Bijenoase draagt bij aan biodiversiteit

22 augustus 2018

Zondag 19 augustus was de opening van de bijenoase. Deze oase is een initiatief van Vogelasiel Bergen en gerealiseerd in samenwerking met de Plattelandscoöperatie, Provincie Limburg en Gemeente Bergen.

Bewust maken

Doel van de bijenoase is om mensen en organisaties te betrekken bij en bewust te maken van het belang van biodiversiteit, en van de diverse soorten bijen en vlinders in het bijzonder. Bij de bijenoase staat een informatiebord, een bijenhotel en enkele bijenkasten. Daarnaast is de oase ingezaaid met een bijenvriendelijk bloemenmengsel en in de bosrand staan struiken die aantrekkelijk zijn voor bijen en insecten, zoals wilg en vuilboom. 

 

Biodiversiteit

Gemeente Bergen stimuleert de biodiversiteit. Op diverse plaatsen in het buitengebied heeft de gemeente bijenhotels en nestkasten voor vleermuizen en vogels geplaatst. Bloeiende bermen zijn niet alleen een lust voor het oog. Voor bijen, vlinders en andere insecten vormen zij een belangrijke voedselbron. Daarom heeft de gemeente afgelopen jaar bij wijze van proef enkele wegbermen ingezaaid met een kruiden- en bloemenmengsel. 

 

Beheer van de bermen

Ook het maaien van de bermen is gericht op het bevorderen van de biodiversiteit. Langs verharde buitenwegen maait de gemeente in de periode van mei-juli de eerste meter naast de weg. Zo laat mogelijk, ongeveer vanaf september, wordt vervolgens de volledige berm gemaaid waarbij het maaisel bij enkele trajecten wordt afgevoerd. 

 

Dringend verzoek

Bewoners maaien dikwijls de bermen bij hun grondstuk. We begrijpen het als het gaat om een strook bij een woning, langs de tuin. Gemeente Bergen vraagt echter om bermen bij bijvoorbeeld akkers, weilanden en houtsingels niet te maaien. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en maait deze stroken volgens het hierboven beschreven bermbeheer. Daardoor krijgen bijen, vlinders en insecten weer de kans. Een mooi doel om samen aan de biodiversiteit van onze gemeente te werken!

(vlnr) Ger Welbers (Asielbeheerder), Andries Arts (Gemeente Bergen) en Vogelasielvoorzitter Johan Cornelissen brengen een toost uit op de bijenoase. (Foto Frans Thonen)

Nieuwsarchief

Broedseizoen aangebroken: gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

27 maart 2024

Het broedseizoen is weer aangebroken. Daarom is het tussen 15 maart en 15 juli éxtra belangrijk om de regels in de natuurgebieden te respecteren, zoals: blijf op de paden, houd honden dichtbij aan de lijn en neem afval mee naar huis.

Maasduinen Parel maart: Kraanvogels

1 maart 2024

In het logo van Nationaal Park De Maasduinen pronkt een Europese kraanvogel. Deze vogels trekken in het voor- en najaar over De Maasduinen en strijken dan neer op een van de vele ven complexen zoals het Heerenven op Landgoed de Hamert. 

Maasduinen Parel februari: Fort Hazepoot

1 februari 2024

Aan de oostzijde van Landgoed Arcen zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, dat moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden die hiermee de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden wilden afsnijden door de Duitse Rijn en de Nederlandse Maas met elkaar te verbinden. Het project is nooit voltooid, maar er zijn bij de schans nog wel restanten van het kanaal zichtbaar.

Maasduinen Parel januari: Wandelen in de winter

1 januari 2024

Nederlandse winters staan garant voor verrassingen. Het ene moment lijkt het wel lente, terwijl het andere moment Koning Winter de hoek om komt zetten. Hoewel het weer nog alle kanten op kan, is de natuur zich aan het voorbereiden op het komend voorjaar.

37 nieuwe schoolgidsen in Limburgse Nationale Parken

15 december 2023

Goed nieuws voor basisscholen vlakbij de drie Nationale Parken in Limburg. IVN Natuureducatie heeft de afgelopen maanden 37 nieuwe schoolgidsen opgeleid. Ze staan te trappelen om kinderen van alle groepen de natuur te laten beleven.

Basiscursus excursiegids van NP De Maasduinen

4 september 2023

Hou jij van de natuur, ben je graag buiten en lijkt het jou leuk om anderen mee op pad te nemen? Dan is het leiden van excursies door Nationaal Park De Maasduinen iets voor jou! Het Nationaal Park  biedt excursies voor groepen geïnteresseerden in het park. Als Maasduinengids begeleid je deze excursies. Afhankelijk van het thema vertel je over het schitterende landschap, de rijke cultuurhistorie, het beheer en de soorten dieren en planten en laat je deelnemers de natuur op een verrassende manier beleven.

Schoolgidsen gezocht: opleiding start 27 september

4 juli 2023

IVN Natuureducatie is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hun liefde voor de natuur met kinderen willen delen. Zij organiseert vanaf september een opleiding tot schoolgids in Nationaal Park De Maasduinen.

Vier de Dag van het Nationaal Park in de Maasduinen!

12 mei 2023

Op 24 mei is het de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘terug naar je wortels’ besteden we dit jaar aandacht aan de geheimen, verhalen en legendes van dit prachtige gebied. Op zaterdag 27 en zondag 28 mei kan je deelnemen aan diverse activiteiten.

Knoest opent de poorten

25 mei 2022

Het terrein van Knoest is een belangrijke natuurplek in de Maasduinen. Gecreëerd door de natuur, maar beheerd door haar eigenaren, is in de laatste 14 jaren deze unieke plek ontstaan, waar vele planten en dieren wonen. In de jaren mochten al veel groepen kennis nemen en genieten van het terrein, middels een rondleiding of anderszins.

 

 

Schapen de dood in gejaagd

25 mei 2022

Afgelopen zondag heeft een loslopende hond de kudde schapen op de Hamert bij Wellerlooi in Noord-Limburg zo opgejaagd dat de dieren in blinde paniek gevlucht zijn. Gevolg is dat meerdere dieren gebroken poten en andere schade opliepen. Boswachter Ramon Berkers moest de dieren samen met de dierenarts na de aanval verzorgen. Trieste conclusie was dat 4 schapen afgemaakt moesten worden en 15 schapen door de dierenarts behandeld zijn. De herder op de Hamert heeft er 10 daarvan de komende tijd in permanente verzorging tot ze genezen zijn.

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven