Beleef de vogeltrek in de Maasduinen
Foto: Marijke Vaes
Op zaterdag 12 oktober is het “Wereld Trekvogel dag”. Overal op aarde wordt die dag aandacht besteed aan het fascinerende fenomeen vogeltrek. Iedereen wordt uitgenodigd om van (trek)vogels te komen genieten. Zo ook in een aantal Nationale Parken in Nederland. Nederland ligt middenin één van de belangrijkste vogeltrek routes op aarde: “De Oost Atlantische trekroute”. Jaarlijks maken in het najaar naar schatting circa 90 miljoen vogels gebruik van deze route op hun reizen van hun broedgebieden in het noorden naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden. En een aanzienlijk deel van deze vogels maakt in het najaar gebruik van onze Nationale Parken om bij te tanken of om de winter door te brengen. Daarmee vormen de Nationale Parken een onmisbare schakel in het (over)leven van heel veel vogels.
Vogeltrek in de Duvelskuul
De herfst is begonnen. Het signaal voor sommige vogels om op reis te gaan en warmere oorden op te zoeken. In De Maasduinen is het dan ook een komen en gaan van vogels. Niet alleen vertrekken er veel soorten, Nederland is ook een plek waar vogels uit de Scandinavische landen graag overwinteren omdat het hier minder winters is. Oktober is dan ook een ideale maand om op zoek te gaan naar vogels. Tijdens de excursie 'Vogeltrek in de Duvelskuul' vertelt een Maasduinengids je meer over de trekvogels die voorkomen in het gebied.
De excursie vindt plaats op zaterdag 12 oktober en start om 10.00 uur vanaf Paviljoen Bleijenbeek (Bleijenbeek 14, Siebengewald). Klik hier voor meer informatie en om een ticket te reserveren.
Ga op zoek naar de roodborsttapuit
Een van de vogelsoorten die door de Maasduinen trekt is de roodborsttapuit. Met zijn fel oranje borst is het mannetje van de roodborsttapuit een opvallende zangvogel. Aan de rand van een heideveld of open natuurgebied zoekt hij graag een hoog paaltje of top van een struik op om zijn zangkunsten te laten horen. Met zijn vrolijke ‘wiet tk tk’ gezang probeert hij de vrouwtjes voor zich te winnen. Door de gehele Maasduinen komt de roodborsttapuit voor. Ga op pad met een verrekijker en speur de hogere plekken af om een roodborsttapuit te spotten.
De kenmerken van deze trekvogel
Naast zijn fel oranje borst heeft het mannetje een donkere kop met witte halsband. Het vrouwtje heeft ook een oranje borst alleen is die minder fel gekleurd dan die van het mannetje. Het vrouwtje en ook de jonge dieren vallen minder op door hun bruine kleur. De roodborsttapuiten zijn actieve dieren die met hun relatief lange poten en korte staart goed aangepast zijn aan het leven tussen de heidevelden en de open natuur.
Waar en wanneer te zien?
De meeste roodborsttapuiten trekken in de herfst richting het warme zuiden. Als de winter mild is komen ze in februari weer terug naar Nederland. Sommige roodborsttapuiten zijn eigenwijs en vinden het zuiden te ver vliegen. Zij vertrouwen er op dat de winter niet zo streng wordt en blijven gewoon lekker zitten in De Maasduinen. Daardoor is het een vogelsoort die ook in de winter wel eens gespot kan worden. De roodborsttapuit komt in het gehele Maasduinengebied voor en bij voorkeur in de heide, moeras en open zandgebieden.
Meer weten over de vogeltrek in de nationale parken? Klik hier >>
Nieuwsarchief
Nieuw trekpontje in Reindersmeer
De gemeente Bergen heeft het trekpontje in het Reindersmeer in Well vervangen. Het oude pontje was vanwege slijtage aan vervanging toe.
Hippische influencers prijzen ruiter- en menroutenetwerk 'Noord- en Midden-Limburg in de picture'
In Noord- en Midden-Limburg is het fantastisch paardrijden. Met meer dan 1300 kilometer aan ruiter- en menroutes biedt deze streek de ruiter of paardenliefhebber alles wat een hippisch hart begeert. Dit paardrijparadijs werd zaterdag 2 oktober actief onder de aandacht gebracht bij zo’n 40 internationale influencers.
Bestrijding Japanse duizendknoop
In veel natuurgebieden is de Japanse duizendknoop steeds vaker te vinden en vormt deze woekerplant inmiddels een hardnekkige plaag. Ook in de omgeving van Nationaal Park De Maasduinen.
Veel werk in natuurgebieden na de overstroming
Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Natuurlijk wil Het Limburgs Landschap zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden in brengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers. Terreinen zijn nu kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! Daarom zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.
Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide
Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.
Opschonen heideterreinen Bergerheide
Gemeente Bergen is bezig met het opschonen van de heideterreinen en zandverstuivingen op de Bergerheide. Begrazing door schapen houdt vooral de heideterreinen in goede conditie. Toch is onderhoud noodzakelijk door de groei van berk en grove den.
Deze dokter schrijft natuur voor aan zijn patiënten
Artsen zouden vaker vaker natuur moeten voorschrijven aan hun patiënten. Dat zegt natuurorganisatie IVN. In het Limburgse Afferden werkt een huisarts die daar al volop mee experimenteert. De praktijk van Hans Peter Jung organiseerde voor coronatijd elke twee weken een ‘biowalk’. Een wandeling in de natuur die ervoor moet zorgen dat zijn diabetespatiënten minder op consult hoeven te komen. En dat werkt.
Digitale vierdaagse
Van 18 t/m 27 september vindt tijdens de Nationale Sportweek een alternatief voor de jaarlijkse vierdaagse plaats: de Stap & Trap Vierdaagse. Een virtuele vierdaagse voor jong en oud. Loop, hardloop, skate of fiets mee!
Schaapskudde vanaf Pinksteren bij het Eendenmeer
De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.
Dag van het Nationaal Park: beleef Nationaal Park De Maasduinen online!
Op 24 mei vindt de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats, en vanaf 22 mei kan je deelnemen aan de digitale activiteiten. Dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid met als thema ‘natuur doet je goed’. Het organiseren van evenementen ter plekke is moeilijk zoals bekend, maar iedereen kan dit jaar de bijzondere natuur van Nationaal Park De Maasduinen nog steeds beleven – vanuit huis! Zo is er tijdens de Dag van het Nationaal Park online van alles te beleven:
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.