Zorgen om rust in kraamkamer natuur
Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer verenigen zich in aanloop naar broedseizoen.
De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.
De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Ruben Vermeer, boswachter bij Natuurmonumenten.
Op kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiene en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.
De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.
Natuur is open
De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten.
Als mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze –onbewust – wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte. Het aantal incidenten met loslopende honden nam afgelopen jaar toe, er werd meer zwerfafval achtergelaten en boswachters zien steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen. En hoewel wilde dieren vaak goed weten waar wandelpaden lopen, houden ze geen rekening met mensen of honden die ze opjagen búiten de paden. In paniek kan een ree zich doodrennen tegen een hek of op een weg. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei.
Geniet dus van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.
Nieuwsarchief
Wat 'n weer
Programma Klimaatdagoe zit het met klimaatverandering en wat kun jij doen? Laat je adviseren!
Op zondag 1 september is er een Klimaatdag bij Buitencentrum De Pelen in Ospel en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. Deze dag staat in het teken van klimaatverandering en de effecten daarvan zoals hittestress, droogte, watertekorten en wateroverlast. Je kan meedoen met diverse activiteiten en krijgt inspirerende tips over wat je zelf kan doen om het klimaat te verbeteren.
Belevingstuin Peelboerderij
In kruiden-, vlinder- en belevingstuin van Buitencentrum De Pelen hebben niet alleen vlinders, maar ook mensen met een visuele beperking het naar hun zin. Op maandag 20 mei was L1 radio te gast in de Belevingstuin van de Peelboerderij van Staatsbosbeheer. Enkele vrijwilligers gaven de verslaggeefster een rondleiding.
Ontdek onze Natuurschatten op de Dag van het Nationaal Park!
Nederland heeft 21 Nationale Parken. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer; allemaal op korte afstand van elkaar. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen.
Weg uit de Peel is terug!
De laatste speellocatie is bekend
Het theaterspektakel ‘Weg uit de Peel’ is in juni ‘terug in de Peel’! Na 19 bijzondere, vrijwel allemaal uitverkochte, uitvoeringen in 2018, op vier verschillende locaties in Brabant en Limburg, worden dit jaar nog 6 extra voorstellingen gegeven. Stichting de Theatermakers, bestaande uit Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens, is al maanden bezig geweest met de formele voorbereidingen op deze (echt) laatste reeks: Toneelspelen in ‘de Peel’ kan en mag namelijk niet zomaar, daar zijn diverse vergunningen en ontheffingen voor nodig. Gelukkig zijn die vrijwel allemaal binnen en kan bekend gemaakt worden dat ‘Weg uit de Peel’ te zien zal zijn: In Helenaveen (gemeente Deurne).
Grand Design de Peel
Op zaterdag 16 maart is een Grand Design voor de Peel aangeboden aan de gedeputeerden van zowel de provincie Limburg als Noord-Brabant.
‘Weg uit de Peel’ komt terug!
Na 19 succesvolle uitvoeringen keert het theaterspektakel in juni 2019 terug in de Peel
Al bijna 7400 bezoekers genoten de afgelopen maanden van ‘Weg uit de Peel’. De voorstellingen in Ospel, Deurne, Vredepeel en De Mortel/Bakel waren vrijwel allemaal uitverkocht en de reacties van het publiek waren enorm positief. Het pakkende verhaal. de bijzondere sfeer van de theaterproductie (in de openlucht), het spel (door de top van het Brabantse en Limburgse amateurtoneel), het bijzondere decor en het enthousiasme van alle betrokkenen ‘raakten’ de bezoekers.
Neem een kijkje in de wereld van een Junior Ranger!
Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud? Wil jij de natuur op een avontuurlijke manier beleven met andere jongeren? Wordt een Junior Ranger bij nationaal park de Meinweg of de Groote Peel! Hierbij kun jij een belangrijke rol spelen als ambassadeur van het Nationaal Park. Leer hoe planten en dieren in het gebied leven, hoe je eten uit de natuur kunt halen en hoe we de natuur moeten onderhouden. Maar het aller belangrijkste is lol hebben!
Voorzitters bespreken toekomst en doorontwikkeling Limburgse Nationale Parken
De voorzitters van de Limburgse Nationale Parken en Landschappen hebben nader met elkaar kennisgemaakt en stilgestaan bij recente landelijke en Limburgse ontwikkelingen waaronder het nieuwe ‘werkkader’ Nationale Parken. Ook de toekomst en doorontwikkeling van de Limburgse parken kreeg de nodige aandacht.
Beleef Limburg tijdens de Beleefweek
Na het succes van de Beleefweek in Nationaal Landschap Zuid-Limburg in 2017, keert de Beleefweek Limburg dit jaar terug in de gehele provincie Limburg. Van 14 tot en met 23 september zullen er gedurende de Beleefweek allerlei activiteiten georganiseerd worden in het kader van sport, cultuur en natuur. De Beleefweek is bij uitstek bedoeld om te laten zien hoe mooi Limburg is en wat er allemaal in de provincie te beleven is.
Grote natuurbrand in Nationaal Park De Maasduinen
In het natuurgebied het Reindersmeer bij Well is er afgelopen 31 juli een grote natuurbrand ontstaan. Door de aanhoudende lange periode van droogte, was er al geruime tijd een verhoogd risico op natuurbranden.
Om onze site te verbeteren maken wij gebruik van cookies van Google Analytics. Hierbij streven wij na de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens te volgen om uw privacy te beschermen. Dit betekent dat wij (1) een 'bewerkersovereenkomst' hebben gesloten met Google, (2) het laatste deel van uw IP-adres maskeren, (3) Google geen toestemming geven uw gegevens te delen of voor andere Google-toepassingen te gebruiken en (4) geen gebruik maken van andere Google diensten gekoppeld aan Google Analytics.