Nieuwe uitkijktoren in De Groote Peel is klaar!

14 januari 2021

Buitenfondsproject succesvol afgerond
In 2019 werd gestart met een nieuw Buitenfonds project; de bouw van een rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel. Dankzij veel gulle gevers is het gelukt om het benodigde bedrag bij elkaar krijgen. Inmiddels is de toren gebouwd en toegankelijk voor publiek. Een resultaat om trots op te zijn!

Van plan naar project

Het Nationaal Park De Groote Peel is een weids en waterrijk hoogveengebied. Een gebied waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de vele vogels, de stilte en de uitgestrekte natuur. Voor de beleving van zo’n natuurgebied is een uitkijktoren een onmisbare recreatieve voorziening. Vanaf hoogte kun je de cultuurhistorische elementen, zoals de oude Peelbanen, veel beter herkennen. Een uitkijktoren is dan ook dé plek waar je tijdens excursies kunt vertellen over ontstaan en beheer.

Toen een paar jaar geleden de oude toren werd afgebroken, en er dus een nieuwe gebouw moest worden, werd de hulp van het Buitenfonds ingeschakeld. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen structurele financiële bijdrage meer voor beschikbaar is. Met donaties aan het Buitenfonds kan Staatsbosbeheer die specifieke projecten realiseren.

Van project naar prachtige uitzichtplek

Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen werd een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Samen met de boswachters van Staatsbosbeheer ging het Buitenfonds aan de slag om van het project een succes te maken. En dat is gelukt! Dankzij de bijdragen van Waterschappen, Gemeenten, Stichtingen, fondsen, bedrijven en veel particuliere sponsors werd het benodigde bedrag bij elkaar gehaald. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van het benodigde bedrag beschikbaar gesteld. Dankzij al die gulle gevers was het eind 2020 mogelijk om de toren te gaan bouwen. 

En nu is de uitkijktoren klaar! Vanwege Covid-19 zal de officiële opening pas over een paar maanden plaatsvinden, maar de toren is al toegankelijk voor iedereen die van het bijzondere uitzicht wil genieten. Ook mensen die slecht ter been zijn kunnen de toren ‘beklimmen’. Het ontwerp van Martin Koldenhof van bureau heer & meester, heeft twee niveaus, waarbij het onderste rolstoeltoegankelijke platform via een talud bereikbaar is. De locatie van de nieuwe toren is halverwege het familiepad, de gele route, in De Groote Peel. 

Het Buitenfonds heeft nog veel meer mooie projecten in de natuur waar je een steentje aan bij kan dragen. Kijk voor meer informatie op www.buitenfonds.nl.

Benieuwd naar hoe de toren gebouwd is? Kijk dan naar dit filmpje: https://youtu.be/Z8DKt7EKMp4

 

       

foto's: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Nieuwsarchief

Dag van het Nationaal Park: beleef De Groote Peel online!

22 mei 2020

Op 24 mei vindt de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats, en vanaf 22 mei kan je deelnemen aan de digitale activiteiten. Dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid met als thema ‘natuur doet je goed’. Het organiseren van evenementen ter plekke is moeilijk zoals bekend, maar iedereen kan dit jaar de bijzondere natuur van Nationaal Park De Groote Peel nog steeds beleven – vanuit huis! Zo is er tijdens de Dag van het Nationaal Park online van alles te beleven:

 

 

Soorten in je achtertuin

17 april 2020

Door de coronamaatregelen blijven we met zijn allen zoveel mogelijk thuis en zien we minder natuur. Toch is ook in je eigen achtertuin genoeg natuur te ontdekken. Zelfs in een klein tuintje komen honderden soorten planten en dieren voor. Met de app ObsIdentify kun je ze op naam brengen.

 

Staatsbosbeheer annuleert uit voorzorg excursies

13 maart 2020

Helaas minder mooi nieuws. Voor de komende weken neemt Staatsbosbeheer aanvullende maatregelen om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Tot en met vrijd...ag 3 april 2020 worden alle excursies en activiteiten (landelijk) afgelast. De excursies van 15 maart (sPeelse Expeditie) en 29 maart (vroege vogelwandeling) van Buitencentrum De Pelen - De Groote Peel gaan dus niet door.

Proef de Peel!

10 maart 2020

Proef de Peel is een 144 pagina’s tellend kookboek (hardcover) vol ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om de natuur in te gaan met bijpassende gerechten. Een heerlijk geschenk voor allerlei gelegenheden! Te koop bij diverse verkooppunten in de regio, onder andere Buitencentrum De Pelen en via de IVN Webwinkel.

Oorlogsverhalen in De Groote Peel

14 februari 2020

Op maandag 9 maart kan je weer genieten van een Vollemaanverhalenwandeling in Nationaal Park De Groote Peel. Dit keer wordt het een hele bijzondere avond want er oorlogsverhalen verteld voor de vertellers van Vertelclub Verve. Verhalen geïnspireerd op verhalen uit het boek ‘Death Valley de Peel’. De activiteit start in het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

 

Hoe de kraanvogel de meeuw vervangt

4 november 2019

Naar aanleiding van de eerste Pelen Ecotop, een symposium over de interactie tussen NP De Groote Peel en de omringende landbouwgronden, heeft Dagblad De Limburger een interessant artikel geplaatst.

Na ‘Weg uit de Peel’ komt ‘Strijd om de kathedraal'

4 november 2019

Volgend op de 25, vrijwel allemaal uitverkochte, uitvoeringen van ‘Weg uit de Peel’ is stichting De Theatermakers aan een nieuw avontuur begonnen. De stichting, bestaande uit Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens, kiest opnieuw voor een theaterversie van een door Jacques geschreven boek: ‘Strijd om de kathedraal’. Hij zal het stuk ook gaan regisseren.
 

 

Wat 'n weer

23 juli 2019

Programma Klimaatdagoe zit het met klimaatverandering en wat kun jij doen? Laat je adviseren!
Op zondag 1 september is er een Klimaatdag bij Buitencentrum De Pelen in Ospel en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. Deze dag staat in het teken van klimaatverandering en de effecten daarvan zoals hittestress, droogte, watertekorten en wateroverlast. Je kan meedoen met diverse activiteiten en krijgt inspirerende tips over wat je zelf kan doen om het klimaat te verbeteren.

Belevingstuin Peelboerderij

27 mei 2019

In kruiden-, vlinder- en belevingstuin van Buitencentrum De Pelen hebben niet alleen vlinders, maar ook mensen met een visuele beperking het naar hun zin. Op maandag 20 mei was L1 radio te gast in de Belevingstuin van de Peelboerderij van Staatsbosbeheer. Enkele vrijwilligers gaven de verslaggeefster een rondleiding.

 

 

 

‘Weg uit de Peel’ komt terug!

3 oktober 2018

Na 19 succesvolle uitvoeringen keert het theaterspektakel in juni 2019 terug in de Peel

Al bijna 7400 bezoekers genoten de afgelopen maanden van ‘Weg uit de Peel’. De voorstellingen in Ospel, Deurne, Vredepeel en De Mortel/Bakel waren vrijwel allemaal uitverkocht en de reacties van het publiek waren enorm positief. Het pakkende verhaal. de bijzondere sfeer van de theaterproductie (in de openlucht), het spel (door de top van het Brabantse en Limburgse amateurtoneel), het bijzondere decor en het enthousiasme van alle betrokkenen ‘raakten’ de bezoekers.

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven