Juli - augustus: Nachtzwaluw

Nachtzwaluw-Mark Zekhuis

Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga Nature Images

Eén van de meest mysterieuze bewoners van Nationaal Park de Maasduinen is de nachtzwaluw. Nachtzwaluwen komen over lange afstanden naar Nederland vanuit Afrika om te broeden in gebieden met zandverstuivingen, heidevelden en open dennenbossen. Hierdoor voelt deze vogel zich helemaal thuis in De Maasduinen. Bijvoorbeeld in de gebieden het Bergerbos en De Hamert.

Meester in camouflage

Deze soort leidt een verborgen bestaan. Nachtzwaluwen komen namelijk pas in de schemering en de nacht in actie. Overdag verschuilen ze zich door een perfecte camouflagekleur én door doodstil op een tak of tussen de heidestruiken te zitten. Je zult ze dus niet zo snel zien. De beste manier om iets mee te krijgen van deze bijzondere vogel is door goed te luisteren. Als je hun ratelende geluid één keer gehoord hebt, blijft het je voor altijd bij.

Geitenmelker

Een nachtzwaluw is overigens helemaal geen echte zwaluw. Het is zelfs geen familie van zwaluwen en hoort eigenlijk nergens echt bij. Nachtzwaluwen zijn onder verschillende namen bekend, waaronder de oude naam “geitenmelker”. Een benaming die in veel andere talen wordt gebruikt. De nachtzwaluw kreeg deze naam omdat men vroeger dacht dat deze vogel in de nacht geitenmelk zou stelen. In werkelijkheid waren de nachtzwaluwen 's nachts op jacht naar insecten, die zich ook in de buurt van geiten ophouden. 

Nachtzwaluw waarnemen

Tot in augustus kun je nachtzwaluwen beluisteren. Trek erop uit op een zwoele avond na schemering, spits je oren en ontdek de ratelende zang van deze bijzondere vogel! 

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven