Nationaal Landschap
Zuid-Limburg

Een uniek stukje Nederland

Welkom in Zuid-Limburg

Het Gebied

Meldpunt

Heeft u ideeën die ons helpen om het Nationaal Landschap Zuid-Limburg nog mooier te maken? Laat het ons weten!

Als inwoner of bezoeker van Zuid-Limburg weet u als geen ander hoe mooi dit gebied is; met z’n open plateaus, steile beboste hellingen, holle wegen, graften, hoogstamboomgaarden, mergelgroeven, kapelletjes, kastelen, vakwerkboerderijen en bijzondere planten en dieren. Het is dan ook niet vreemd dat het rijk Zuid-Limburg heeft aangewezen als Nationaal Landschap. Dit betekent dat we de landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische kwaliteiten van dit unieke stukje Nederland moeten koesteren.

Dat is niet alleen een taak van de overheid; het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Als u door het gebied wandelt of fietst, borrelen er wellicht goede ideeën bij u op om het landschap verder te versterken. Of misschien ziet u zaken waarvan u denkt: dit kan niet de bedoeling zijn. Goede ideeën en verbetervoorstellen kunt u doorgeven via onderstaand meldpunt. Dit meldpunt is een initiatief van de Natuur- en Milieufederatie Limburg.

Klik op de knop hieronder om iets te melden over het Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Nieuws

16 t/m 24 september 2017 - Beleefweek Zuid-Limburg!

aug 26, 2017

Natuur en cultuur proeven in het Nationaal Landschap

Horeca- en recreatie-ondernemers worden Gastheer van Nationaal Landschap Zuid-Limburg

okt 11, 2016

IVN en Nationaal Landschap Zuid-Limburg verzorgen in het najaar van 2016 de cursus ‘IVN Gastheer van Nationaal Landschap Zuid-Limburg’. Deze cursus is geschikt voor organisaties die (potentiële) bezoekers van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg ontvangen, zoals verblijfs- en dagrecreatieondernemingen, agrarische bedrijven met een boerderijwinkel, minicamping of kaasmakerij en horeca. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat natuur een steeds belangrijkere rol speelt bij het kiezen van een vakantiebestemming. Zuid-Limburg is rijk aan natuur, waar ondernemers in dit gebied de vruchten van kunnen plukken.

Agenda

Bezoek de Torenmolen Gronsveld

15 september 2018, van 11:00 tot 16:00
De Torenmolen Gronsveld is één van de vijf overgebleven torenmolens van Nederland en tevens de oudste windmolen in Limburg. De molen, die vroeger bij het dorp Gronsveld hoorde, stamt uit 1623. De molen ligt op een kunstmatige hoogte om meer wind te vangen. Dit type wordt beltmolen genoemd. Torenmolens zijn bovenkruiers, de kap kan onafhankelijk draaien van de romp. In 2014 heeft de Molenstichting Limburg de Torenmolen Gronsveld overgedragenaan Het Limburgs Landschap.
meer...

Magnifiek Zuid-Limburg

Een prachtige collectie foto’s van het Nationaal Landschap vindt u op de Twitter-site @MagnifiekZL. Heeft u zelf mooie foto’s van het Nationaal Landschap gemaakt? Voeg #MagnifiekZL toe aan je tweet en wie weet komen ze ook op deze website terecht!

Bijzondere natuurparken in Limburg

Welkom op de vernieuwde website van Nationaal Landschap Zuid-Limburg! Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan het voltooien van deze website en die van de drie Limburgse Nationale Parken.

Contact

Wilt u iets ondernemen of heeft u vragen over Nationaal Landschap Zuid-Limburg? Hier vindt u een overzicht en contactgegevens van de belangrijkste landschaps- en toeristische organisaties.

Cookies & Privacy
Terug naar boven