Biowalking in De Peel
Heeft u diabetes type 2? Loop mee met een Biowalk in De Peel!
"Een uur wandelen heeft tot wel twee dagen een positief effect op mijn suikerwaarden" - Deelnemer Biowalking
Wat is een Biowalk?
Een Biowalk is een groepswandeling in de natuur die begeleid wordt door een natuurgids én een professional uit de gezondheidszorg. U ervaart zelf welke positieve invloed beweging en het buiten zijn op uw lichaam hebben. Ook ontmoet u andere mensen met suikerziekte. De natuurgids laat u op een unieke manier de natuur beleven. Biowalking is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar vooral ook heel leuk en gezellig!
Hoe ziet een Biowalk eruit?
U begint met een half uur wandelen om conditie op te bouwen. Vervolgens laat de natuurgids u de natuur en het landschap van de Peel beleven. Met vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de zorgprofessional. Vóór en ná de Biowalk wordt uw bloedsuikerspiegel gemeten. Zo ziet u meteen welk effect bewegen in de natuur op uw lichaam heeft. De Biowalk wordt afgesloten met een gezellige nabespreking onder het genot van een kopje koffie of thee.
Data, tijden en locaties
In totaal loopt u mee met drie Biowalks. Deze vinden plaats op:
donderdag 31 mei van 14:00 – 16:30 uur, start Buitencentrum De Pelen (Moostdijk 15, Ospel)
donderdag 7 juni van 14:00 – 16:30 uur, start Natuurpoort De Peel (Leegveld 8a, Deurne)
donderdag 21 juni van 14:00 – 16:30 uur, start Buitencentrum De Pelen (Moostdijk 15, Ospel)
U mag één introducé meenemen; deze hoeft geen diabetes type 2 te hebben.
Kosten en aanmelden
Voor deze drie Biowalks kunt u zich gratis aanmelden via dit aanmeldformulier.
De meeste resultaten worden inzichtelijk wanneer u deelneemt aan alle drie de wandelingen. Mocht dit onverhoopt niet lukken, is het wel mogelijk om u voor één of twee wandelingen in te schrijven.
Biowalking De Peelregio
Deze eerste reeks Biowalks is een pilot gebaseerd op de successen van het project in andere regio’s in Nederland. Hoewel het thema gezondheid positieve en negatieve kanten kent in De Peelregio, willen we met deze pilot mensen vooral laten ervaren wat een wandeling in de mooie en bijzondere natuur van het gebied voor hun eigen gezondheid kan betekenen. Deze reeks wordt ingestoken op mensen met diabetes type 2, maar is in de toekomst ook uit te breiden naar andere doelgroepen. Bovendien is (onbegeleid) wandelen in de natuur voor iedereen gezond!
De pilot is tot stand gekomen in overleg met alle samenwerkende partijen in Nationaal Park De Groote Peel en huisartsenpraktijk Elens in Meijel.
Voor meer informatie over de pilot of het project, neem contact op met Cindy Nordhausen, projectleider IVN Limburg: c.nordhausen@ivn.nl of 06 51 85 36 07
Nieuwsarchief
Soorten in je achtertuin
Door de coronamaatregelen blijven we met zijn allen zoveel mogelijk thuis en zien we minder natuur. Toch is ook in je eigen achtertuin genoeg natuur te ontdekken. Zelfs in een klein tuintje komen honderden soorten planten en dieren voor. Met de app ObsIdentify kun je ze op naam brengen.
Staatsbosbeheer annuleert uit voorzorg excursies
Helaas minder mooi nieuws. Voor de komende weken neemt Staatsbosbeheer aanvullende maatregelen om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Tot en met vrijd...ag 3 april 2020 worden alle excursies en activiteiten (landelijk) afgelast. De excursies van 15 maart (sPeelse Expeditie) en 29 maart (vroege vogelwandeling) van Buitencentrum De Pelen - De Groote Peel gaan dus niet door.
Proef de Peel!
Proef de Peel is een 144 pagina’s tellend kookboek (hardcover) vol ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om de natuur in te gaan met bijpassende gerechten. Een heerlijk geschenk voor allerlei gelegenheden! Te koop bij diverse verkooppunten in de regio, onder andere Buitencentrum De Pelen en via de IVN Webwinkel.
Oorlogsverhalen in De Groote Peel
Op maandag 9 maart kan je weer genieten van een Vollemaanverhalenwandeling in Nationaal Park De Groote Peel. Dit keer wordt het een hele bijzondere avond want er oorlogsverhalen verteld voor de vertellers van Vertelclub Verve. Verhalen geïnspireerd op verhalen uit het boek ‘Death Valley de Peel’. De activiteit start in het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.
Hoe de kraanvogel de meeuw vervangt
Naar aanleiding van de eerste Pelen Ecotop, een symposium over de interactie tussen NP De Groote Peel en de omringende landbouwgronden, heeft Dagblad De Limburger een interessant artikel geplaatst.
Na ‘Weg uit de Peel’ komt ‘Strijd om de kathedraal'
Volgend op de 25, vrijwel allemaal uitverkochte, uitvoeringen van ‘Weg uit de Peel’ is stichting De Theatermakers aan een nieuw avontuur begonnen. De stichting, bestaande uit Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens, kiest opnieuw voor een theaterversie van een door Jacques geschreven boek: ‘Strijd om de kathedraal’. Hij zal het stuk ook gaan regisseren.
Wat 'n weer
Programma Klimaatdagoe zit het met klimaatverandering en wat kun jij doen? Laat je adviseren!
Op zondag 1 september is er een Klimaatdag bij Buitencentrum De Pelen in Ospel en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. Deze dag staat in het teken van klimaatverandering en de effecten daarvan zoals hittestress, droogte, watertekorten en wateroverlast. Je kan meedoen met diverse activiteiten en krijgt inspirerende tips over wat je zelf kan doen om het klimaat te verbeteren.
Belevingstuin Peelboerderij
In kruiden-, vlinder- en belevingstuin van Buitencentrum De Pelen hebben niet alleen vlinders, maar ook mensen met een visuele beperking het naar hun zin. Op maandag 20 mei was L1 radio te gast in de Belevingstuin van de Peelboerderij van Staatsbosbeheer. Enkele vrijwilligers gaven de verslaggeefster een rondleiding.
‘Weg uit de Peel’ komt terug!
Na 19 succesvolle uitvoeringen keert het theaterspektakel in juni 2019 terug in de Peel
Al bijna 7400 bezoekers genoten de afgelopen maanden van ‘Weg uit de Peel’. De voorstellingen in Ospel, Deurne, Vredepeel en De Mortel/Bakel waren vrijwel allemaal uitverkocht en de reacties van het publiek waren enorm positief. Het pakkende verhaal. de bijzondere sfeer van de theaterproductie (in de openlucht), het spel (door de top van het Brabantse en Limburgse amateurtoneel), het bijzondere decor en het enthousiasme van alle betrokkenen ‘raakten’ de bezoekers.
Neem een kijkje in de wereld van een Junior Ranger!
Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud? Wil jij de natuur op een avontuurlijke manier beleven met andere jongeren? Wordt een Junior Ranger bij nationaal park de Meinweg of de Groote Peel! Hierbij kun jij een belangrijke rol spelen als ambassadeur van het Nationaal Park. Leer hoe planten en dieren in het gebied leven, hoe je eten uit de natuur kunt halen en hoe we de natuur moeten onderhouden. Maar het aller belangrijkste is lol hebben!
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.