Beleef de vogeltrek in de Maasduinen

7 oktober 2024

Roodborsttapuit - Marijke Vaes

Foto: Marijke Vaes

Op zaterdag 12 oktober is het “Wereld Trekvogel dag”. Overal op aarde wordt die dag aandacht besteed aan het fascinerende fenomeen vogeltrek. Iedereen wordt uitgenodigd om van (trek)vogels te komen genieten. Zo ook in een aantal Nationale Parken in Nederland. Nederland ligt middenin één van de belangrijkste vogeltrek routes op aarde: “De Oost Atlantische trekroute”. Jaarlijks maken in het najaar naar schatting circa 90 miljoen vogels gebruik van deze route op hun reizen van hun broedgebieden in het noorden naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden. En een aanzienlijk deel van deze vogels maakt in het najaar gebruik van onze Nationale Parken om bij te tanken of om de winter door te brengen. Daarmee vormen de Nationale Parken een onmisbare schakel in het (over)leven van heel veel vogels.

Vogeltrek in de Duvelskuul

De herfst is begonnen. Het signaal voor sommige vogels om op reis te gaan en warmere oorden op te zoeken. In De Maasduinen is het dan ook een komen en gaan van vogels. Niet alleen vertrekken er veel soorten, Nederland is ook een plek waar vogels uit de Scandinavische landen graag overwinteren omdat het hier minder winters is. Oktober is dan ook een ideale maand om op zoek te gaan naar vogels. Tijdens de excursie 'Vogeltrek in de Duvelskuul' vertelt een Maasduinengids je meer over de trekvogels die voorkomen in het gebied.

De excursie vindt plaats op zaterdag 12 oktober en start om 10.00 uur vanaf Paviljoen Bleijenbeek (Bleijenbeek 14, Siebengewald). Klik hier voor meer informatie en om een ticket te reserveren.

Ga op zoek naar de roodborsttapuit

Een van de vogelsoorten die door de Maasduinen trekt is de roodborsttapuit. Met zijn fel oranje borst is het mannetje van de roodborsttapuit een opvallende zangvogel. Aan de rand van een heideveld of open natuurgebied zoekt hij graag een hoog paaltje of top van een struik op om zijn zangkunsten te laten horen. Met zijn vrolijke ‘wiet tk tk’ gezang probeert hij de vrouwtjes voor zich te winnen. Door de gehele Maasduinen komt de roodborsttapuit voor. Ga op pad met een verrekijker en speur de hogere plekken af om een roodborsttapuit te spotten.

De kenmerken van deze trekvogel

Naast zijn fel oranje borst heeft het mannetje een donkere kop met witte halsband. Het vrouwtje heeft ook een oranje borst alleen is die minder fel gekleurd dan die van het mannetje. Het vrouwtje en ook de jonge dieren vallen minder op door hun bruine kleur. De roodborsttapuiten zijn actieve dieren die met hun relatief lange poten en korte staart goed aangepast zijn aan het leven tussen de heidevelden en de open natuur.

Waar en wanneer te zien?

De meeste roodborsttapuiten trekken in de herfst richting het warme zuiden. Als de winter mild is komen ze in februari weer terug naar Nederland. Sommige roodborsttapuiten zijn eigenwijs en vinden het zuiden te ver vliegen. Zij vertrouwen er op dat de winter niet zo streng wordt en blijven gewoon lekker zitten in De Maasduinen. Daardoor is het een vogelsoort die ook in de winter wel eens gespot kan worden. De roodborsttapuit komt in het gehele Maasduinengebied voor en bij voorkeur in de heide, moeras en open zandgebieden.

 

Meer weten over de vogeltrek in de nationale parken? Klik hier >>

Nieuwsarchief

Maasduinen Parel december: Winterse magie van Landgoed Arcen

2 december 2024

Midden in de schilderachtige Maasduinen, tussen de Maas en de Duitse grens, ligt het betoverende Landgoed Arcen. Dit unieke landgoed van maar liefst 494 hectare biedt een rijke geschiedenis, adembenemende natuur en indrukwekkende architectuur. 

Beleef de vogeltrek in de Maasduinen

7 oktober 2024

Op zaterdag 12 oktober is het “Wereld Trekvogel dag”. Overal op aarde wordt die dag aandacht besteed aan het fascinerende fenomeen vogeltrek. Iedereen wordt uitgenodigd om van (trek)vogels te komen genieten. Zo ook in een aantal Nationale Parken in Nederland.

Maasduinen Parel oktober-november: Biowalks

1 oktober 2024

We willen allemaal gezond zijn. Maar dit geldt ook voor onze natuur. Door Biowalks aan te bieden kunnen we hieraan bijdragen met een simpel idee: gezonde mensen zorgen beter voor de natuur, en een gezonde natuur maakt mensen gezonder.

Lancering Landschapsbiografie NP De Maasduinen

27 september 2024

Om de rijke ontstaansgeschiedenis van de Maasduinen uit te lichten ontwikkelde Stichting Overlegorgaan Nationaal Park De Maasduinen een Landschapsbiografie. Op donderdag 19 september werd de biografie gelanceerd.

Kruisbestuiving agrariërs en natuur

11 september 2024

Op vrijdag 6 september vond er een kruisbestuiving plaats op het terrein van vaste plantenkwekerij MTS Lucassen. Op de georganiseerde velddag konden ervaringen worden uitgewisseld op de sprekerspleinen tussen bestuurders, studenten, telers, handel, bewoners, agrariërs en natuurorganisaties door met elkaar in gesprek te gaan. Begrip kweken en elkaar versterken stond centraal.

Maasduinen Parel september: Vennen

2 september 2024

In de Maasduinen vind je veel vennen. Op het oog lijken het eenvoudige waterplassen, maar ze zijn een stuk boeiender dan je denkt! 

Maasduinen Parel juli - augustus: Nachtzwaluw

1 juli 2024

Eén van de meest mysterieuze bewoners van Nationaal Park de Maasduinen is de nachtzwaluw. Nachtzwaluwen komen over lange afstanden naar Nederland vanuit Afrika om te broeden in gebieden met zandverstuivingen, heidevelden en open dennenbossen. Hierdoor voelt deze vogel zich helemaal thuis in De Maasduinen. Bijvoorbeeld in de gebieden het Bergerbos en De Hamert.

Maasduinen Parel juni: Fossa Eugeniana

1 juni 2024

Nationaal Park de Maasduinen kent een rijk historisch verleden waarvan vele sporen terug te zien zijn in het landschap. Zo is aan de oostzijde van het Straelens Broek een historisch fenomeen zichtbaar dat dateert uit de zeventiende eeuw, waarin zeevaart, handel, kolonialisme en strijdende legers centraal stonden. Je kunt hier de wallen vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana.

10 Nieuwe excursiegidsen voor NP De Maasduinen opgeleid

30 mei 2024

Nationaal Park de Maasduinen heeft er sinds zondag 26 mei maar liefst 10 nieuwe excursiegidsen bij. Na acht bijeenkomsten en een stage zijn de gidsen met vlag en wimpel geslaagd en klaar voor het echte werk in de prachtige natuur van de Maasduinen.

Dag van het Nationaal Park 2024

15 mei 2024

Vrijdag 24 mei 2024 vieren we samen met jou de Dag van het Nationaal Park. Van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei organiseren de parken speciaal voor de Dag van het Nationaal Park 2024 leuke, educatieve activiteiten en excursies. In de Maasduinen kun je deze dagen...

Cookies & Privacy
Terug naar boven