Portretten uit de Peel

17 juli 2017

Voor mensen die weinig kennis hebben van een gebied als de Peel, is het soms moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden soms nog hele gezinnen leefden in hutten van takken, graspollen (plaggen) en opeengestapelde turf. Tot medio jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland.

‘In de Peel gaat de tijd langzamer dan daarbuiten’ hoorde je wel eens. Het werd ook wel eens gezegd dat: ‘.. de armoede in de Peel soms zo groot was, dat als vroeger een stelletje in de Peel ging trouwen, dan moesten ze de eerste tijd maar samen doen met één broek.’

Jacques Peeters (75), meester-fotograaf en gepensioneerd foto-journalist van Dagblad De Limburger, koestert nog levendige herinneringen aan zijn vele bezoeken aan de Peel, destijds voor de krant en tegenwoordig als landschapsfotograaf. De kleurrijke figuren en situaties die hij nog vaak aantrof intrigeerden hem als jonge fotograaf. Sommigen leefden er als echte paradijsvogels, zoals de kluizenaar Grard Sientje.  “Dat zijn nog echt mensen van vóór de oorlog” was een gevleugelde uitdrukking uit die tijd, om hun door de tijd ingehaalde manier van leven mee aan te duiden. Jacques legde de uniekheid (en de schoonheid) van hun karakters vast in schitterende zwartwit foto’s, die op gezette tijden in zijn regionale krant verschenen.

Met die foto’s gaat de filmmaker, zelf afkomstig uit de Peelregio, op stap, om te zoeken naar de mensen die deze oude fotograaf zo meesterlijk en oprecht vastlegde, of hij zoekt  naar verwanten of nog levende oud-bekenden van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten.

Het resultaat leidde tot een visuele, indrukwekkende documentaire, met een poëtische, bijna tedere en filmische benadering van het landschap. Tegenwoordig is die armoede van vroeger uit de streek verdwenen, nu bepaalt vooral de intensieve veehouderij het beeld in de Peel. Maar de sporen van een leven in een rauwe, wilde natuur zijn nog hier en daar te vinden.

Terwijl de film zowel het leven van fotograaf Jacques Peeters als die van de door hem gefotografeerde mensen schetst, dringt zich ook een beeld op van het leven van vandaag de dag, in een welvarend land. Het is zeker waar, de mensen in de film waren wellicht niet rijk in materiële zin, maar niet per se armoedig van geest.

Klik hier voor de folder.

                                          

 

 

Nieuwsarchief

NIEUW - KOOKBOEK PROEF DE PEEL

8 december 2017

Het 144 pagina’s tellende boek bevat heerlijke recepten met ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om De Peel in te gaan met bijpassende gerechten. Het geheel is voorzien van prachtige illustraties en foto’s. Het boek is samengesteld door Susette Brabander in samenwerking met IVN Limburg en vele partners in De Peel. 

 

 

 

Begeleider Junior Rangers De Groote Peel gezocht!

6 september 2017

IVN Limburg zoekt een enthousiaste begeleider voor de Junior Rangers in Nationaal Park De Groote Peel. Een Junior Ranger weet wat het werk van een 'ranger' (boswachter) inhoudt en zet zich, samen met andere Junior Rangers, in door deel te nemen aan allerlei activiteiten. Eén zaterdag in de maand gaat u met het groepje jongeren op pad in of rond Nationaal Park De Groote Peel. Activiteiten verschillen van een excursie o.l.v. een gids of het uitvoeren van beheerwerkzaamheden.

 

Portretten uit de Peel

17 juli 2017

Voor mensen die weinig kennis hebben van een gebied als de Peel, is het soms moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden soms nog hele gezinnen leefden in hutten van takken, graspollen (plaggen) en opeengestapelde turf. Tot medio jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland.

Buitencentrum De Pelen heeft het druk in de meivakantie.

3 mei 2017

Elke dag trekken gidsen met geïnteresseerden Nationaal Park De Groote Peel in. Naast uitleg over het gebied moeten bezoekers ook opdrachten uitvoeren. Het gaat om speurtochten, het luisteren naar vogels en het vangen van waterdieren.

 

Junior Rangers NP De Groote Peel klussen er op los!

24 februari 2017

Op zaterdag 18 februari mochten de Aspirant Junior Rangers van Nationaal Park De Groote Peel zich uitleven met dennenappels, hamers, plankjes en spijkers. Er werd namelijk hard gewerkt aan het maken van insectenhotels en nestkasten.

 

 

 

 

Voorjaarsvakantie in Nationaal Park De Groote Peel

24 februari 2017

In de Voorjaarsvakantie vieren veel kinderen ‘Vastelaovendj’ en staat het Zuiden van Nederland drie dagen op zijn kop! Daarna kan je in de vakantie nog naar Buitencentrum De Pelen, het bezoekerscentrum van De Groote Peel, want daar zijn veel leuke activiteiten te doen!

LIFE + Groote Peel

15 februari 2017

In de Groote Peel en de Mariapeel wordt momenteel volop gewerkt om het kwetsbare hoogveen te behouden en te versterken.

Trots op een gezonde Peel

15 februari 2017

Werkatelier 'Gezond op weg in Nationaal Park De Groote Peel'

Op woensdag 25 januari waren er 55 betrokkenen aanwezig in de Dorpsherberg te Ospel voor een werkatelier over Gezond op weg in De Peel. Bestuurders, terreinbeheerders, ondernemers, natuurliefhebbers, vrijwilligers, beleidmakers en brancheorganisaties werkten samen aan de toekomstige agenda van Nationaal Park De Groote Peel en omgeving.

Nieuwe trein heet 'De Groote Peel'!

25 november 2016

Een van de nieuwe Arriva-treinen krijgt de naam 'De Groote Peel'.
De afgelopen weken is er massaal gestemd op een naam voor de 14 Arriva-treinen die vanaf 11 december in de provincie Limburg gaan rijden.
Een van de 14 namen die de meeste stemmen hebben ontvangen en dus een plaats krijgen op de nieuwe treinen in Limburg is 'De Groote Peel'.

Eerste jaar voor Junior Rangers NP De Groote Peel

12 september 2016

Op zaterdag 24 september gaat het eerste seizoen voor Junior Rangers Nationaal Park De Groote Peel van start. Tien keer per jaar zullen jongeren uit de regio, van 12-14 jaar, samenkomen in het nationaal park. Tijdens de bijeenkomsten, meestal van 13.00 tot 16.00 uur, helpen de jongeren het natuurgebied te beschermen. Zo helpen zij bij onderzoek en onderhoud en gaan zij op pad met de boswachter!

Cookies & Privacy
Terug naar boven