Veel werk in natuurgebieden na de overstroming

30 juli 2021

Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Natuurlijk wil Het Limburgs Landschap zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden in brengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers. Terreinen zijn nu kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! Daarom zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.

Het team van Het Limburgs Landschap is meteen begonnen met de inspectie van de terreinen die al drooggevallen zijn. Kapotte hekken en afrasteringen worden gerepareerd zodat de Koniks en Galloways het terrein weer in kunnen. Omwonenden en bezoekers zal de stank opvallen van de modder en de rottende kadavers van vissen en verdronken kleine zoogdieren. Het is onmogelijk die allemaal weg te halen. Dat doet de natuur zelf.

Opruimers gevraagd

Als een gebied weer begaanbaar en veilig is, gaan de hekken open. Bezoekers zal het vele drijfvuil opvallen wat achtergebleven is. Het organische materiaal mag blijven liggen, al de rotzooi moet nog weggehaald worden. Van koelkasten tot boomstammen, van plastic tot olievaten en zelfs auto’s liggen in de natuurgebieden. Er hebben zich al meerdere groepen gemeld om mee te helpen opruimen. Omwille van veiligheid voor mens en dier vinden opruimacties alleen gecoördineerd plaats. Dus vraagt Limburgs Landschap nadrukkelijk om niet op eigen gelegenheid naar de gebieden te komen. Mensen die mee willen helpen kunnen terecht op https://maascleanup.nl/actie/limburg-onder-water. Hier komen vanaf volgende week acties op korte termijn in te staan.

Vuilruimacties Limburg_P. Kloet

 

Nieuwsarchief

Er zijn op dit moment geen nieuwsartikelen.

Cookies & Privacy
Terug naar boven