Juni: Fossa Eugeniana

Fossa_Eugeniana_Schanz6_Eingang01_banner

Foto: Michael Haesel

Nationaal Park de Maasduinen kent een rijk historisch verleden waarvan vele sporen terug te zien zijn in het landschap. Zo is aan de oostzijde van het Straelens Broek een historisch fenomeen zichtbaar dat dateert uit de zeventiende eeuw, waarin zeevaart, handel, kolonialisme en strijdende legers centraal stonden. Je kunt hier de wallen vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana.

Handel en verdediging 

Fossa betekent in het Latijn kanaal en verwijst naar het nooit afgemaakte kanaal tussen de Rijn en de Maas. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog zijn de Spanjaarden begonnen met de aanleg van het kanaal om op deze manier de Rijn, Maas en de Schelde met elkaar te verbinden zodat zij de binnenvaart van en naar Holland over konden nemen. Naast de voordelen van deze handelsroute leverde de aanleg van het kanaal ook strategisch een voordeel op als extra verdedigingslinie. In eerste instantie was het de bedoeling van het kanaal via Arcen zou doorlopen via Geldern naar Rheinsberg. Door de overtuigende reden van Venlonaren werd besloten het traject via Venlo te laten lopen. Dit ter teleurstelling voor Arcen. In 1626 werd vanuit Rheinsberg begonnen aan de aanleg van het kanaal in opdracht van de landvoogdes Isabella Clara Eugenia, waar het kanaal naar vernoemd is.  

Hoewel de bouw voortvarend werd opgepakt, is het kanaal nooit voltooid. Door technische problemen liepen de kosten op en er waren geregeld overvallen van troepen van de Republiek die delen van de werken vernielden, de werklieden doodden of ze gevangen namen. Door geld gebrek is er slechts één sluis bij Rheinsberg afgebouwd en heeft er nooit een schip kunnen varen op de Fossa Eugeniana.  

Ruïnes verkennen

De wallen van schans Fort Hazepoot zijn te bezichtigen via de wandelroute van 12 kilometer Ommetje Fossa Eugeniana met startpunt in Arcen. Ook is de Fossa-route per fiets te verkennen met een lengte van 70 kilometer wat ook in twee afzonderlijke delen van 35 en 45 kilometer gefietst kan worden. Ontdek de restanten in het landschap te voet of per fiets!  

Fossa Eugeniana route | Visit Noord-Limburg (visitnoordlimburg.nl)

Wandelroute Ommetje Fossa Eugeniana | Arcen te Limburg (klikprintenwandel.nl)

Cookies & Privacy
Terug naar boven