Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide

16 februari 2021

Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.

Hoge kwaliteit

De voornaamste reden dat Heemstra gaat stoppen is het feit dat ze het werk lichamelijk te zwaar gaat vinden. Heemstra: “Je moet elke dag voor je kudde klaarstaan, en ik heb altijd gestreefd naar een hoge kwaliteit. Dat geldt zowel voor de dieren, als voor de heide waar de kudde graast. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik dit niet meer goed waar kan maken. Het is gewoon zwaar werk, niet alleen het herderen in het veld zelf, maar ook de verzorging van de kudde. Ik vond het altijd geweldig werk, en daarom heb ik het gelukkig lang kunnen doen.”

Diervriendelijke aanpak

Heemstra staat bekend om haar diervriendelijke aanpak van de kudde. Individuele aandacht voor dieren is haar uitgangspunt. Zo hou je een gezonde kudde, en kan je het beste begrazingsresultaat garanderen. Deze werkwijze kan de gemeente Bergen als opdrachtgever goed waarderen.

Terug naar Noord-Limburg

Opvolger Rob Kolman [38] heeft vele jaren geleden al gewerkt als inval-herder voor de kudde van Heemstra. De afgelopen vier jaar werkte hij fulltime als schaapherder in Zuid-Limburg. Zijn terugkomst naar Noord-Limburg is voor de uit Venlo afkomstige Kolman een beetje thuiskomst. Hij gaat zelf binnenkort verhuizen vanuit het Zuid-Limburg naar Afferden. Kolman: “Ja, zo woon ik op korte afstand van de dieren. Ik ga in principe op dezelfde voet verder als Sandra, maar het wordt natuurlijk ook meer eigen. Mijn belangrijkste doelen zijn natuur en een fitte kudde, die ik met mijn eigen honden [Kelpies en Bordercollie] zal aansturen. Heel mooi om deze kans op de grote Bergerheide te krijgen!”

Honden aan de lijn!

Er is nog wel een dringende boodschap aan het publiek. Hou je eigen hond altijd aan de lijn. Kolman: “Het publiek beseft vaak niet hoe verstorend dit is. Schapen worden angstig bij vreemde honden. Om over eventuele bijtschade maar te zwijgen. Ik ben altijd vriendelijk, en sta het publiek graag te woord om te praten over wat zij vinden, maar hierover is geen discussie.” Heemstra vult aan: “Het levert niet alleen stress op bij de schapen, ook bij wild als reeën, maar ook ikzelf vind dit vervelend. En denk erom dat verstoring ook door kleine honden wordt veroorzaakt!”

De wolf

Een veel besproken item is toch ook nog wel de komst van de wolf. Echt een zorg voor de beide herders. Veel meer als een goede bescherming, met betere wolf-onvriendelijke rasters zoals nu uit Duitsland komen, kun je nog niet doen. Het is hopelijk afdoende. In Bergen zijn de afgelopen jaren een paar schapen gegrepen. Dat is voor een herder een traumatische ervaring; ook voor de kudde trouwens. Kolman: “Maar we moeten ermee gaan leven, dat is de realiteit, en dat zullen we ook doen. Voor de natuur is het prachtig.”

Op de Bergerheide grazen twee kuddes, met beide een schaapskooi als thuisbasis. Kolman werkt in het noordelijk deel, nabij Nieuw-Bergen. De kudde in het zuidelijk deel nabij Wellerlooi is eigendom van herder Jan Peters. Beide kuddes hebben een gelijke overeenkomst met de gemeente Bergen.

Nieuwsarchief

Duurzame gastheren – wat kun je zelf doen?

27 oktober 2017

Graag laten we u de vruchten plukken van uw gastheerschap van Nationaal Park De Maasduinen. Daarom nodigen wij u uit voor een bijeenkomst op dinsdag 14 november van 13.30 uur tot uiterlijk 17.00 uur.  

 

Gemeente Bergen meest ontspannende plek om te fietsen

11 september 2017

De gemeente Bergen is de meest ontspannende plek om te fietsen. Dat blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond in het kader van de verkiezing van Fietsstad 2018. Maar liefst 45.742 fietsers uit bijna alle Nederlandse gemeenten vulden dit voorjaar de enquête in.

 

 

Schaapskudde bij het Eendenmeer

16 mei 2017

De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.

 

 

Maasduinenweek

20 april 2017

GRATIS GROEN GENIETEN VOOR JONG EN OUD

Tijdens de Maasduinenweek van maandag 24 april tot en met zondag 30 april worden er dagelijks gratis activiteiten georganiseerd voor jong en oud in Nationaal Park De Maasduinen. Een week vol met natuurpret waarbij iedereen van harte welkom is.

 

 

Lammetjesdagen

21 februari 2017

Kom lammetjes kijken in de schaapskooi op de Bergerheide. Het is volop lente en er zijn al vele tientallen lammetjes geboren. De herder is een aantal dagen in de schaapskooi aanwezig om tekst en uitleg te geven over de lammerperiode.

 

Ambassadeur Nationaal Park De Maasduinen in top 10 Belvilla

19 december 2016

Belvilla, een organisatie die bemiddelt tussen toeristen en vakantiebestemmingen, heeft vandaag bekend gemaakt dat een van de gastheren van Nationaal Park De Maasduinen in de top 10 staat van beste Belvilla’s van Nederland. Gastvrouw Riet Kool van Ottenskamp 4 / Het Achterhuis:

Cookies & Privacy
Terug naar boven