Natuuronderhoud aan het Eendenmeer

24 januari 2022

Gemeente Bergen gaat volgende week werkzaamheden uitvoeren rondom het Eendenmeer. Verschillende wandelpaden worden daarom enkele dagen afgesloten.

Wat gaat er gebeuren?

Gemeente Bergen, de terreinbeheerder, gaat een groot deel van de bosopslag bij het Eendenmeer weghalen. Met een grote kraan wordt de opslag geplukt en verzameld. Speciale terreinvrachtwagens voeren het materiaal af. De routes van deze vrachtwagens lopen ook over wandelpaden. Daarom worden deze paden, vanwege de veiligheid, een aantal dagen afgesloten.

Waarom is dit nodig?

Door verzuring en verdroging komt er steeds meer bosopslag bij het Eendenmeer. Dit is in dit Natura2000-gebied niet de bedoeling, in ieder geval niet zo massaal als dat nu het geval is. Daarom wordt een groot deel van de bosopslag weggehaald. Hierdoor wordt ook de verdroging minder. Daarnaast wordt het uitzicht over de vennen verbeterd. Een dergelijke ingreep is ongeveer tien jaar geleden ook al eens uitgevoerd.

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden heeft Gemeente Bergen dit jaar een subsidie van het Rijk gekregen uit de Regeling Versneld Natuurherstel.

Het Eendenmeer

Het Eendenmeer, in de volksmond ook wel Meeuwenven genoemd, is een vennencomplex tussen Nieuw Bergen en de Ceresweg. Naast vennen bestaat het gebied uit moerassen, met planten als pitrus, draadzegge, moerasaardbei, pijnenstrootje en bosopslag van berk, wilg en grove den. Kenmerkende bijzondere vogelsoorten zijn onder andere dodaars, zomertaling en watersnip. Sovon Vogelonderzoek Nederland voert momenteel aanvullend vogelonderzoek uit.

 

 natuurherstel Eendenmeer

Nieuwsarchief

Er zijn op dit moment geen nieuwsartikelen.

Cookies & Privacy
Terug naar boven