Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide
Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.
Hoge kwaliteit
De voornaamste reden dat Heemstra gaat stoppen is het feit dat ze het werk lichamelijk te zwaar gaat vinden. Heemstra: “Je moet elke dag voor je kudde klaarstaan, en ik heb altijd gestreefd naar een hoge kwaliteit. Dat geldt zowel voor de dieren, als voor de heide waar de kudde graast. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik dit niet meer goed waar kan maken. Het is gewoon zwaar werk, niet alleen het herderen in het veld zelf, maar ook de verzorging van de kudde. Ik vond het altijd geweldig werk, en daarom heb ik het gelukkig lang kunnen doen.”
Diervriendelijke aanpak
Heemstra staat bekend om haar diervriendelijke aanpak van de kudde. Individuele aandacht voor dieren is haar uitgangspunt. Zo hou je een gezonde kudde, en kan je het beste begrazingsresultaat garanderen. Deze werkwijze kan de gemeente Bergen als opdrachtgever goed waarderen.
Terug naar Noord-Limburg
Opvolger Rob Kolman [38] heeft vele jaren geleden al gewerkt als inval-herder voor de kudde van Heemstra. De afgelopen vier jaar werkte hij fulltime als schaapherder in Zuid-Limburg. Zijn terugkomst naar Noord-Limburg is voor de uit Venlo afkomstige Kolman een beetje thuiskomst. Hij gaat zelf binnenkort verhuizen vanuit het Zuid-Limburg naar Afferden. Kolman: “Ja, zo woon ik op korte afstand van de dieren. Ik ga in principe op dezelfde voet verder als Sandra, maar het wordt natuurlijk ook meer eigen. Mijn belangrijkste doelen zijn natuur en een fitte kudde, die ik met mijn eigen honden [Kelpies en Bordercollie] zal aansturen. Heel mooi om deze kans op de grote Bergerheide te krijgen!”
Honden aan de lijn!
Er is nog wel een dringende boodschap aan het publiek. Hou je eigen hond altijd aan de lijn. Kolman: “Het publiek beseft vaak niet hoe verstorend dit is. Schapen worden angstig bij vreemde honden. Om over eventuele bijtschade maar te zwijgen. Ik ben altijd vriendelijk, en sta het publiek graag te woord om te praten over wat zij vinden, maar hierover is geen discussie.” Heemstra vult aan: “Het levert niet alleen stress op bij de schapen, ook bij wild als reeën, maar ook ikzelf vind dit vervelend. En denk erom dat verstoring ook door kleine honden wordt veroorzaakt!”
De wolf
Een veel besproken item is toch ook nog wel de komst van de wolf. Echt een zorg voor de beide herders. Veel meer als een goede bescherming, met betere wolf-onvriendelijke rasters zoals nu uit Duitsland komen, kun je nog niet doen. Het is hopelijk afdoende. In Bergen zijn de afgelopen jaren een paar schapen gegrepen. Dat is voor een herder een traumatische ervaring; ook voor de kudde trouwens. Kolman: “Maar we moeten ermee gaan leven, dat is de realiteit, en dat zullen we ook doen. Voor de natuur is het prachtig.”
Op de Bergerheide grazen twee kuddes, met beide een schaapskooi als thuisbasis. Kolman werkt in het noordelijk deel, nabij Nieuw-Bergen. De kudde in het zuidelijk deel nabij Wellerlooi is eigendom van herder Jan Peters. Beide kuddes hebben een gelijke overeenkomst met de gemeente Bergen.
Nieuwsarchief
Beschoeiing aangelegd bij trekpontje Reindersmeer
Gemeente Bergen heeft vorige week beschoeiing aangelegd bij het trekpontje in het Reindersmeer. Deze beschoeiing versterkt de waterkant en voorkomt inspoeling van zand bij het aanleghaventje. Daarnaast wordt het instappen zo gemakkelijker.
Natuuronderhoud aan het Eendenmeer
Gemeente Bergen gaat volgende week werkzaamheden uitvoeren rondom het Eendenmeer. Verschillende wandelpaden worden daarom enkele dagen afgesloten.
Schaapskudde bij het Eendenmeer
De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.
Nieuw trekpontje in Reindersmeer
De gemeente Bergen heeft het trekpontje in het Reindersmeer in Well vervangen. Het oude pontje was vanwege slijtage aan vervanging toe.
Hippische influencers prijzen ruiter- en menroutenetwerk 'Noord- en Midden-Limburg in de picture'
In Noord- en Midden-Limburg is het fantastisch paardrijden. Met meer dan 1300 kilometer aan ruiter- en menroutes biedt deze streek de ruiter of paardenliefhebber alles wat een hippisch hart begeert. Dit paardrijparadijs werd zaterdag 2 oktober actief onder de aandacht gebracht bij zo’n 40 internationale influencers.
Bestrijding Japanse duizendknoop
In veel natuurgebieden is de Japanse duizendknoop steeds vaker te vinden en vormt deze woekerplant inmiddels een hardnekkige plaag. Ook in de omgeving van Nationaal Park De Maasduinen.
Veel werk in natuurgebieden na de overstroming
Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Natuurlijk wil Het Limburgs Landschap zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden in brengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers. Terreinen zijn nu kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! Daarom zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.
Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide
Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.
Opschonen heideterreinen Bergerheide
Gemeente Bergen is bezig met het opschonen van de heideterreinen en zandverstuivingen op de Bergerheide. Begrazing door schapen houdt vooral de heideterreinen in goede conditie. Toch is onderhoud noodzakelijk door de groei van berk en grove den.
Deze dokter schrijft natuur voor aan zijn patiënten
Artsen zouden vaker vaker natuur moeten voorschrijven aan hun patiënten. Dat zegt natuurorganisatie IVN. In het Limburgse Afferden werkt een huisarts die daar al volop mee experimenteert. De praktijk van Hans Peter Jung organiseerde voor coronatijd elke twee weken een ‘biowalk’. Een wandeling in de natuur die ervoor moet zorgen dat zijn diabetespatiënten minder op consult hoeven te komen. En dat werkt.
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.