vlinders en insecten weer de kans. Een mooi doel om samen aan de biodiversiteit van onze gemeente te werken!
Beleef Limburg tijdens de Beleefweek
Na het succes van de Beleefweek in Nationaal Landschap Zuid-Limburg in 2017, keert de Beleefweek Limburg dit jaar terug in de gehele provincie Limburg. Van 14 tot en met 23 september zullen er gedurende de Beleefweek allerlei activiteiten georganiseerd worden in het kader van sport, cultuur en natuur. De Beleefweek is bij uitstek bedoeld om te laten zien hoe mooi Limburg is en wat er allemaal in de provincie te beleven is.
Schaapskudde bij het Eendenmeer
De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.
Er is meer dan het Reindersmeer
27 mei: Dag van het Nationaal Park De Maasduinen
In heel Europa wordt jaarlijks rond 24 mei de ‘Dag van het nationaal park’ gevierd. In Nationaal Park De Maasduinen kunnen bezoekers op 27 mei gratis genieten van een rondje Reindersmeer.
Fietspad voor de Kevelaarsedijk
Gemeente Bergen heeft een halfverhard fietspad langs de Kevelaarsedijk in Well aangelegd. Op dit gedeelte van het fietsknooppuntennetwerk was het slecht fietsen, nu ligt er een prima fietspad. Het pad is bijna twee kilometer lang en loopt midden door de bossen. Het is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Geen vuur in de natuur
Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Natuurbrand is wel te voorkomen, want 70% van de natuurbranden ontstaat door menselijk gedrag. Daarom geldt vanaf 1 april tot 1 oktober een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bossen en natuurgebieden.
Inspiratiebijeenkomst NP De Maasduinen
Op vrijdag 20 april organiseren wij (het bestuur van de Coöperatie Particuliere Eigenaren Maasduinen UA) een inspiratiebijeenkomst voor alle particuliere eigenaren in De Maasduinen en andere geïnteresseerden. Doel is om de particuliere eigenaren bij te praten over diverse ontwikkelingen in en rondom het Nationale Park De Maasduinen.
Natuurimpuls in Bergerbos en Bleijenbeek
Een stoïcijns om zich heen grijpende kraan, een voort zoevende bosmaaier, een trage zwoegende tractor, allemaal hebben ze hun werk al gedaan in de natuurgebieden van het Bergerbos en Bleijenbeek. In opdracht van de provincie Limburg worden vanuit het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op dit moment diverse werkzaamheden door Staatsbosbeheer uitgevoerd in beide natuurgebieden.
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.