Kick-off

Met het netwerkevent ‘De economie van het landschap’ in en rond de Hotel Management School van Hogeschool Zuyd in Maastricht is op woensdag 4 september de aftrap gedaan voor de derde Beleefweek Limburg. Een week met tientallen voorstellingen, rondleidingen, workshops en andere activiteiten. Op touw gezet door meer dan 200 ondernemers en organisaties uit de beide Limburgen die hun deuren open zetten voor bezoekers, toeristen en vooral ook de eigen inwoners.

Een bijzonder beeld gisteren op het terras van kasteel Bethlehem in Maastricht, beter bekend als de Hotel Management School van Hogeschool Zuyd. De Belgisch-Limburgse gouverneur Herman Reynders en zijn collega van de overkant van de Maas Theo Bovens trekken elk een keukenschort aan en bereiden samen een zogenoemde Limburg-cocktail. Onder supervisie van topkok Otto Nijenhuis, dat wel, die het gerecht zo ver mogelijk heeft voorbereid met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten uit de beide Limburgen. Mislukken is dus schier onmogelijk en dus laten de aanwezige genodigden zich de cocktail even later goed smaken.

Grensoverschrijdend

Met de gezamenlijke kookactie aan het einde van het officiële gedeelte van de middag geven de twee gouverneurs het startsein voor de Beleefweek Limburg. De derde in successie, in 2017 bedacht door IVN en inmiddels omarmd door IKL, Visit Zuid-Limburg, Nationaal Landschap Zuid-Limburg en de drie Nationale Parken in Limburg. En deze keer voor het eerst met een grensoverschrijdend karakter: ook in Belgisch Limburg doen ondernemers mee en krijgt de week ondersteuning van het provinciebestuur en enkele onderwijsorganisaties.

Voor het eerst ook wordt de week ingezet met een netwerkevent dat zich toespitst op de waarde van het landschap voor de economie en de duurzame toekomst. Te gast zijn de complete bestuurscolleges van de twee provincies, wethouders, beleidsmakers en ondernemers met een uitgesproken visie op het Limburgse landschap en de waarde daarvan.

In totaal een opkomst met ruim 100 mensen onder wie wijnbouwer Stan Beurskens, hotelier Camille Oostwegel, Scelta-oprichter Jan Klerken, ‘smaakprofessor’ Peter Klosse, Albert Scherpbier van Maastricht UMC+, onderzoeker Jerome Hendriks van de Universiteit Hasselt, directrice Liesbeth Kees van Domein Bokrijk, vertegenwoordigers van kenniscentra zoals de Brightlands Campussen en voorzitter Toine Gresel van het  Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Ignace Schops

En natuurlijk Ignace Schops, de keynote-spreker die voor zijn gehoor een lans breekt voor meer en grotere landschapsparken. Dé oplossing voor het klimaatprobleem en gezondheidsklachten, goed voor het toerisme en goed voor de economie, aldus  de internationaal vermaarde natuurbeschermer en grote initiator van het eerste landschapspark van België, de Hoge Kempen. Hij uit zijn zorgen over de klimaatverandering, de bomenkap wereldwijd, de bosbranden en de teloorgang van veel natuur. “Anderzijds kunnen we het tij keren. We hebben bewezen snel te kunnen veranderen. Nu moeten we inzetten op circulaire economie, schone energiebronnen en vooral op de uitbreiding van de natuur. De oplossingen zijn lokaal te vinden, door ondernemers én overheid. Het kán.”

Streekproducten

Na de lezing van Ignace Schops nemen de ruim 150 aanwezigen in de kasteeltuin een voorproefje op de Beleefweek. Ze proeven van streekproducten waaronder Belgisch-Limburgs fruit, kaas en scharrelham uit het Zuid-Limburgse Heuvelland, innovatief champignonbrood, regionale sapjes en wijnen, speciaal brood van de Bisschopsmolen die onder meer levert aan de profwielerploegen van Sunweb en Jumbo-Visma en geraffineerde hapjes uit de keuken van het Teaching Hotel.

Bewust

Er zijn diverse stands van onder meer natuur- en landschapsorganisaties en uiteraard is er volop ruimte om te netwerken. “We willen dit evenement elk jaar gaan houden voorafgaande aan de Beleefweek”, aldus gedeputeerde Hubert Mackus. “Laat ons vooral zorgvuldig omgaan met de ruimte en schoonheid van deze regio. Met een Beleefweek worden we ons daar bewust van.”

De kans is groot dat de twee gouverneurs er dan weer bij zijn. Gebroederlijk heffen ze het glas op meer samenwerking. “Een goed idee om dit samen te doen”, aldus Herman Reynders. “We zijn tenslotte buren en hebben beiden heel veel te bieden.” Theo Bovens sluit zich bij hem aan: “Het landschap is zo belangrijk en er komt zoveel op ons af. De beslissingen die wij nemen strekken zich uit over tientallen jaren. Het is goed om samen op te trekken.”

TASTE Summit

Tijdens de Kick-off vertelde Peter Klosse, lector gastronomie, over de TASTE Summit op 8 oktober as. die georganiseerd wordt door de Hotel Management School Maastricht. Tijdens deze dag wordt de waarde van het Limburgse Landschap belicht vanuit het perspectief van smaak. Meer informatie over de Taste Summit is te vinden op www.taste-summit.com

Brochure

Cookies & Privacy
Terug naar boven