Rob Kolman is de nieuwe herder op de Bergerheide

16 februari 2021

Na zestien jaar herder van de Bergense schaapskudde te zijn geweest, is Sandra Heemstra per 1 februari gestopt. Haar taak wordt overgenomen door Rob Kolman, nu nog herder op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. De kudde en hun herder wordt als vanouds ingehuurd door de gemeente Bergen, de beheerder van de Bergerheide in het Nationaal Park De Maasduinen.

Hoge kwaliteit

De voornaamste reden dat Heemstra gaat stoppen is het feit dat ze het werk lichamelijk te zwaar gaat vinden. Heemstra: “Je moet elke dag voor je kudde klaarstaan, en ik heb altijd gestreefd naar een hoge kwaliteit. Dat geldt zowel voor de dieren, als voor de heide waar de kudde graast. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik dit niet meer goed waar kan maken. Het is gewoon zwaar werk, niet alleen het herderen in het veld zelf, maar ook de verzorging van de kudde. Ik vond het altijd geweldig werk, en daarom heb ik het gelukkig lang kunnen doen.”

Diervriendelijke aanpak

Heemstra staat bekend om haar diervriendelijke aanpak van de kudde. Individuele aandacht voor dieren is haar uitgangspunt. Zo hou je een gezonde kudde, en kan je het beste begrazingsresultaat garanderen. Deze werkwijze kan de gemeente Bergen als opdrachtgever goed waarderen.

Terug naar Noord-Limburg

Opvolger Rob Kolman [38] heeft vele jaren geleden al gewerkt als inval-herder voor de kudde van Heemstra. De afgelopen vier jaar werkte hij fulltime als schaapherder in Zuid-Limburg. Zijn terugkomst naar Noord-Limburg is voor de uit Venlo afkomstige Kolman een beetje thuiskomst. Hij gaat zelf binnenkort verhuizen vanuit het Zuid-Limburg naar Afferden. Kolman: “Ja, zo woon ik op korte afstand van de dieren. Ik ga in principe op dezelfde voet verder als Sandra, maar het wordt natuurlijk ook meer eigen. Mijn belangrijkste doelen zijn natuur en een fitte kudde, die ik met mijn eigen honden [Kelpies en Bordercollie] zal aansturen. Heel mooi om deze kans op de grote Bergerheide te krijgen!”

Honden aan de lijn!

Er is nog wel een dringende boodschap aan het publiek. Hou je eigen hond altijd aan de lijn. Kolman: “Het publiek beseft vaak niet hoe verstorend dit is. Schapen worden angstig bij vreemde honden. Om over eventuele bijtschade maar te zwijgen. Ik ben altijd vriendelijk, en sta het publiek graag te woord om te praten over wat zij vinden, maar hierover is geen discussie.” Heemstra vult aan: “Het levert niet alleen stress op bij de schapen, ook bij wild als reeën, maar ook ikzelf vind dit vervelend. En denk erom dat verstoring ook door kleine honden wordt veroorzaakt!”

De wolf

Een veel besproken item is toch ook nog wel de komst van de wolf. Echt een zorg voor de beide herders. Veel meer als een goede bescherming, met betere wolf-onvriendelijke rasters zoals nu uit Duitsland komen, kun je nog niet doen. Het is hopelijk afdoende. In Bergen zijn de afgelopen jaren een paar schapen gegrepen. Dat is voor een herder een traumatische ervaring; ook voor de kudde trouwens. Kolman: “Maar we moeten ermee gaan leven, dat is de realiteit, en dat zullen we ook doen. Voor de natuur is het prachtig.”

Op de Bergerheide grazen twee kuddes, met beide een schaapskooi als thuisbasis. Kolman werkt in het noordelijk deel, nabij Nieuw-Bergen. De kudde in het zuidelijk deel nabij Wellerlooi is eigendom van herder Jan Peters. Beide kuddes hebben een gelijke overeenkomst met de gemeente Bergen.

