Portretten uit de Peel
Voor mensen die weinig kennis hebben van een gebied als de Peel, is het soms moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden soms nog hele gezinnen leefden in hutten van takken, graspollen (plaggen) en opeengestapelde turf. Tot medio jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland.
‘In de Peel gaat de tijd langzamer dan daarbuiten’ hoorde je wel eens. Het werd ook wel eens gezegd dat: ‘.. de armoede in de Peel soms zo groot was, dat als vroeger een stelletje in de Peel ging trouwen, dan moesten ze de eerste tijd maar samen doen met één broek.’
Jacques Peeters (75), meester-fotograaf en gepensioneerd foto-journalist van Dagblad De Limburger, koestert nog levendige herinneringen aan zijn vele bezoeken aan de Peel, destijds voor de krant en tegenwoordig als landschapsfotograaf. De kleurrijke figuren en situaties die hij nog vaak aantrof intrigeerden hem als jonge fotograaf. Sommigen leefden er als echte paradijsvogels, zoals de kluizenaar Grard Sientje. “Dat zijn nog echt mensen van vóór de oorlog” was een gevleugelde uitdrukking uit die tijd, om hun door de tijd ingehaalde manier van leven mee aan te duiden. Jacques legde de uniekheid (en de schoonheid) van hun karakters vast in schitterende zwartwit foto’s, die op gezette tijden in zijn regionale krant verschenen.
Met die foto’s gaat de filmmaker, zelf afkomstig uit de Peelregio, op stap, om te zoeken naar de mensen die deze oude fotograaf zo meesterlijk en oprecht vastlegde, of hij zoekt naar verwanten of nog levende oud-bekenden van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten.
Het resultaat leidde tot een visuele, indrukwekkende documentaire, met een poëtische, bijna tedere en filmische benadering van het landschap. Tegenwoordig is die armoede van vroeger uit de streek verdwenen, nu bepaalt vooral de intensieve veehouderij het beeld in de Peel. Maar de sporen van een leven in een rauwe, wilde natuur zijn nog hier en daar te vinden.
Terwijl de film zowel het leven van fotograaf Jacques Peeters als die van de door hem gefotografeerde mensen schetst, dringt zich ook een beeld op van het leven van vandaag de dag, in een welvarend land. Het is zeker waar, de mensen in de film waren wellicht niet rijk in materiële zin, maar niet per se armoedig van geest.
Klik hier voor de folder.
Nieuwsarchief
Hoe de kraanvogel de meeuw vervangt
Naar aanleiding van de eerste Pelen Ecotop, een symposium over de interactie tussen NP De Groote Peel en de omringende landbouwgronden, heeft Dagblad De Limburger een interessant artikel geplaatst.
Na ‘Weg uit de Peel’ komt ‘Strijd om de kathedraal'
Volgend op de 25, vrijwel allemaal uitverkochte, uitvoeringen van ‘Weg uit de Peel’ is stichting De Theatermakers aan een nieuw avontuur begonnen. De stichting, bestaande uit Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens, kiest opnieuw voor een theaterversie van een door Jacques geschreven boek: ‘Strijd om de kathedraal’. Hij zal het stuk ook gaan regisseren.
Wat 'n weer
Programma Klimaatdagoe zit het met klimaatverandering en wat kun jij doen? Laat je adviseren!
Op zondag 1 september is er een Klimaatdag bij Buitencentrum De Pelen in Ospel en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. Deze dag staat in het teken van klimaatverandering en de effecten daarvan zoals hittestress, droogte, watertekorten en wateroverlast. Je kan meedoen met diverse activiteiten en krijgt inspirerende tips over wat je zelf kan doen om het klimaat te verbeteren.
Belevingstuin Peelboerderij
In kruiden-, vlinder- en belevingstuin van Buitencentrum De Pelen hebben niet alleen vlinders, maar ook mensen met een visuele beperking het naar hun zin. Op maandag 20 mei was L1 radio te gast in de Belevingstuin van de Peelboerderij van Staatsbosbeheer. Enkele vrijwilligers gaven de verslaggeefster een rondleiding.
‘Weg uit de Peel’ komt terug!
Na 19 succesvolle uitvoeringen keert het theaterspektakel in juni 2019 terug in de Peel
Al bijna 7400 bezoekers genoten de afgelopen maanden van ‘Weg uit de Peel’. De voorstellingen in Ospel, Deurne, Vredepeel en De Mortel/Bakel waren vrijwel allemaal uitverkocht en de reacties van het publiek waren enorm positief. Het pakkende verhaal. de bijzondere sfeer van de theaterproductie (in de openlucht), het spel (door de top van het Brabantse en Limburgse amateurtoneel), het bijzondere decor en het enthousiasme van alle betrokkenen ‘raakten’ de bezoekers.
Neem een kijkje in de wereld van een Junior Ranger!
Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud? Wil jij de natuur op een avontuurlijke manier beleven met andere jongeren? Wordt een Junior Ranger bij nationaal park de Meinweg of de Groote Peel! Hierbij kun jij een belangrijke rol spelen als ambassadeur van het Nationaal Park. Leer hoe planten en dieren in het gebied leven, hoe je eten uit de natuur kunt halen en hoe we de natuur moeten onderhouden. Maar het aller belangrijkste is lol hebben!
Beleef Limburg tijdens de Beleefweek
Na het succes van de Beleefweek in Nationaal Landschap Zuid-Limburg in 2017, keert de Beleefweek Limburg dit jaar terug in de gehele provincie Limburg. Van 14 tot en met 23 september zullen er gedurende de Beleefweek allerlei activiteiten georganiseerd worden in het kader van sport, cultuur en natuur. De Beleefweek is bij uitstek bedoeld om te laten zien hoe mooi Limburg is en wat er allemaal in de provincie te beleven is.
Peelweek 2018
De zomervakantie komt eraan! Hoogtepunt van de zomer is de jaarlijkse Peelweek, dit jaar van 23 t/m 29 juli.
“Weg uit de Peel” - theatervoorstellingen
Wil jij de Peel eens op een bijzondere manier beleven? Met de theatervoorstelling ‘Weg uit de Peel’ ervaar je de spannende, mooie Peel op ludieke wijze. Stel je eens voor: op een heerlijke zomeravond met de buitenlucht die je neus prikkelt zit je in een openluchttheater midden in de Peel, terwijl voor je het boek ‘Weg uit de Peel’ van Jacques Vriens tot leven komt. Voor deze unieke ervaring wordt op 4 locaties een tijdelijk openluchtpodium gebouwd.
IVN Jongeren Adviesbureau in de Groote Peel
Het Nationaal Park de Groote Peel jonge talenten van 15 en 16 jaar een actueel vraagstuk gegeven uit de peelregio: hoe kunnen wij als park jongeren meer bewust maken van het positieve effect van de natuur op hun gezondheid? 50 jongeren van het Bouwens van der Boijecollege staan voor een mooie uitdaging.
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.