Nieuwsarchief

Het Limburgs Landschap annuleert excursies en vrijwilligersactiviteiten met groepen vanwege het coronavirus

13 maart 2020

Vanwege de huidige ontwikkelingen van het coronavirus voelt Stichting het Limburgs Landschap zich genoodzaakt om tot nader orde alle excursies en activiteiten af te gelasten. Hiermee volgen wij de landelijke keuzes die wij zien bij onze collega-organisaties.

 

 

 

The Hike bezoekt Nationaal Park De Maasduinen

18 december 2019

TheHike.nl is een online platform voor mensen die houden van hiken en alle aangrenzende onderwerpen, zoals gear, travelling, food en fit zijn. The Hike is opgericht door twee enthousiaste bloggers die van plan zijn alle nationale parken in Nederland te bezoeken. Deze keer zijn ze in Nationaal Park De Maasduinen.

IVN Maasduinen viert feest met bomenaanplant

19 november 2019

Het jubilerende IVN Maasduinen heeft onlangs haar 10-jarig jubileum gevierd. En als iemand jarig is, dan wordt er getrakteerd. Reden voor Stichting het Limburgs Landschap om samen met IVN Maasduinen op zaterdag 30 november 450 inheemse bomen en struiken te gaan aanplanten in natuurgebied de Ravenvennen.

 

Pontje Reindersmeer weer in de vaart

28 oktober 2019

Het pontje bij het Reindersmeer in Well kan weer gebruikt worden. Door het lage waterpeil was het tijdelijk buiten werking.

Veerpontje bij Reindersmeer in Well tijdelijk buiten werking

16 september 2019

Het veerpontje bij het Reindersmeer In Well is door het lage waterpeil tijdelijk buiten werking. In het gebied zijn borden met deze informatie geplaatst.

Kom lammetjes kijken in de schaapskooi op de Bergerheide

25 maart 2019

Bij de schaapskooi op de Bergerheide is het volop lente. Het is namelijk lammertijd. Er zijn al vele tientallen lammetjes geboren. De herder is een aantal dagen in de schaapskooi aanwezig om tekst en uitleg te geven over de lammerperiode.

 

 

 

Aanleg Waterboulevard is begonnen

11 maart 2019

De aanleg van de Waterboulevard in Maaspark Well is begonnen. Hiermee wordt een lang traject afgerond. In 2016 lagen er drie ontwerpen voor de Waterboulevard waar de gemeente samen met betrokkenen en belangstellenden naar heeft gekeken. Gaandeweg bleek dat ze alle drie onvoldoende rekening hielden met de maat en schaal van het gebied. Het definitieve ontwerp ziet er daarom fors anders uit. De boulevard krijgt nu de uitstraling van luxe bospad.

 

 

Fietsen en wandelen in de grensregio

15 februari 2019

Afgelopen weekend, tijdens de Touristikmesse in Kalkar, zijn de eerste vijf grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes gepresenteerd. Deze routes, die in het kader van het INTERREG-project ‘Dynamic Borders’ zijn ontwikkeld, zijn gezamenlijk door de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze gepresenteerd.

 

 

Gastheer van het Landschap; De top van Limburg in samenwerking met Nationaal Park De Maasduinen

4 februari 2019

Een win-win voor ondernemers, klanten en de natuur.

Het programma Gastheer van het Landschap leidt recreatieondernemers tijdens een 4-daagse cursus op om hun gasten (nog) beter te kunnen informeren over het landschap, de natuur en de eigen omgeving. Deze cursus richt zich met name op de noordelijke Maasduinen: Mook, Gennep en Bergen. Samen met de ondernemers vorm je een netwerk en zet je je in om dit gebied beter op de kaart te zetten.

NIeuwe informatieborden natuurgebied De Band in Well

11 januari 2019

Bij natuurgebied De Band in Well zijn informatieborden geplaatst.

U kunt in dit gebied vogels spotten, picknicken of even uitwaaien. Te voet kunt u via een struinpad genieten van De Band. Trek laarzen aan, want het is een drassig gebied.

 

Cookies & Privacy
Terug naar boven